Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 77/2023 prin care continuă “Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, luni, anunță Administrația Prezidențială. Proiectul, care menține același număr de școli ca și anul trecut ce vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar în valoare de 15 lei pe zi, a intrat în circuitul legislativ în urmă cu un an. Până în 2023 programul, pilotat de 8 ani, se numea “masă caldă”. Între timp, din 2023-2024 a fost introdus “programul masă sănătoasă”, ca o extensie la programul masă caldă însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației.
- Anul școlar a început de aproape 3 săptămâni și deja în două județe au fost raportate cazuri de mâncare stricată adusă prin acest program, din care au mâncat elevii și care a îmbolnăvit sute de copii. Vezi aici cazurile din Mehedinți unde aproape 100 de copii au suferit joi toxiinfecție alimentară și Gorj unde sute de elevi din trei școli din Târgu Jiu nu mai primesc „masă sănătoasă”, după ce inspectorii au descoperit că mâncarea era ținută și transportată în condiții precare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 77/2023 prin care continuă Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, la un an de la data la care a fost introdusă în Parlament. (PL-x 672/30.10.2023) Documentul devine Legea nr.248/2024.
Lista școlilor nu a fost publicată deocamdată, cel mai probabil vor fi incluse școlile din anul trecut.
Potrivit actului normativ, procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale a municipiilor şi se stabileşte conform prevederilor legii privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Executivul a motivat necesitatea actului normativ prin faptul că abandonul şcolar şi părăsirea timpurie a şcolii “sunt determinate de problemele de la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cumulate cu probleme economice şi sociale”.
Prin această lege, a explicat Guvernul, se implementează “măsuri urgente şi viabile pentru susţinerea politicilor publice din domeniul educaţiei de reducere a abandonului şcolar şi de asigurare a accesului nediscriminatoriu la educaţie”.
Cât costă masa unui elev și ce conține
Programul „Masă Sănătoasă” s-a aplicat din acest an ca o extindere a programului “Masă caldă”, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari.
Masa zilnică a unui elev costă tot 15 lei, sumă aprobată de Guvern din 2022. În 2021, masa unui copil la școală costa 10 lei pe zi, când erau mai puține școli incluse în program – 150.
Conform HG din ianuarie 2024, art. 2:
„PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita de 15 lei pe zi /elev cuprinde prețul suportului alimentar, conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.”
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a fost întrebat de jurnaliști în luna aprilie dacă suma de 15 lei per elev/copil de grădiniță este suficientă pentru o masă pe zi, iar el a răspuns că “nu valoarea sumei este problema principală” și că “suma de 15 lei este una rezonabilă”. El a afirmat că “într-un program viitor este foarte posibil să crească”.
Normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preșcolari și elevi
1. Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităților de învățământ sau la nivelul unităților de tip catering și care urmează a fi servite preșcolarilor și elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente.
2. Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușă cu apă.
3. Sarea iodată utilizată trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente.
4. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite; de exemplu, la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluști și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume.
5. Nu se vor permite mâncărurile precum tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor.
6. Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume – frunze în supe și ciorbe.
7. Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere.
8. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.
9. Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică
1. ciorbă de legume
2. supă de pui cu legume;
3. ciorbă de văcuță cu legume;
4. legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;
5. mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;
6. pilaf cu legume și ficăței de pui;
7. piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;
8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
10. ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;
11. orez cu legume și pui/carne slabă de porc/vită la tavă;
12. sufleu de broccoli cu brânză;
13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
14. tocană de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume la cuptor;
16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu brânză;
21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov.
Informații de context
Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.
În viziunea ministerului Educației, programul este un succes. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că în anul școlar trecut, dintre cele 450 de școli selectate pentru programul masă caldă, doar 5 nu l-au implementat. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind lansarea raportului World Vision din care reiese că Programul „Masă Sănătoasă” e aplicat în doar o treime dintre școlile selectate, în primele 6 luni ale acestui an școlar.
Din anul școlar trecut, 2023-2024, programul masă caldă a fost extins la programul “masă sănătoasă”, prin noua lege a Educației, numărul școlilor e crescut treptat peste 1.400 în aprilie 2024, însă numărul elevilor beneficiari rămâne în continuare mult sub cel prevăzut de Legea Educației.(n.red un milion de elevi).
Articolul 77, alineat 4: “Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă“, denumit PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”.
Iar potrivit alineatului 8, “PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030″.
“În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului naţional “Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400″, a afirmat Ligia Deca la începutul anului școlar. Ea a spus că la acestea se adăugă 800 de şcoli din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar.
1 comment
Un program care pare a fii bine intenționat, insa din pacate destul de deficitar aplicat ! Sunt destul de multe diferente intre meniul destul de diversificat prezentat si ceea ce se primeste defapt ! De diferenta de perioada in care mancarea este preparata si apoi servita , nu mai vorbim ! De calitatea carnii si a altor alimente utilizate , nici atat !