Editurile din Franța cer interzicerea publicității TV la cărți, după ce un decret recent publicat în Monitorul Oficial din Hexagon a reglementat acest tip de reclame, pentru doi ani, în regim experimental, transmit LaProvence.com care citează AFP și Radio France Internationale (RFI).
Decretul, susține Asociația profesională a editorilor (SNE) din Franța într-un comunicat de presă, “îi îngrijorează pe profesioniștii din domeniul editurii care se tem că va slăbi sectorul și va sărăci creația literară”.
- Totul în contextul în care, potrivit asociației de editori de carte, vor fi avantajate bestsellerurile, pentru care marile edituri au resursele necesare pentru a plăti publicitatea, după cum se mai arată în comunicat.
În timp ce Asociația profesională a editorilor (SNE) din Franța a cerut recent Guvernului să interzică publicitatea televizată pentru cărți, Ministerul Culturii a transmis că acest tip de reclame are beneficii și crede în ele, cum ar fi mărirea numărului de cititori, negând că o astfel de publicitate ar fi „cadouri” pentru televiziuni, conform surselor citate.
Consultarea publică cu privire la această măsură a fost lansată la începutul anului de Ministerul Culturii, dar rezultatele ei nu au fost făcute publice. A urmat publicarea decretului în Monitorul Oficial, într-un mod care, potrivit șefului grupului editorial Madrigall, Antoine Gallimard, a “surprins” întregul sector.
- Asociația editorilor (SNE) a mai precizat că și-a “declarat opoziția” în timpul consultării, pentru a nu “dezechilibra o industrie a cărții extrem de diversificată”, însă Ministerul Culturii susține că organizația patronală nu a răspuns cu o poziție în termenul stabilit.
Potrivit Radio France Internationale, Guvernul intenționează să deruleze experimentul timp de doi ani.
Organizația librarilor, Syndicat de la librairie française, are aceeași poziție ca și editorii. “Împreună cu întreaga industrie, ne-am opus întotdeauna cu fermitate publicității televizate pentru cărți. Și am reafirmat acest lucru în timpul dezbaterii publice”, a explicat luni delegatul său general, Guillaume Husson, pentru AFP.
- Ministerul Culturii a răspuns că “măsura nu răpește nimic librăriilor independente, dimpotrivă, ea vizează creșterea numărului de cititori”, a notat sursa citată.
O federație a organizațiilor care reprezintă autorii, Consiliul Permanent al Scriitorilor (CPE), și o altă organizație care adună circa 400 de editori, Fédération des éditions indépendantes (Fedei), au emis de asemenea un comunicat comun în care se opun publicității televizate.