Echipa română Autovortex, care susține că reprezintă România în competiții internaționale, a pus pe robotul de concurs căciula rusească cu însemnele URSS, după ce organizatorii de la Sankt Petersburg le-ar fi interzis să afișeze tricolorul / Coordonatorul echipei susține că altcineva ar fi pus căciula pe robot – FOTO

8.405 vizualizări
Foto: Ionuț Panea / Autovortex
Echipa română Autovortex a pus căciula rusească cu însemnele URSS pe robotul lor, pe care l-au adus la competiția regională de la Sankt Petersburg, unde a fost singura echipă străină din concurs. Contactat de Edupedu.ro pentru o reacție, coordonatorul echipei, Ionuț Panea, a spus că elevii ar fi găsit robotul cu căciula așezată astfel. Elevii români au revenit luni dimineață în București, după ce au luat locul al doilea la competiție. Amintim că Edupedu.ro a scris sâmbătă că rușii i-au obligat pe români să scoată steagul țării de pe standul lor și de pe robot, după cum ne-a povestit coordonatorul echipei formată din șase elevi minori și o studentă.

Până acum, la niciun concurs, din zecile la care a participat clubul Autovortex, nu s-a întâmplat să li se ceară să nu afișeze drapelul României. „Nu ne lasă să punem steagul nicăieri”, „voiau să stăm cu gecile pe noi, să nu se vadă tricolorul pe tricou”, a mai spus sâmbătă coordonatorul echipei, care este asistent universitar la Academia de Studii Economice (ASE) București.

Panea a relatat atunci că, printre echipele rusești concurente, una dintre ele se numește URSS, iar unii dintre roboți au formă de tanc, sau însemnele fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste – steaua roșie cu secera și ciocanul. Însă, aceste însemne s-au regăsit și într-o imagine cu robotul echipei române Autovortex. Mai jos, imaginea cu robotul și căciula rusească cu însemnele sovietice, trimisă Edupedu.ro de Ionuț Panea pe 25 februarie 2022, în a treia zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. De asemenea, pe Facebook-ul Autoivortex apare o imagine cu același robot, ținut în brațe de elevi.

Foto: Facebook / Autovortex
Foto: Ionuț Panea / Autovortex

Este aceeași căciulă rusească pe care o vedem și în fotografiile postate de pagina de Facebook a Autovortex, pe capul unuia din copii, care s-a fotografiat cu ea în imaginile de grup de pe aeroportul din Sankt Petersburg, la aterizare, dar și în alte poze de la vizitele făcute de români la puncte turistice din oraș.

Foto: Autovortex / Facebook – 24 februarie 2022
Foto: Autovortex / Facebook – 25 februarie 2022
Foto: Autovortex / Facebook – 25 februarie 2022

Cu două ore înainte de publicarea acestei știri, Autovortex a postat pe Facebook o imagine cu elevii români care au revenit de la Sankt Petersburg, iar în fotografie, doi dintre ei poartă pe cap căciuli rusești, de data aceasta fără stema sovietică.

Contactat de Edupedu.ro pentru a oferi un punct de vedere, Ionuț Panea a declarat că ar fi găsit căciula pusă pe robot, aceasta aparținând unuia dintre elevii echipei.

Robotul Autovortex apare ca fiind susținut pe mai mulți parteneri comerciali și instituții oficiale ale statului român, după cum se vede în imaginile publicate de Autovortex de la diverse competiții, dar și de pe roboți. Printre acestea se numără Ministerul Afacerilor Externe, Mastercard, Lays, Dom Vista Medical, Fan Courier, Softelligence, Rompetrol și alte trei companii.

Foto: Facebook / Autovortex

Echipa din România a fost singura echipă străină care participă la campionatul regional de la Sankt Petersburg. Pe site-ul oficial al concursului scrie: „Turneul regional de calificare va avea loc în perioada 26-27 februarie la Universitatea Politehnică din Sankt Petersburg. Ne așteptăm să participe la campionat 22 de echipe din Sankt Petersburg, Moscova și România, dintre care 12 se vor califica la Campionatul Național”.

