E necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel, anunță ministrul Educației, Monica Anisie la Realiatea Plus. Aceasta a spus că a activat articolul din Legea Educației care prevede înființarea bibliotecii virtuale și că prin acest proiect toți copiii să poată să vizioneze nu numai lecția predată de profesorul lor la școală, ci și aceeași lecție predată de alt profesor.
„Este necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel. Deci să fim pregătiți dacă cumva va fi un al doilea val așa cum spun epidemiologi, să fim pregătiți să nu mai trăim experiența pe care am trăit-o acum.
Pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, am venit la Ministerul Educației și am găsit o realitate. Această realitate am trăit-o cu toții, poate că acum mai mult ca oricând, pentru că a fost această situație dificilă cu pandemia, au fost scoase în evidență mai multe probleme ale sistemului. Și odată ce le-am identificat noi trebuie să găsim și soluții la ele.
De-aia spuneam că începând cu septembrie anul școlar trebuie să ne găsească pregătiți pentru acești copii din mediile defavorizate, din zona rurală, trebuie să găsim și să facem planul de măsuri remediale.
Trebuie să venim în sprijinul acestor copii să găsim pentru ei… pe lângă faptul că, așa cum se știe deja, Ministerul Educației a început deja licitația pentru achiziționarea de tablete conectate la internet, deci pe lângă acest lucru trebuie să venim și cu o intervenție cu planuri remediale pentru acești copii care au avut de suportat încă o situație dificilă”
Legat de rezultatele stabe în mediul rural unde 46% dintre elevii de la Evaluarea Națională nu au obinut peste nota 5 la matematic, Anisie a spus că „aceleași rezultate să știți că au fost și în anii trecuți și pe mine mă îngrijorează faptul că au fost cam aceleași rezultate slabe și nu s-au luat măsuri. Asta este problema până la urmă”.
Ca soluție, ministrul Educației a vorbit despre „o intervenție” în rândul copiilor care provin din medii defavorizate: biblioteca școlară virtuală.
”Trebuie să avem o intervenție în zona aceasta pentru a oferi șanse egale tuturor copiilor. Ne-am pregătit pentru a pune în practică în sfârșit ceea ce Legea Educației Naționale prevedea din 2011, de a pune în practică proiectul cu biblioteca virtuală, în felul acesta să aibă acces toți copiii la lecții de calitate și să poată să vizioneze, nu numai să fie la școală și să vadă lecția pe care profesorul o predă acolo, ci să vizioneze aceeași lecție, poate, dar predată de un alt profesor, într-un alt mod,” a explicat Anisie.
Foto: Consiliul Uniunii Europene