Peste 750.000 de copii mor în fiecare an din cauza infecțiilor gastro-intestinale provocate de lipsa toaletelor, potrivit cercetătoarei Valerie Curtis de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Prin bacteriile pe care le conțin, bolile pe care le transmit și apa pe care o contaminează, fecalele ucid.
Ziua Internațională a Toaletei trage un semnal de alarmă în toată lumea despre cât de importantă este o toaletă în viața unui om. Îndeplinește o nevoie primară, protejează demnitatea și, când se ridică la standarde înalte de igienă, ne ferește de boli. Accesul la o toaletă decentă, curată și sigură este un drept la fel de important ca și alimentația echilibrată, odihna sau educația. Într-o latrină, cum sunt în cele peste 1.100 de școli, elevii de multe ori merg să-și facă nevoile lângă. Din cauza mirosului, mizeriei și lipsei oricărui standard de igienă sau siguranță viața lor este în primejdie de fiecare dată când vizitează un asemenea loc.
Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca unul dintre scopurile strategiei de dezvoltare mondiale să fie eliminarea toaletelor neadecvate până în 2030 când ar trebui ca toată lumea să aibă acces la servicii de sanitație sustenabile. Țelul ONU pune accentul în special pe nevoile femeilor, fetelor și ale celor aflați în situații vulnerabile. Așa că în 2019 Ziua Internațională a Toaletei atrage antenția asupra oamenilor lăsați în urmă, cei care nu au acces la o toaletă civilizată, precum și la consecințele sociale, economice și de mediu.
În România Domestos, în parteneriat cu Crucea Roșie, fac un apel pentru dreptul la toalete! Înscrie o școală care are nevoie de ajutor. Pe site-ul domestos.ro completează formularul cu datele tale, ale unității de învățământ, iar școala înscrisă poate fi una dintre cele care primesc contribuțiile donate pentru renovarea, amenajarea sau menținerea toaletelor cu produse Domestos.
Sunt disponibile fonduri de 45.000 euro pe an pentru amenajări și renovări
La fiecare trei luni se va stabili care vor fi școlile unde vor demara lucrările în funcție de îndeplinirea condițiilor de eligibilitate a instituțiilor. Fondurile și întreg procesul vor fi gestionate de către Crucea Roșie Română, care se va ocupa de la autorizările necesare, până la instalarea efectivă și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare.
Pentru anul acesta, în urma unei donații suplimentare de 15.000 euro din partea Domestos, Crucea Roșie Română a dat deja startul procesului de amenajare a unui grup sanitar în școala Podișor, comuna Bucșani, județul Giurgiu.
FOTO: domestos.ro