După protestele masive ale profesorilor, ministrul Finanțelor îi mulțumește Ligiei Deca pentru majorarea propriului salariu. Marcel Boloș: În calitate de ministru, dar și de profesor universitar, simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație. Felicitări doamnei ministru!

3.915 vizualizări
Marcel Boloș / Sursa foto: Ilona Andrei/G4Media
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, îi mulțumește Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

De asemenea, trebuie să nu uităm la acest ceas aniversar și de eforturile pe care le-au făcut Ministerul Educației, Guvernul României, Ministerul Finanțelor pentru ca sistemul de remunerare al cadrelor didactice și al tuturor celor care participă la sistemul nostru educațional să fie mult îmbunătățit.

Și vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru, echipei dumneaei și rolului activ pe care îl are Misterul Educației în procesul educațional”, a afirmat Marcel Boloș.

Declarațiile au fost făcute joi, 11 aprilie, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației cu scopul de a fi „prezentată Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030, document ce reprezintă dovada angajamentului de țară în ceea ce privește creșterea nivelului educației financiare la nivel național”. La eveniment au fost prezenți ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Amintim că promisiunea guvernamentală care a pus capăt grevei a fost cea făcută de Budăi, aflat la microfon alături de Deca, pe 12 iunie 2023, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. La o oră după aceste declarații și după adoptarea Ordonanței de către Guvernul Ciucă, sindicatele din Educație au închis greva, Ciucă și-a putut da demisia din funcția de premier, profesorii au intrat la ore de-a doua zi și tot de-a doua zi de la aceste promisiuni Ciolacu este premier. Zece luni mai târziu, profesorii debutanți primesc cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei. Deși doar câteva universități au anunțat că se solidarizează cu greva profesorilor din preuniversitar, de majorarea salariilor au beneficiat și profesorii universitari.

Informații de context

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Citește și:
Ligia Deca: Educația financiară va fi introdusă în universități, iar profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară


8 comments
  1. Asta-i profesor universitar?
    Si acolo, la mareata U Oradea (unde plagiatorii fac coada la casierie, fara sa pateasca nimic), cand lucreaza? Primeste bani pentru norma intreaga?
    De fapt, sunt multi universitari prin parlament/guvern. Pentru toti, se ridica aceeasi intrebare: primesc bani pentru norma universitara intreaga? Iar daca raspunsul este da, inseamna ca sunt pe acolo mai mult decat pentru partea de didactic?
    Oricum, U Oradea il tine in fulgi, din moment ce mai mult de jumatate din articolele de pe prima pagina google scholar indica celebra editura MDPI. Cineva plateste pentru ca el sa publice rapid, cu review sumar (spre inexistent), si sa dea impresia de cercetator desavarsit. In fapt, o alta forma de frauda academica, ceva mai fina.

  2. Profesorii universitari nu au facut greva, si s-au trezit cu un cadou, in suma neta mai mare decat al profesorilor din preuniversitar. Pentru ca toti au primit acelasi procent. Doar ca la universitari salariul la care s-a aplicat procentul este cel putin dublu fata de al unui profesor de scoala. Deci si suma primita este consistenta. Era necesar? Asa se creeaza nedreptati in societate. Ar trebui sa le fie rusine.

  3. Poate ne explica el cate zile a ramas fara salariu pe timpul grevei. Va raspund eu: 0(zero) pentru ca ei doar au primit, nu au iesit sa ne si sorijine pe noi la greva.

  4. Poate ne povestește domnul ministru ce a făcut în perioada 1986 când a terminat liceul și până în 1992 când s-a apucat de prima facultate, dupa a mers totul ca pe roate.

    1. Poate domnul ministru ne povestește cum, după șase ani de la absolvirea unui liceu industrial din Huedin, a obținut, în numai câțiva ani, uneori în același timp și în trei universități din trei orașe diferite, trei diplome de licență, un masterat și două doctorate.
      Dar de ce acești domni miniștri de forță dintr-un anumit partid nu sunt în stare să rezolve un articol nenorocit, XXXVIII, din OUG 115/2024, potrivit căruia profesorii cu doctoratul din tot învățământul românesc, preuniversitar și universitar, trebuie să justifice lunar că au diplomă de doctor, care chiar le folosește în activitatea la clasă și în școală?
      Poate că și aceștia, câteva mii din țară, au absolvit colegii de prestigiu, au fost olimpici naționali și internaționali, au obținut titluri de doctor la universități de prestigiu din țară sau din străinătate.
      Și câți bani a economisit domnul ministru, punând profesorii să justifice că au o diplomă pe care înseși ministerele în cauză o desconsideră? Zero lei! Dar bătaia de joc și umilința sunt uriașe!

  5. Noi profesorii care am fost în grevă nu avem de ce să-i mulțumim doamnei ministru.
    Ministeriatul domniei sale mai mult ne încurcă ,iar de salariu este mulțumit numai domnul ministru Bolos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O nouă scrisoare a profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Șincai” către președintele Iohannis, după discuțiile cu ministrul Cîmpeanu: Nu credem că proiectul de țară România educată este în mâinile potrivite

O parte dintre profesorii de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București i-au adresat o nouă scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce nu au primit niciun răspuns la cea din…
Vezi articolul

Radiografia universităților, realizată de studenți: Planuri de învățământ neactualizate, care ignoră piața muncii. Propagandă politică prezentă, taxe ilegale și sesizare aproape imposibilă a abuzurilor

Planurile de învățământ oferite de facultăți nu sunt nici adaptate, nici actualizate la cerințele curente ale pieței muncii, acuză studenții, într-o radiografie pe larg a sistemului național de învățământ superior.…
Vezi articolul