O platformă online unde copiii și părinții să poată reclama cazuri de abuzuri în școală este necesară pentru a răspunde unei probleme importante – subraportarea abuzurilor, spune organizația World Vision România într-un comunicat emis luni. Acesta vine după ce Guvernul a adoptat săptămâna trecută, cu o întârziere de jumătate de an, Planul național de combatere a violenței școlare, plan față de care asociația exprimă o serie de obiecții, referitoare inclusiv la supravegherea video sau lipsa unui mecanism clar de monitorizare a acțiunilor implementate.
World Vision amintește că, pentru acest plan, a înaintat o serie de propuneri ale Consiliului său Consultativ al copiilor, pentru care problema subraportării și soluția unei platforme online reprezentau un punct-cheie al combaterii abuzurilor în școli. – propunerile pe larg, aici https://worldvision.ro/2024/03/13/propuneri-pentru-combaterea-abuzului-si-violentei-in-scoli/. Potrivit World Vision, planul național „menționează faptul că incidentele de violență rămân deseori subraportate din cauza temerii de consecințe, din cauze ce țin de poziția comunității în legătură cu tolerarea formelor de violență sau din cauza lipsei de informații cu privire la modalitățile de raportare sigure pentru copii”. Dar, arată organizația, e nevoie de măsuri precum introducerea plarformei online:
„După ce o reclamație este înregistrată în platformă, trebuie să existe un protocol de intervenție și soluționare a problemei semnalizate, din partea Ministerului Educației și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor, pentru a ajuta victima acelui abuz” – World Vision.
Punctul de vedere al World Vision pe tema supravegherii video
Organizația arată că elevii din Consiliul său Consultativ „consideră că supravegherea video în școli nu reprezintă o soluție în sine împotriva violenței școlare, având în vedere faptul că “multe dintre cazurile de violență în mediul educațional nu se întâmplă pentru că nimeni nu se uită, ci din contră”. De altfel, una dintre principalele probleme identificate de copii cu privire la abuz este aceea că raportarea nu este luată în serios ori crezută”.
Pe de altă parte, potrivit World Vision, „copiii consideră că această măsură poate fi benefică în anumite situații, pentru a descuraja comportamentele violente și pentru a putea interveni rapid în caz de necesitate. Există însă îngrijorări legate de respectarea intimității elevilor și de potențiala utilizare abuzivă a înregistrărilor. În plus, de multe ori, din cauza infrastructurii precare a școlilor din mediul rural, sălile de clasă sunt folosite drept vestiare, lucru care trebuie remediat dacă vor fi instalate camere de supraveghere”.
World Vision: Planul anti-violență include ambiguități
Fundația menționează că „planul național de combatere a violenței școlare reprezintă un punct de start bun, dar permite ambiguități”. Printre acestea:
- Abuzul verbal și psihologic cauzat de profesori nu este clar menționat ca act de violență școlară; sintagma „alte acțiuni care pot provoca traume emoționale și care au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare” nu lămurește granițele violenței de acest tip;
- „Identificarea timpurie a elevilor vulnerabili la acte de violență, precum și a celor cu risc de dezvoltare a comportamentelor agresive, a elevilor cu potențial violent și a cauzelor acestui comportament în vederea includerii acestora în programe de consiliere, dezvoltare personală și a relațiilor cu ceilalți.” reprezintă o soluție vitală, care nu este prioritizată în mod corespunzător, una dintre singurele măsuri care se raportează la cauzele violenței între elevi, însă nu oferă indicații concrete asupra modului în care identificarea elevilor vulnerabili ar urma să aibă loc;
- Programele educaționale care includ educație pentru sănătate mintală, ateliere pentru gestionarea conflictelor și tehnici de comunicare non-violentă, activități extracurriculare care promovează colaborarea și incluziunea între elevi, proiectele de grup, sporturile de echipă și inițiativele de voluntariat pot contribui la crearea unui mediu mai sigur și mai prietenos, doar că este nevoie de finanțare și de specialișți care să se implice in implementarea unor astfel de programe.
Iar organizația spune că este necesar „un mecanism clar de monitorizarea a acțiunilor implementate și de formare a cadrelor didactice în acest sens”. Planul național menționează astfel de mecanisme, fără a intra în detalii, iar „Monitorizarea măsurilor cuprinse în Planul național de combatere a violenței școlare” este una dintre direcțiile de acțiune ale documentului.
Citește și:
UPDATE Supraveghere video în școli, intervenții imediate „prin toate mijloacele legale”, acțiuni în cadrul „Școala Altfel”, promovarea Educației pentru sănătate – printre măsurile din Planul național de combatere a violenței școlare / Proiectul a fost adoptat de guvern, cu jumătate de an întârziere
Foto © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.