Universitatea Politehnica București și-a ales astăzi președintele Senatului, funcție câștigată de Tudor Prisecaru – prorector din 2016, fost secretar de stat pentru Cercetare în perioada în care actualul rector UPB, Mihnea Costoiu, era ministru delegat pentru Cercetare. Cunoscut ca apropiat al lui Costoiu, Prisecaru a fost decan la Mecanică și Mecatronică, este doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Teoria arderii. Contractandidatul său a fost Ecaterina Andronescu, ce a ocupat funcția de președinte al Senatului UPB din 2012 până acum.
Tudor Prisecaru este noul președinte al Senatului UPB, ales cu 77 voturi pentru mandatul 2020-2024. Ecaterina Andronescu a pierdut alegerile, cu 31 de voturi. Numărul total al senatorilor este de 124, din care au fost prezenți la vot 117.
Vicepreședintele Senatului UPB este în continuare Anton Hadăr, iar cancelarul Senatului este Ionuț Mircea Petrescu.
Tudor Prisecaru a absolvit în 1982 Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității Politehnica București, a fost șef de echipă reparații la Combinatul Siderurgic Călărași, apoi inginer stagiar la Combinatul Siderurgic Galați, iar în 1990 a obținut titlul de doctor în științe inginerești cu specializarea Cazane de abur și Teoria arderii. A devenit asistent universitar în același an, iar 6 ani mai târziu era șef de lucrări la Catedra Echipament Termomecanic Clasic și Nuclear.
Din 2008 este profesor invitat la Ecole de Mines de Nantes, în Franța. În perioada 2008-2012 a fost decan al Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică, în 2012-2015 a fost secretar de stat responsabil cu Cercetarea, din februarie 2017 este membru în Consiliul Directorilor la Institutul Internațional de Cercetări Theodore von Karman, Belgia, iar din 2016 până acum a fost prorector pe Cercetare.
Printre lucrările tehnice la care este cosemnatar se numără și “Cazane si turbine”, de la Editura MATRIX ROM, potrivit HotNews.ro.
În 2015, din poziția de secretar de stat, Tudor Prisecaru propunea, pe modelul inițiat de Ecaterina Andronescu, organizarea UEFISCDI sub forma “a două agenții distincte”, una care să finanțeze programele de cercetare fundamentală, cealaltă să finanțeze programele de cercetare aplicativă. Contactat la acea vreme de HotNews.ro, Tudor Prisecaru a declarat ca reorganizarea unei instituții nu înseamnă desființarea formei inițiale: “nu aveți proprietatea termenilor limbii române, dacă spuneți că reorganizarea în două instituții înseamnă desființare”.
6 comments
Surprinzator nu este ca a pierdut. Surprinzator este cum poate avea calitatea de Senator al UPB la 72 ani in conditiile in care reglementarile legale in vigoare impun pensionarea la 70 ani!
Felicitari, Tudore ! Ma bucur nespus pentru noua recunoastere, (daca mai era nevoie), a formidabilelor tele calitati profesionale si pentru satisfactia umana oferita de ascensiuunea in aceasta inalta deminitate universitara ! Sa fii sanatos si increzator ! “Nu mor caii cand vor cainii !” Colegii tai din Sf. Sava – Ginta D 1976 sunt si mai mandri de tine !
Ce orientare politica are domnul Prisecarru?
Uuuuu mișto, cazanele mele preferate sunt de abur :)))
Aaa… asa se explica sincopele la limba romana. V-ati ales echipa buna la minister, doua valori ale invatamantului romanesc: Anisie si Barcari.
Alo alo fara cuvinte dastea grele ca ma doare capu! Si asa am gandit prea mult in ultima luna!