Eclipsa parţială de Soare va putea fi urmărită pe tot teritoriul României, mai întâi în nord – vest / La București începe la ora 12:26, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

954 de vizualizări
Foto: Captură – Planetariul şi Observatorul astronomic Galați / Facebook.com
Eclipsa parţială de Soare din ziua de 25 octombrie va putea fi urmărită pe tot teritoriul țării, cel mai bine se va vedea în nord – estul țării, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Acesta va fi deschis mai devreme pentru vizitatorii care doresc să vadă eclipsa. La fel și Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi.

Marți, pe 25 octombrie va avea loc o eclipsă parţială de Soare, vizibilă în Europa, Asia şi nord-estul Africii. Eclipsa începe mai devreme în nord-vestul României, și mai târziu în sud-est, dar diferența față de București este de doar +/- 10 minute, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

La București și Galaţi, eclipsa va începe la ora 12 și 26 minute şi se va termina la ora 14 și 52 minute. Punctul maxim va fi la ora 13 si 39 minute.

Cu ocazia acestui eveniment, Observatorul Astronomic din București va fi deschis pentru publicul vizitator începând cu ora 12,00 urmărirea eclipsei cu instrumentele optice din dotare putând să se facă în condiţii de siguranţă, dacă cerul va fi senin. Specialiștii avertizează: “Nu priviți soarele fără un filtru de protec’ie, pentru că veți orbi”.

Eclipsa parţială de Soare va putea fi urmarită și de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei de cultură, Florin Matei.

Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac, preţul unui bilet de acces fiind de 3 lei de persoană, mai scrie Agerpres.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Proiectul ordonanței pentru decontarea navetei elevilor, aprobat azi de Guvern, ar putea fi neconstituțional, potrivit Consiliului Legislativ: Elevii navetiști sunt tratați diferit în privința realizării acelorași drepturi fundamentale

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru decontarea navetei elevilor ar putea fi neconstituțional, potrivit Consiliului Legislativ. În document se arată că elevii navetiști sunt tratați diferit în privința realizării acelorași…
Vezi articolul

Programul Național „Masă sănătoasă” începe pe 1 ianuarie 2024: Masă caldă sau pachet alimentar de 15 lei pe zi de elev / Inspectoratele școlare vor alege școlile care intră în program – proiect

 La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita…
Vezi articolul