Editura Litera retrage de pe piață cartea controversată pentru copii: “publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei” – EducațiePrivată.ro

7.589 de vizualizări
Coperta cartii Profu' crede ca invat / Foto: Editura Litera
Coperta cărții “Profu’ crede că învăț” / Foto: Editura Litera
Editura Litera retrage de pe piață tirajul cărții „Profu’ crede că învăț”, care conține îndemnuri la înjurături la adresa profesorilor și ritualuri voodoo de răzbunare, scrie publicația EducațiePrivată.ro. „Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, anunță reprezentanții Litera într-un răspuns la solicitarea Educație Privată.

Editura precizează că „am vrea să adăugăm că această decizie este luată pentru că respectăm opiniile publicului cititor pe care nu dorim să îl lezăm în nicio formă”.

Reprezentanții „Litera” spun pentru Educație Privată că volumul „Profu’ crede că învăț” „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este – 100% un pamflet – a fost un cumul de factori care au produs această situație. Pe site-ul editurii, ca și pe alte site-uri care preiau informațiile direct de la sursă, lucrurile sunt puse în poziție corectă: carte de divertisment, pe care niciun părinte nu ar cumpăra-o copilului cu scop educațional, ci doar de amuzament. Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc.”.

Reacția editurii vine după ce o învățătoare a semnalat în mediul online că volumul “Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” a fost prezentată de o librărie drept Material educațional recomandată pentru grupa de vârstă 6-8 ani, deși conținutul nu era în concordanță cu această categorie.

Fragmentele din carte publicate online au generat o adevărată dezbatere în rândul unei părți a părinților și a profesorilor, care au chestionat efectul pe care îl poate avea asupra comportamentului copiilor de 6-8 ani un volum cu subtitluri precum “Exersează-ți abilitățile de pupat în fund” sau cu mesaje grafice de tipul “Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere” sau “Dă cu capul aici”.


10 comments
  1. Astepta cu interes varianta si varianta “(Poporul crede ca) MUNCIM (ghid de imbogatire rapida si de uitat la filme po@#o in Parlament)

    Genul de satira care de vreo 32 de ani are priza la noi in Romania…

    Vai de noi si de tarisoara noastra…

  2. Mda, au castigat romanii ofensati si de propria umbra, doritori de cenzura si care isi imagineaza ca o carte va modela intregul comportament al unui copil. Toti doritorii de cenzura sa priceapa ca educatia vine in primul rand de la parinti iar daca o amarata de carte ii influenteaza este tot vina lor ca nu le-au oferit o educatie ferma. Habar n-aveti voi ce ii influenteaza pe copii de fapt. Ei stau toata ziua pe tiktok si instagram si vad acolo zeci de modele de comportament iar voi probabil va imaginati ca distribuie ca voi imagini cu cafelute si icoane pe facebook. Si in unele cazuri aceste modele sunt chiar pozitive, dar voi sunteti prea analfabeti (tehnologie, social media) din punctul asta de vedere ca sa intelegeti. Asadar daca exista lipsa de respect fata de scoala si profesori, asta este din cauza voastra su a inabilitatii voastre de a intelege noile generatii.

  3. Mda, au castigat romanii ofensati si de propria umbra, doritori de cenzura si care isi imagineaza ca o carte va modela intregul comportament al unui copil. Toti doritorii de cenzura sa priceapa ca educatia vine in primul rand de la parinti iar daca o amarata de carte ii influenteaza este tot vina lor ca nu le-au oferit o educatie ferma. Habar n-aveti voi ce ii influenteaza pe copii de fapt. Ei stau toata ziua pe tiktok si instagram si vad acolo zeci de modele de comportament iar voi probabil va imaginati ca distribuie ca voi imagini cu cafelute si icoane pe facebook. Si in unele cazuri aceste modele sunt chiar pozitive, dar voi sunteti prea analfabeti (tehnologie, social media) din punctul asta de vedere ca sa intelegeti. Asadar daca exista lipsa de respect fata de scoala si profesori, asta este din cauza voastra su a inabilitatii voastre de a intelege noile generatii.

    1. Cam cu cati copii lucrati dumneavoastra? Sunt sigură că nu lucrati cu copii. Foarte probabil nici sa nu aveti, ori sa nu va ingrijiti adecvat de ei. Si eu sunt cadru didactic si am sunat la editură și am semnalat această problemă!
      Nu e vorba de cum mă simt eu, e vorba că am studiat psihologia educației copilului și lucrez cu copii de mai bine de 9 ani. Sunt tânără, deschisă, dar dacă până și adulții sunt atât de des păcăliți, influențați greșit, nu aveți idee cât de ușor e la copii. În plus, tiktokul nu este material educațional în proporție de 98%, dar cartea așa este considerată. Prin urmare, trebuie să ofere ceva bun. Dacă vi se pare în regulă cartea, vă rog să vă faceți profesor la o școală unde vă înjură elevii și să nu cumva să comentați! Gândiți înainte de a vorbi! Gândiți bine!!! Că știți să spuneți că țara e praf, dar uitați că “țara” e compusă din oameni!

