Economia subterană a României, estimată la echivalentul a 19% din PIB, adică de 6 ori cât alocarea pentru Educație în acest an – raport

261 de vizualizări
Foto: ANAF
Sectorul ilegal în economia din România reprezintă aproximativ 19% din Produsul Intern Brut (PIB) oficial al țării, al treilea cel mai mare procent în Uniunea Europeană și de 6 ori cât alocarea totală din buget pentru Educație în anul 2023. Pe locul 1 în UE se află Bulgaria, cu o economie subterană estimată la echivalentul a 33,1% din PIB, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Departamentul pentru Politici Economice și Științifice, transmite publicația bulgară Duma, citată de Rador Radio România, conform G4Media.ro.

Studiul a fost comandat de Parlamentul European. Potrivit datelor Asociației Bulgare a Capitalului Industrial, economia informală în Bulgaria este de 22%.

La mică distanță de Bulgaria, studiul plasează Croația, al cărei sector gri este estimat la 29,7% din PIB-ul țării, iar România ocupă locul trei, cu un rezultat semnificativ mai scăzut – 19% din PIB-ul țării este în economia gri, adică de 6 ori mai mult decât bugetul alocat Educației în acest an, 3,2% din PIB per total. Din acesta, doar 2,1% este la Ministerul Educației. Amintim că bugetul de 2,1% din PIB obținut de Ministra Ligia Deca pentru Ministerul Educației pentru anul 2023 este cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României.

Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”, declara pentru Edupedu.ro în decembrie anul trecut Deca. Doar 5 luni mai târziu, în luna mai 2023, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic, din totalul de 292.000 de profesori și angajați în școlile din România, intrau în prima grevă generală pe termen nelimitat din istoria ultimilor 18 ani.

Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă a acordat 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, exact anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Datele pentru Bulgaria arată că ponderea economiei gri în țară a scăzut față de 2003, când a fost la un nivel record de 35,9% din PIB, dar în ultimii ani a crescut față de 2017, când era de 29,6%.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii…
Vezi articolul

Universitatea din București discută tăierea la jumătate a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau. Rectorul Marian Preda: Nu e o problemă de buget, ci de nivel de pregătire

Universitatea din București analizează posibilitatea reducerii cu aproape 50% a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, conform informațiilor Edupedu.ro confirmate de rectorul instituției. În documentul…
Vezi articolul

Nu va exista o explozie de cazuri Omicron în mod deosebit la copii, după ce revin toți elevii la școală. Sunt doar 2 sau 3 cazuri de copii, depistați cu Omicron, în România – spune secretarul de stat în ministerul Sănătății, Adriana Pistol

Secretarul de stat în ministerul sănătății, Adriana Pistol, a fost întrebată în conferința de presă de la Palatul Victoria, dacă după deschiderea școlilor va exista o explozie a cazurilor Omicron…
Vezi articolul

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației pentru învățământ preuniversitar, candidează al doilea pe lista PSD Vrancea la Senat / Presa locală: A fost „parașutat” după ce s-a retras de pe lista din București

Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, este al doilea pe lista PSD Vrancea la Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, potrivit mai multor publicații…
Vezi articolul