Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că şi-a propus ca toate şcolile profesionale din ţară să devină de tip dual. “În şcoala profesională duală intervine angajatorul, intervine şi cu susţinere, intervine cu locuri de practică şi, mai ales, intervine cu susţinerea locurilor de muncă, adică prin oferta aceasta de locuri de muncă, angajatorul dă multă încredere şcolii profesionale şi părinţilor elevilor din aceste şcoli, că la finalizarea şcolii au unde să lucreze”, a declarat Andronescu, la Arad, scrie Agerpres.
“Nu am desfiinţat niciodată o şcoală profesională. O şcoală profesională se desfiinţează prin lege (…) Ceea ce am încercat eu să fac şi în primul mandat 2001-2003, şi în 2009, a fost să restructurez şi să adaptez şcoala profesională la cerinţa de pe piaţa muncii. În 2003, reuşisem să parcurg toate judeţele şi să adaptez aceste şcoli profesionale, când m-am întors în 2009, era exact situaţia de dinainte de 2003”, a spus ministrul Educaţiei.
Amintim că Ecaterina Andronescu nu a mai acordat în 2009 cifră de școlarizare Școlilor de Arte și Meserii, direcționând locurile către liceele tehnice, după cum a relatat presa la acea vreme.
Ministerul Muncii spunea, într-un document oficial publicat de HotNews.ro în 2014, că “desființarea Școlilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza faptului că familiile nu pot să acopere costurile a 4 ani de școlarizare. Acest fenomen a fost vizibil în special în cazul elevilor din mediul rural, în condițiile în care rețeaua liceelor este mult mai slab dezvoltată aici, în comparație cu mediul urban”.
Învățământul profesional dual a fost introdus în 2012, de ministrul de la acea vreme Daniel Funeriu.