Ecaterina Andronescu susține că semnătura din dreptul numelui său, de pe contractul cu Alexandru Cumpănașu, nu este a sa: Aveam un secretar de stat care răspundea de proiecte europene

4.668 de vizualizări
“Nu este pe niciunul dintre documente semnătura mea”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu. Reacția vine la contractul dintre Ministerul Educației și ONG-ul condus de Alexandru Cumpănașu publicat în exclusivitate de Edupedu.ro, care poartă numele Ecaterinei Andronescu, o semnătură și ștampila Ministerului Educației.

Ecaterina Andronescu a declarat pentru Edupedu.ro că acordul de parteneriat, încheiat în timpul mandatului său de ministru între Ministerul Educației și ONG-ul Asociația pentru Implementarea Democrației condus de Alexandru Cumpănașu, putea fi semnat de secretarul său de stat pe fonduri europene, Petru Andea.

“Aveam un secretar de stat care răspundea de proiecte europene. Andea era secretarul de stat care răspundea de proiectele europene. Întotdeauna, pe documentele oficiale ale Ministerului Educației, se scrie numele ministrului și, în funcție de sectorul de activitate al fiecărui secretar de stat, fiecare poate să semneze. Și pentru asta are competențe date, deci nu a semnat ilegal”, a afirmat Andronescu.

Întrebată dacă este de acord ca Ministerul pe care l-a condus să fi încheiat un contract pentru derularea proiectului finanțat european “Noi perspective în educație” cu o persoană acuzată că nu și-a terminat studiile universitare în țară, Ecaterina Andronescu a răspuns: “Nu știu acest contract și nici nu am citit. În documentul pe care l-ați publicat, m-am uitat pe semnături, pentru că nu îmi aduceam aminte să fi semnat. Nu, ca să fiu exactă, îmi aduc aminte bine aminte că nu am semnat”.

În ceea ce privește eventuale întâlniri cu Alexandru Cumpănașu cât a fost ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a declarat: “în legătură cu proiectele europene, eu am avut niște ținte foarte sigure: unul este proiectul de digitalizare, care s-a semnat, apoi proiectul de digitalizare a învățământului și al treilea proiect a fost cel care se referea la formarea profesorilor. Era important ca aceste proiecte să se deruleze”.

Întrebată dacă ONG-urile lui Cumpănașu sunt în aceste trei proiecte europene, fostul ministru a declarat: “Eu am participat la discuțiile cu cei care au devenit directorii acestor proiecte. Nu cred că este în vreunul din aceste proiecte. Din ce am văzut eu, sunt proiecte din fonduri POCA [cele în care sunt implicate ONG-urile lui Cumpănașu – n.red.], nu din fonduri de formare a capitalului uman”.

Întrebată din nou dacă au fost dese întâlnirile cu Alexandru Cumpănașu, câtă vreme a fost ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a răspuns: “Nu m-am întâlnit. Era în competența secretarului de stat domeniul aceasta. El nu a semnat ilegal. A luat probabil decizia că o parte dintre activități le contractează și a semnat. Ce vă spun eu este că nu era semnătura mea și m-a necăjit că m-ați pus în peisaj, fără să fie adevărat. (…) Odată aruncat lucrul acesta, e foarte greu să ștergi”.

Informații de background

Ministerul Educației condus de Ecaterina Andronescu și ONG-ul lui Alexandru Cumpănașu, acuzat că nu are facultate dar care susține că are masterat în Elveția, au încheiat în decembrie 2018 un acord de parteneriat, pentru implementarea proiectului “Noi perspective în educație”, pe care l-a detaliat într-un contract adițional semnat anul acesta. Un proiect pe fonduri europene, din care ONG-ului lui Cumpănașu îi este alocată suma de 563.509 lei, arată documentele obținute de Edupedu.ro.

Personaj acuzat că nu are facultate, care a declarat pentru G4Media.ro că nu și-a terminat studiile în drept începute la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, dar care apoi a scris pe pagina sa de Facebook că “oficial, am diplomă de studii superioare. Mai exact, am absolvit ‘OUS Royal Academy of Economics and Technology in Switzerland’, si am obținut Executive MBA in Leadership and Change Management”, potrivit Stiripesurse.ro, Cumpănașu conduce două ONG-uri abonate la bani publici: Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) și Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR).

Acordul de parteneriat între Ministerul Educației și ONG-ul lui Cumpănașu a fost semnat pe 19 decembrie 2018, la aproape o lună după ce Ecaterina Andronescu și-a preluat cel de-al patrulea mandat de ministru al Educației, iar actul adițional cu detalierea activităților a fost semnat de Andronescu și Cumpănașu în iunie 2019, cu câteva zile înainte să fie demisă de Viorica Dăncilă, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro.

Lider de parteneriat în cadrul acestui contract este Ministerul Educației, prin semnătura Ecaterinei Andronescu, Partener 1 este ONG-ul condus de Alexandru Cumpănașu (Asociația pentru Implementarea Democrației), Partenerul 2 este UEFISCDI – instituția condusă de Adrian Curaj care organizează competițiile pe proiecte în cercetare, iar Partenerul 3 este Asociația C4C – Communication for Community, condusă de Dan Ungureanu.

DOCUMENT Contractul încheiat între Ministerul Educației și ONG-ul condus de Alexandru Cumpănașu:
Citește și:

 

 


1 comment
  1. Nu va mai chinuiti ! N-o sa gasiti urme ale LIPSEI DE RESPONSABILITATE daca e vorba de Ecaterina Andronescu. A desfiintat invatamantul profesional, a facut harcea parcea manualele scolare, a birocratizat la maxim institutiile , a acreditat faculati fantoma, a simplificat doctoratele facandu=le niste simple trimiteri de scrisori, a bagat in universitati parlamentari, ministri cu pregatire indoielnica, a girat discreditarea sistematica a profesiei de profesor etc. Urme nu a lasat !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vasile Dîncu, sociolog: Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment. Este un fel de dreptate care s-a făcut / Acum părinții și-au dat seama, în online, cât sunt incompetenți în a-și pregăti copiii / O nouă utopie pândește educația

“Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment. Este un fel de dreptate care s-a făcut”, a spus sociologul Vasile Dîncu, senator PSD și membru…
Vezi articolul

Rezultate admitere la liceu. Top 20 specializări în Prahova. Cele mai mari medii de admitere în 2024 sunt de la colegiile naționale Mihai Viteazul, I.L. Caragiale, Nichita Stănescu, Al.I. Cuza, Regina Maria din Ploiești și Nicolae Grigorescu din Câmpina

Rezultatele de la admiterea la liceu, etapa 1, arată că în județul Prahova primele 20 de specializări după ultima medie de intrare sunt de la 6 colegii naționale din Ploiești și Câmpina.…
Vezi articolul