Contactat de Edupedu.ro înainte de plecare, miercuri, cu câteva ore înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, coordonatorul lotului român a explicat faptul că a mai fost la un campionat similar tot în orașul rus în urmă cu o lună, că „pe nimeni nu interesa” situația din Ucraina și că „parcă la noi totul este foarte dramatic”: ”știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa, trăiau fără nicio treabă, nu eram în pericol acolo… într-adevăr era situația de atunci. (…) Parcă la noi totul este foarte dramatic”, spunea Panea miercuri.

Anul trecut, în iulie, echipa de robotică pe care a condus-o Ionuț Panea a luat aurul la campionatul din SUA

Citește și:
FOTO Ne-au pus să dăm jos steagul României de pe stand și de pe robot, spune coordonatorul echipei de elevi români care participă la un concurs regional de robotică la Sankt Petersburg, în Rusia
Echipa de liceeni care reprezintă România în competițiile internaționale de robotică a plecat miercuri seara în Rusia / Însoțitorul lor, Ionuț Panea de la ASE București: Am fost și acum o lună tot acolo… știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa de Ucraina

4 comments
  1. Panea ar fi in stare sa construiasca un robot in forma de racheta nucleara cu insemnele rusiei si tot nu ar vedea nimic in neregula.

    E o rusine si sper ca cineva sa se sesizeze. Sute de oameni mor zilele acestea din cauza rusiei, o intreaga lume se mobilizeaza impotriva lor, si acest individ se mandreste cu sigla rusiei si cu declaratii precum “romanii sunt prea dramatici”. E strigator la cer!

    Despre copii nu vreau sa comentez, insa sunt copii destepti, imposibil sa nu realizeze ca ceea ce se intampla acum in lume e mult mai important decat o diploma fara valoare pe perete.

  2. Nu uitați să menționați și că într-una din ultimele lor postări de pe Facebook, Autovortex spun că vor merge in Moscova în martie pentru următoarea fază a concursului. De asemenea, deși e clar mai greu de scris intr-un articol, echipa si-a facut mereu reclama mincinoasa, autonumindu-se “Echipa Națională a României”, când niciodată (!) n-au fost reprezentanții competiei din România, ci doar o simplă echipă participantă. S-au dus la competiții regionale mai slabe decat cea din Romania, pe care când le-au câștigat au fost menționați în presă drept “campioni internaționali”.
    Dacă vreți dovezi pentru tot ce am enumarat, vă pot oferi cu cea mai mare placere.

    1. Da, dovezile sunt bine-venite.
      Interesant este ca si parintii acelor copii, pe langa coordonatorul de grup, au girueta stricata.
      Din dorinta de a-si vedea copiii la un concurs, orice concurs, gireaza toata aceasta mascarada ruseasca?
      Chiar nu inteleg ce se intampla?
      Copiii acestia isi vor gasi de lucru in Rusia, oare, dupa ce vor absolvi, sau isi vor cauta joburi bine platite la companii din vest?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Luni, elevii din București se duc la școală și grădiniță. Monica Anisie, după depășirea ratei de infectări de 3 la mie: Mâine la 8:00 am convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online

Copiii din Capitală merg luni la școală și la grădiniță, chiar dacă astăzi Guvernul a anunțat că Bucureștiul are o rată de infectare oficială de 3,02 la mia de locuitori.…
Vezi articolul

Propunerea ca universitățile să poată construi pe terenuri din domeniul public a venit din partea universităților de medicină, în special UMF Carol Davila – Gigel Paraschiv, secretar de stat / Instituția „caută un teren pe care să poată să-și construiască un nou sediu”

Universitățile de Medicină și Farmacie, „în primul rând UMF Carol Davila”, se află la originea proiectului de modificare a Legii învățământului superior astfel încât instituțiile de învățământ să primească posibilitatea…
Vezi articolul