Echinocțiu 2024. Primăvara astronomică a început miercuri, 20 martie, în emisfera nordică

474 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Echinocţiul de primăvară, în 2024, a avut loc marți, 20 martie, la ora 05:06, potrivit www.astro-urseanu.ro. Acest fenomen astronomic marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, care durează aproximativ 92 de zile, notează Agerpres.

Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 20 iunie 2024, când va avea loc solstiţiul de vară. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic, conform sursei citate.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice; în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopţii, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în acelaşi moment, în emisfera sudică se produce echinocţiul de toamnă, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, mai transmite Agerpres.

Foto: astro-urseanu.ro

Al doilea echinocţiu al anului reprezintă momentul în care soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie (22 septembrie în 2024), marcând echinocţiul de toamnă în emisfera nordică şi echinocţiul de primăvară în emisfera sudică. Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.


2 comments
  1. Ziceti: “Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 20 iunie 2024, când va avea loc solstiţiul de vară”.
    Total incorect! Ziua incepe sa creasc de la solstitiul de iarna, cand a avut durata minima. Ziua tot creste si noaptea tot scadr, pana devin egale, la echinocțiul de primavara, dupa care ziua devine mai mare ca noaptea, continuindu-si cresteres, pana la solstitiul de vara.
    DECI DURATA ZILEI E IN CONTINUA CRESTERE DE LA SOLSTITIUL DE IARNA PANA LA CEL DE VARA!!!!! GRAVA EROARE!

  2. Notiunea de “ecuator ceresc” este ambigua, pentru ca plan ecuatorial si ecuator exista doar relativ la globul pamantesc. Soarele nu “traverseaza”, simplu, planul ecuatorial ceresc, vazut ca extensie la infinit in spatiul astronomic sl planului ecuatorial. Ceea ce se intampla este ca unghiul de inclinare fata de planul ecuatorial al planului orbitei Soarelui incepe sa creasca, dupa ce a suferit o scadere continua de la solstitiul de vara pana la solstitiul de iarna. Iata de ce avem impresia ca Soarele urca tot mai sus pe cer intre solstitiuul de iarna si cel de vara, uyrmand sa coboarea dupa solstitiul de vara pana la cel de iarna. Asta se intampla pentru emisfera nordica a terrei, adica acea “jumatate” de glob pamantesc situata “deasupra” planului ecuatorial al Pamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plata profesorilor pentru orele remediale, pe masa Guvernului. Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede 200 de lei/lună pentru fiecare elev și un buget total din fonduri europene de 50 milioane euro

Plata profesorilor pentru orele remediale se va reglementa printr-o Ordonanță de Urgență, conform proiectului de act normativ în stadiu de document lucru, consultat de Edupedu.ro. Proiectul va intra în ședința…
Vezi articolul
Iulian Cristache

Federația părinților din preuniversitar: Noi am căzut de acord ca vacanța de iarnă să fie intersemestrială, iar calibrarea conținuturilor de predare pe semestre este responsabilitatea Ministerului și al sindicatelor

Reprezentanții părinților, elevilor și parte din sindicate au căzut de acord în ședința de astăzi de la Ministerul Educației ca vacanța de iarnă să fie vacanță intersemestrială, în anul școlar…
Vezi articolul

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități…
Vezi articolul