Editura unică a statului, care a realizat în premieră anul acesta manualele școlare, și-a lăsat standul gol la Târgul de carte Gaudeamus, în prima zi, transmite Libertatea. Astăzi, în cea de-a doua zi de târg, standul EDP a dispărut cu totul și în locul său este o altă editură, au declarat pentru Edupedu.ro participanți la eveniment.
Paradoxal, evenimentul de la care lipsește Editura Didactică și Pedagogică se numește “Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură”. Iar acesta este primul an în care cartea de învățătură numită Manual școlar a fost realizată numai de Editura Didactică și Pedagogică (EDP) din subordinea Ministerului Educației, nu de edituri private care să participe la licitație, ca până acum.
Maria Nistor, directorul EDP, a declarat pentru Libertatea că, după ce în octombrie a spus că va participa la târg, ulterior “le-am comunicat organizatorilor că suntem foarte prinși să finalizăm ce mai avem pe partea de manuale, de facturat”.
- „Oamenii mei sunt toți foarte obosiți, s-a muncit toată vara la manuale, știți câte titluri s-au făcut, de cinci ori mai multe decât în anul precedent, așa că am spus că nu am resursa de a participa și la Gaudeamus”, a declarat directorul editurii unice de stat, citată de Libertatea.
Amintim că manualele de clasele I, a II-a și a VI-a au fost realizate pentru prima dată de editura unică a statului anul acesta, în cadrul unui contract atribuit direct de Ministerul Educației, după o decizie de neconstituționalitate dată de judecătorii CCR. Nici până la această oră manualele digitale nu sunt gata și numeroase manuale au greșeli grosolane, deși sunt realizate de editura statului.
- Organizatorii Târgului de carte Gaudeamus transmit următoarele: “Tema centrală a acestei ediţii – România Centenar – va fi ilustrată prin intermediul unui stand generos, amenajat şi gestionat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, şi printr-un program de evenimente speciale, dedicate acestui moment istoric.
- Preşedintele de onoare al ediţiei va fi acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române“.
Sursa foto: Libertatea.ro