În încercarea de a-și nuanța declarațiile făcute duminică seara, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vine cu o nouă sursă de inspirație sau propunere. Într-o declarație făcută la România TV, Ecaterina Andronescu dă de înțeles că învățătorii și ”profesorii de la ciclul primar” i-ar putea chema la școală în vacanța de vară pe elevii care au rămas în urmă în timpul anului.
Ministrul Educației a spus mai întâi că ”încerc să caut soluții în așa fel încât să nu mai treacă niciun copil dincolo de clasa a IV-a fără să ştie să citească, să socotească, să calculeze deci şi să relaţioneze cu oamenii, adică lucruri esenţiale, nu cred că cer imposibilul,” potrivit sursei citate.
Ministrul a mai spus că ”trebuie să căutăm soluţii, care, pe de o parte să-i responsabilizeze și pe părinți și pe învățători sau profesorii de la ciclul primar și sigur şi şcoala să vină cu ce trebuie, pentru ca un copil atunci când termină ciclul primar să ştie să scrie, să citească, așa cum spuneam, să se poarte în societate. Dacă nu merg lucrurile bine așa cum suntem acum, trebuie să stăm cu mâinile încrucișate sau să găsim soluții?
Mă uit și eu la ce fac alții: de exemplu, în Franţa, copiii care au probleme de rămânere în urmă, sunt chemaţi în vacanţa de vară pentru recuperări”.
Declarația vine să nuanțeze ceea ce Ecaterina Andronescu a declarat duminică, ”din păcate, este o prevedere legală, până în clasa a III-a nu îi pot lăsa repetenți, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect, pentru că iată unde suntem. Ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine, că nu știu să calculeze bine și că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Deci cred că obiectivele de care vorbeam trebuie să le stabilim prin lege și în fișa postului fiecărui profesor.
Cosmin Prelipceanu: Deci sunteți de acord că un astfel de obiectiv e o greșeală, să îi treacă pe toți de clasa I?
Ecaterina Andronescu: Da, categoric!”
Citește și
- Mircea Miclea, despre repetenția la clasa I: E o greșeală. Sunt copii care de la început evoluează repede, sunt alții care la început evoluează greu și apoi explodează, recuperează
- Copiii mei, unii de 11 ani, clasa a V-a, nu citesc, nu calculează, scriu greu de mână. Ei sigur ar fi rămas repetenți în clasele 1-4, scrie Cristiana Ionescu, EDULIER
- Mărturia unui fost învățător: Am avut în clasă copii ce repetau anul. Cât de greu îi este unui copil să trăiască cu acest stigmat!
- Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe
- Elevii din Constanța, despre repetenția la clasa I: Repetenția este o cutumă toxică, care imprimă eticheta asupra elevilor că sunt incompetenți
FOTO: gov.ro