Economia circulară, categoria cu cele mai multe înscrieri la Gala Green Report, care va avea loc pe 18 ianuarie 2023

176 de vizualizări
Foto: 261029674 © Witsarut Sakorn | Dreamstime.com
Categoria „Excelența în economie circulară” s-a clasat pe primul loc, cu 12 proiecte inscrise, dintre cele 11 categorii ale Galei Green Report, potrivit unui comunicat primit la redacție. Proiectele au fost depuse până în prima parte a lunii noiembrie și au intrat în procesul de jurizare, urmând ca pe 18 ianuarie să fie decernate premiile pentru acele propuneri care au demonstrat impact real, măsurabil și aspect inovativ.

Economia circulară reprezintă noul model de producție și consum, care presupune partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente pe cât posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, înseamnă reducerea deșeurilor la minim. Când un produs ajunge la sfârșitul vieții sale, materialele sale sunt păstrate în economie cât mai mult timp posibil. Acestea pot fi folosite într-un mod productiv din nou și din nou, creând astfel valoare suplimentară, scriu autorii comunicatului. 

Astfel economia circulara este un proces esential pentru valorificarea unor cantitati considerabile de deseuri rezultate din ambalaje. 

Un individ produce anual 5 tone de deseuri si consuma 14 tone de materii prime pe an. Prin economia circulara, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate. Cele mai recente studii demonstreaza o cerere mai mare de materii prime, care, prin extractie si utilizare au un impact major extrem de negativ, prin cresterea emisiilor de CO2 si consum de energie. O utilizare eficienta insa, reduce in mod considerabil emisiile de gaze cu efect de sera, de pana la 3-4%. 

În Romania, numarul companiilor care au înțeles necesitatea unei economii circulare este în creștere și implementarea nu mai este doar la nivelul unor proiecte sau inițiative singulare, ci face parte din modelul de afaceri sau din modelul serviciului public desfășurat. 

Cei 6 membri ai juriului Galei Green Report analizeaza si puncteaza fiecare dintre cele 12  proiecte inscrise care demonstreaza o abordare sistematica si inovativa a principiilor economiei circulare in operatiunile curente, impactul fiecarui proiect, abordarea dincolo de propria amprenta de deseuri si aspectul inovativ al acestora. 

Membrii juriului: Ramona Jurubiță – Country Managing Partner, KPMG; Andreea Mitiriță – Partener Consultanță Fiscală, PwC; Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’or; Laura Ciobanu–  Senior Manager Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România; Sorin Elisei– Director, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie, Deloitte România; Florin Stoican, Președinte Asociațiile Kogayon și Parcul Național Văcărești

Sponsori: Mastercard, Reciclad’or, E-on, Environ, Green Group, Recolamp, Holcim, Unicredit Bank, Lidl, Nespresso, MagnaPharm, Kaufland, SAP. 

Parteneri:  Confederația Patronală Concordia, ARAM, Recolamp, BRCC, FIC, Malvensky

Foto: 261029674 © Witsarut Sakorn / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Este încurajator să văd că economia circulară câștigă teren în România, reflectând o conștientizare tot mai mare a importanței sustenabilității. Faptul că categoria „Excelența în economie circulară” a atras cel mai mare număr de proiecte la Gala Green Report demonstrează un interes crescut și o implicare activă în reducerea impactului negativ asupra mediului. Este esențial să continuăm să inovăm și să implementăm soluții care să minimizeze deșeurile și să valorifice resursele într-un mod responsabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministerul Mediului lansează în luna noiembrie o campanie națională de conștientizare a importanței reciclării și colectării separate, spune ministrul Tánczos Barna: Statul este obligat să asigure educația pentru generațiile noastre, nu doar pentru cei mici

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”, că în…
Vezi articolul

În majoritatea școlilor, colectarea deșeurilor se face în continuare într-o singură fracție, din păcate, de-asta e important să educăm, spune Vlad Trușcă, directorul de operațiuni al GreenPoint Management / Este nevoie și de implicarea autorităților

„Sunt campanii pentru care este necesar ajutorul administrației publice locale, fie al administrației centrale”, a declarat Vlad Trușcă, directorul de operațiuni și tranzacții al companiei GreenPoint Management, în cadrul conferinței…
Vezi articolul

VIDEO Soluții pentru a nu “arde gazul degeaba”: exemple pe înțelesul tuturor despre cum tehnologia industrială poate contribui la sisteme de producție sustenabile – Richard Molnar, Linde Gaz România

Nu trebuie să fii implicat direct în reciclare sau alte activități similare pentru a contribui la o economie sustenabilă, ci poți oferi soluții tehnice pentru producători, care să amelioreze impactul…
Vezi articolul

VIDEO Copiii sunt astăzi educați de reclame, de tot felul de campanii de marketing, dar risipa trebuie stopată și sancționată, spune Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară

„Noi vorbim de școală, dar copiii sunt astăzi educați de reclame, sunt educați de tot felul de campanii”, a spus Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară, despre educația legată…
Vezi articolul