      1. >dar cartea așa este considerată

        Scrie foarte clar că unele librării au încadrat-o astfel și au făcut-o într-un mod greșit. Știți ce e ăla pamflet?

      2. Unde e considerata cartea asta material didactic? In ce programa se gaseste? Este lectura obligatorie pentru vreo materie? Dupa cum am spus mai sus, lipsa de respect fata de profesori si desconsiderarea educatiei nu provin dintr-o amarata de carte care oricum este un pamflet. Acestea provin din atitudinea generala a parintilor si a societatii care tind sa ii invete pe copii ca e mai profitabil sa fii un bisnitar decat un om educat. Va asigur eu ca mai curand un astfel de copil a carui minte e otravita cu astfel de idei de catre parinti si societate va injura un profesor in fata decat un copil bine educat care a citit cartea asta. Cel mult va injura in gand un profesor care da prea multe teme si, din propria experienta, sunt destui profesori care merita injurati pentru chestii mult mai serioase. Eu personal as injura cativa profesori care mi-au lasat numai amintiri negative legate de perioada scolii. Si apropo, afirmatiile si intrebarile de la inceputul comentariului nu au nicio relevanta. Daca tot sunteti cadru didactic invatati sa va argumentati punctul de vedere fara atacuri la persoana. Ideea mea era ca scoaterea acestei carti de pe piata este un act de cenzura ca urmare a presiunii unor oameni ingusti care nu vad imaginea de ansamblu si care au opinii si principii mult prea fragile.

  4. Chiar și fără acest caiet, Litera are cele mai slabe manuale care există în acest moment în România: manualele de la Litera nu te învață NIMIC, iar câteva manuale au capitole LIPSĂ.
    Nu știu unde vrea Litera să ajungă, probabil la faliment…
    Cum poți să spui asemenea idioțenii într-un caiet pentru copii de vârsta de 6-8 ani, pe care în mod NORMAL nu spui la niciun elev, fie că este la gimnaziu fie că este la liceu.

  5. Nu orice balacareala de scriitura este si carte. Stie un copil de 13 ani ce i ala un pamflet? Faptul ca trebuie sa existe o selectie nu inseamna ca se cenzureaza. Acea carte trebuie trecuta la raftul cu mizerii sau carti subversive langa Lupta lui Hitler, caietele lui Lenin sau pornografia infantila a lui Nabokov. Arta nu inseamna ca poti sa ti permiti orice. Felicitari acelei profesoare care a foat vigilentă.

    1. Dacă l-ai fi învățat ce e pamfletul, ar fi știut. Dacă nu știi nici tu, e clar că n-o să știe nici copilul.

  6. OMG! Sacrilegiu! Ptiu drace unde a ajuns lumea asta liberala, postmodernista (btw, nu modernista, cum crede doamna cumplit de furioasa).

    Sa ardem cartile! Sa revina cenzura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a vor putea fi comasați într-o singură clasă de învățământ simultan, în anumite condiții – proiect / În august, Ligia Deca spunea că „din păcate, încă avem învățământ simultan”

Elevii claselor primare (pregătitoare – clasa a IV-a) vor putea fi organizați într-o singură formațiune de studiu, în anumite condiții, potrivit proiectului de metodologie privind organizarea claselor în regim simultan,…
Vezi articolul

Un profesor excepțional de matematică poate să fie un director catastrofal din punct de vedere managerial, susține secretarul de stat Florian Lixandru / Politizarea inspectoratelor școlare și detașările de directori de școli, criticate în cel mai recent raport Code for Romania

“Un profesor excepțional de matematică poate să fie un director catastrofal, cu toate că a promovat acel concurs care din păcate nu a certificat competențele manageriale pe zona financiară”, a…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

OFICIAL Școlile și inspectoratele pot angaja experți externi, în afara organigramei, pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene / Etapele organizării și desfășurării selecției experților

Școlile și inspectoratele pot înființa posturi în afara organigramei și selecta experți în cadrul echipelor de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Prevederea se aplică proiectelor în care instituția subordonată…
Vezi articolul

VIDEO Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Ce alegi, să faci o injecție sau să stai la coadă cu alți 20 de oameni cu insuficiență respiratorie? Dacă nu ești vaccinat, e aproape sigur că vei lua boala, așa de mare este incidența COVID / Nu cred că e o discriminare să fie vaccinarea obligatorie

Nu cred ca e o discriminare să fie vaccinarea obligatorie, a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu la webinarul “Vaccinarea – între mituri și adevăr”, organizat de proiectul Școli Curate. Acesta…
Vezi articolul