Echinocțiul de primăvară 2023: Perioada de lumină zilnică se mărește treptat până în iunie

1.380 de vizualizări
Foto: Sven LachmannPixabay
Primăvara astronomică începe odată cu echinocţiul de primăvară, care are loc în 2023 la 20 martie, la ora 23 și 24 de minute, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, conform Agerpres. Primăvara astronomică durează circa 92 de zile.
  • La aceeaşi dată, în emisfera sudică, se produce echinocţiul de toamnă. Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”, notează agenția națională de presă.
Ce se întâmplă de echinocțiu. Explicația astronomilor

”După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spațiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′”, scrie pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală, astro-urseanu.ro.

”La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest”, mai explică astronomii.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Foto: astro-urseanu.ro

Dacă astăzi în emisfera nordică începe ziua polară, în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni, potrivit sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria Timișoara cere în instanță recuperarea unei clădiri în care a funcționat o grădiniță / Acuză noii proprietari de folosirea de acte false / Fritz: ”E un jaf sistematic care s-a întâmplat în istoria recentă a Timișoarei”

Primăria Municipiului Timişoara a depus o acţiune în instanţă împotriva actualilor proprietari ai unui imobil din zona centrală a oraşului, acuzând folosirea de către aceștia de acte false, a anunţat,…
Vezi articolul

Ziua Națională a Franței: Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, parada militară va fi înlocuită de o ceremonie dedicată personalului civil și militar mobilizat în pandemia COVID-19

Data de 14 iulie marchează ziua națională a Franței. Într-o declarație emisă pe 24 Iunie, Ambasadorul Franței în România, Michele Aramis – a evidențiat caracterul excepțional al serbării naționale, care…
Vezi articolul