„E un șoc binevenit” rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu: „Grecii și-au măturat vechea clasă politică abia după ce au intrat în colaps economic. Noi avem șansa să o facem înainte” / S-ar putea ca duminica viitoare să aflăm că, numeric, nu e posibilă decât o majoritate între PSD, USR și PNL, dacă vrem să izolăm curentele excentrice

1.993 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Alegerea a doi candidați anti-sistem în primul tur al alegerilor prezidențiale, dintre care unul pro-rus cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, în condițiile în care niciunul dintre exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor nu a previzionat un astfel de rezultat, „e un șoc binevenit”, spune pentru Edupedu.ro sociologul Sebastian Lăzăroiu.

„E un șoc binevenit! Mă bucur că s-a întâmplat așa. Grecii și-au măturat vechea clasă politică abia după ce au intrat în colaps economic. Noi avem șansa să o facem înainte de colapsul economic, pentru că el pândește la ușă. E nevoie de reforme instituționale serioase și e nevoie ca partidele mainstream, înnoite, să învețe să coopereze pentru că ăsta e viitorul: vot fragmentat, curente diferite, absența unor partide dominante, cum a fost PSD la un moment dat”, atrage atenția Lăzăroiu.

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, fostul ministru al muncii și consilier prezidențial a afirmat că „s-ar putea ca duminica viitoare să aflăm că, numeric, nu e posibilă decât o majoritate între PSD, USR și PNL, dacă vrem să izolăm (nu să anihilăm) curentele excentrice. Stânga-dreapta, PSD-anti-PSD, comuniști-anti-comuniști sunt dihotomii depășite, folosite doar în campanii. Ele nu mai au relevanță pentru alegători”.

Rep: Care sunt cauzele care au condus la un rezultat fără precedent în istoria României, în alegerile prezidențiale: un candidat care nu a fost surprins de nicio casă de sondare a opiniei publice și de nicio instituție cu rol de prim-plan în societate (instituții ale statului, media cu excepții etc), cu discurs pro-Putin și neolegionar, a obținut cele mai multe voturi în primul tur?
 Sociologul Sebastian Lăzăroiu: Sunt și cauze interne, și contextul global. Contextul îl știm: pandemia cu restricțiile ei a însemnat restrângerea unor libertăți, după pandemie a venit inflația și imediat războiul din Europa care a crescut și mai mult inflația, mai ales prin criza energetică. Consecințele interne nu s-au lăsat așteptate: nemulțumiri în creștere, sărăcirea clasei de mijloc și influențele războiului hibrid, purtat prin propaganda lui Putin, care a afectat și mai mult jocul democratic. La acestea s-a adăugat orbirea partidelor tradiționale, oricum aflate în criză de legitimitate de mai bine de un deceniu. Nu e nicio surpriză, deci, că USR, un partid nou, a reușit să se salveze la acest prim tur de scrutin. Construirea unui sistem cu circuit închis (bani de la buget pentru cumpărarea celor mai multe media), bălmăjirea reformelor, lipsa de onestitate și asumare, garnitura de lideri tot mai slabi (și mai lacomi, aș adăuga) a culminat cu cea mai penibilă ofertă electorală la un scrutin prezidențial. Noi am mai avut perioade în istorie când democrația mimată până la ridicol și putreziciunea din sistem au favorizat apariția mișcărilor extremiste mesianice. Călin Goergescu pare un déjà vu. 

Citește aici interviul integral acordat de sociologul Sebastian Lăzăroiu

Foto: © RoibulDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Institutele de sondare a opiniei publice sa dea banii inapoi la stat! Nici pe instalatori nu-i platesti daca mai curge apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul Forumului Educației de la Iași: Cum a bifat ministrul Cîmpeanu, pe linie de partid, două “dezbateri” din ținta de 50 prin care urmărește să legitimeze, ca amplă “consultare publică”, proiectele de legi ale educației

“Toți cei implicați – cadre didactice, elevi, părinți, sindicate, organizații neguvernamentale – au formulat propuneri pentru ca școala să fie mai atractivă”, scria sâmbătă seara, pe Facebook, ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

“Liceele pedagogice în pericol?” Președintele asociației acestor școli semnalează o posibilă desființare a formării de învățători și educatoare prin colegiile sau liceele pedagogice, în proiectul revizuit al viitoarei legi a învățământului

Varianta legii educației în lucru în Ministerul Educației condus de Ligia Deca ar prevede în forma din prezent că liceele pedagogice “nu vor mai școlariza în specializările învățător și educatoare,…
Vezi articolul

România educată prin indiferență: ministrul Ligia Deca – zero reacții în 10 zile la acuzațiile de abuz sexual în universitatea unde predă și la Arhitectură sau despre acuzațiile de pedofilie din Ministerul pe care îl conduce. Conturile sale de social-media abundă însă în felicitări adresate tuturor olimpicilor

Niciun cuvânt din partea ministrei Educației, Ligia Deca, în fața avalanșei de acuzații de abuzuri sexuale și de pedofilie din școli, universități și din propriul Minister din ultimele două săptămâni,…
Vezi articolul