După BAC 2025, mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare, spune profesorul Marius Lobază: Ministerul nu a gândit deloc această situație, ca și cum cei de acolo n-au fost niciodată într-o școală

7.847 de vizualizări
Marius Lobază / Foto: captură TVR Timișoara – Facebook
Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a declarat la TVR Timișoara că, după examenul național de BAC 2025, „mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare la celelalte clase”. Acesta este de părere că „va fi o perioadă extrem de grea pentru școli”, deoarece orele de curs pentru elevii de clasele Pregătitoare – a XI-a coincid cu activitatea comisiilor de BAC 2025.
  • Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, pentru elevii de clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile se încheie la data de 6 iunie, iar pe 10 iunie încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat. Însă, pentru elevii din celelalte clase, ultima zi de cursuri este vineri, 20 iunie, astfel că probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se suprapun cu orarul lor.

Profesorul spune că Ministerul Educației „nu a gândit deloc această situație, ca și cum cei de acolo n-au fost niciodată într-o școală”:

„Să nu uităm că, după bacalaureat, mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare la celelalte clase. Când comisiile trebuie să încheie situațiile cu afișarea rezultatelor la bacalaureat, contestații la bacalaureat, vizualizarea lucrărilor la bacalaureat, problema este că în același timp va fi ultima săptămână de școală când trebuie încheiate toate celelalte situații școlare. Deci va fi o perioadă extrem de grea pentru școli, iar Ministerul nu a gândit deloc această situație, ca și cum cei de acolo n-au fost niciodată într-o școală”, a explicat Marius Lobază.

Printre principalele modificări aduse regulilor de organizare a examenelor elevilor, anunțate de Ministerul Educației în august-septembrie 2024, se numără și „posibilitatea vizualizării lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat”.

Cum se încheie mediile elevilor la final de an școlar 2025?

Mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2025, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.

La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.

Iată ce se arată în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) care a fost publicat în Monitorul Oficial în 2024, la articolul 109, alineatul 1: „(1) La fiecare disciplină de studiu/modul, inclusiv la purtare se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. Media, respectiv calificativul la purtare rezultat la finalul anului școlar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de învățare, luând în considerare comportamentul elevului, se diminuează în mod corespunzător cu unul sau mai multe puncte, în cazul beneficiarilor primari care au înregistrat un număr de absențe nemotivate, în conformitate cu prevederile prezentului Regulament – cadru, precum și cu prevederile Statutului elevului.”

Informații de context despre susținerea probelor la Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.

Examenul de Bacalaureat 2025 se va susține în timpul cursurilor, ceea ce poate bulversa procesul educațional la celelalte clase și ridică probleme de resursă umană, mai ales că lucrările vor putea fi vizualizate fizic, în premieră, înainte de depunerea contestațiilor.

În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.

Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Cu Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări, anul acesta școlar este distrus total, este de părere profesorul Marius Lobază: În mod cert nu se pot desfășura cursuri în perioada bacalaureatului 2025
Este o gravă eroare a celor din Minister când spun că profesorii nu sunt plătiți pentru simulări pentru că fișa postului nu cuprinde doar ore de predare, spune profesorul Marius Lobază: Fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școlile din Iași, Constanța, de la care trebuie să corectez eu lucrările
Presiunea se pune pe diriginți, spune directoarea Violeta Estrella Bontilă despre programul „Școala altfel”: Colegii mei trebuie să fie foarte inventivi, să vină cu activități care nici nu costă bani, pentru că nu avem finanțare pentru acest lucru. Este un program dificil

4 comments
  1. Cei mai rupți de realitatea din scoli sunt acești reprezentanți ai ministerului. Unii, dacă nu toți de acolo, vor doar raul pentru profesori, niciodată nu am simțit sa fie bineintentionati, binevoitori, nici pe partea de management instituțional, dar mai ales pe partea de management financiar.Doar cer statistici, documente, dar în același timp vor sa fie făcute impecabil și toate orele.Va invitam cu drag sa reveniți la catedra!

  2. Așa și e cumva…
    Unii din Minister nu mai au nicio legătură cu catedra de 20-30 de ani.

    De asta si scot atâtea inepții.
    Probabil dacă ar reveni acum la catedră ar constata ca nimic din ce știau acum 2 decenii despre elevi NU mai corespunde cu realitatea actuală.

    Mintea lor nu este conectată la realitățile contemporane iar asta se reflectă in regulamente, circulare, metodologii și mai ales in tabele cu cerințe aberante, inutile, nefolositoare, tâmpe

  3. Oricum cei din minister nu ajung niciodată la catedra. Și dacă fost degeaba, ca fac orice doar sa mai rămână în minister nu fac nimic pentru binele profesorilor sau al elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din categoria 5-11 ani, în așteptarea unei decizii a Agenției Europene pentru Medicamente – Valeriu Gheorghiță / Kituri cu adrenalină pediatrică achiziționate pentru siguranța procesului de vaccinare

În România au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, pe care Agenția Europeană pentru Medicamente este așteptată să o aprobe în 25 noiembrie, a anunțat…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Ministerul Dezvoltării anunţă restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti / Cseke Attila: Este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării anunţă, joi, că a semnat contractul pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti, ministrul Cseke Attila precizând că este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe…
Vezi articolul

Înființarea unui Departament pentru implementarea proiectului România educată, în discuții la Ministerul Educației. Liliana Romaniuc, noul consilier al lui Sorin Cîmpeanu: Probabil voi fi implicată în noul departament, având în vedere că am lucrat în cadrul proiectului

Liliana Romaniuc este noul consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit surselor Edupedu.ro, la Ministerul Educației este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului…
Vezi articolul