Drept la replică Compania Municipală Termoenergetica București

2.766 de vizualizări
Foto: Simion Mechno – AGERPRES Foto
Referitor la articolul publicat, vineri, 13 decembrie 2024, pe siteul edupedu.ro, intitulat „Studenții din campusul Regie, mințiți de Termoenergetica București”, cu referire la Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB), în conformitate cu prevederile legii nr. 504/ 2002 – Legea Audiovizualului, coroborate cu dispozițiile art. 49 din Decizia CNA nr. 220/24 februarie 2011, în vederea unei corecte informări a publicului, ținând cont de prevederile legale, CMTEB solicită publicarea următorului Drept la replică:

”Studenții din campusul Regie NU au fost mințiți, iar situația dificilă cu care se confruntă este cauzată de avarii tehnice grave apărute pe o rețea de termoficare cu o vechime de aproape 45 de ani. Este esențial să subliniem că astfel de avarii sunt imprevizibile și extrem de complexe, iar termenele de finalizare ale lucrărilor sunt întotdeauna estimate, nu certe, din cauza dificultăților generate de starea degradată a conductelor.

Aceste avarii sunt cauzate de factori generali precum:

1.⁠ ⁠Degradarea materialelor – Conductele metalice suferă de coroziune avansată, atât la interior, cât și la exterior, în urma decadelor de utilizare. În multe cazuri, aceste defecțiuni nu sunt vizibile până în momentul cedării.

2.⁠ ⁠Îmbătrânirea rețelei – Rețeaua funcționează cu mult peste durata de viață proiectată inițial, ceea ce crește probabilitatea unor cedări bruște în puncte neașteptate.

3.⁠ ⁠Fluctuațiile termice și de presiune – Acestea creează tensiuni suplimentare asupra conductelor deja slăbite, accentuând riscul de avarie.

4.⁠ ⁠Complexitatea lucrărilor de remediere – Datorită vechimii și degradării rețelei, orice intervenție implică dificultăți tehnice care pot modifica durata inițial planificată. Uneori, în timpul lucrărilor, sunt identificate probleme suplimentare care necesită soluții suplimentare.
În acest context, având în vedere cele de mai sus, termenele anunțate pentru finalizarea lucrărilor sunt estimate și sunt bazate pe datele disponibile la începutul intervenției. Deși echipele de intervenție au lucrat și lucrează intens pentru remedierea avariilor în cel mai scurt timp, apariția unor situații neprevăzute, cum ar fi identificarea altor fisuri sau dificultăți în accesul la rețea, poate prelungi durata lucrărilor. Avaria din campusul Regie este un exemplu concret al acestui tip de imprevizibilitate.

În mod particular, o altă cauză a producerii avariilor pe rețeaua de termoficare ce alimentează căminele studențești poate fi reprezentată de faptul că în urma incidentului produs la sfârșitul lunii octombrie, canalul și conductele rețelei de termoficare au fost afectate. Incidentul s-a produs pe calea de acces dinspre Strada Regiei nr. 2, unde terenul s-a surpat pe o suprafață de aproximativ 31 m² din cauza greutății unei mașini parcate și a unei autoutilitare aparținând unei firme de salubrizare.

Compania Municipală Termoenergetica București a comunicat transparent situația și a oferit termene bazate pe evaluările din teren, care au fost actualizate în funcție de progresul real al lucrărilor. Spre exemplu, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 01.00, atunci când se efectuau operațiunile de umplere a conductei pentru punerea în funcțiune, conducta a cedat din nou, în alt loc. Subliniem faptul nu poate fi vorba despre dezinformare sau rea-voință, ci despre o încercare continuă de a rezolva o situație complicată, cauzată de infrastructura învechită.

Regretăm disconfortul creat și asigurăm studenții că eforturile noastre rămân dedicate remedierii rapide și eficiente a problemei, însă este o realitate faptul că e parcursul ultimelor patru luni an au fost deja remediate un număr de 12 avarii, ce au afectat funcționarea punctelor termice din incinta campusului studențesc. Această situație scoate în evidență nevoia urgentă de investiții majore în modernizarea rețelei de termoficare, iar în acest sens, vă comunicăm faptul că deși, în ultimii ani, au fost înlocuiti cu forțe proprii aproximativ 200 de metri de conductă aceste intervenții nu au fost suficiente. De aceea, procesul va fi continuat în cursul anului 2025, când sunt planificate lucrări de modernizare a rețelei termice primare în cadrul proiectului Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) – LOT 2, Obiectiv 7 administrat de Primăria Municipiului București, pe lângă intervenţiile deja planificare pentru anul viitor, de companie, în zona Căii Giulești. Aceste investiții au ca scop îmbunătățirea sustenabilității și fiabilității furnizării agentului termic pentru consumatorii din zonă, inclusiv pentru studenții din complexele studențești Regie și Grozăvești”.

Vă mulțumim pentru colaborare.
Cu stimă,
Compania Municipală Termoenergetica București S.A.


1 comment
  1. Era foarte clar și cunoscut că rețeaua de termoficare e vai de ea. Au zis-o Nicușor și mulți alții. Orice avarie rezolvată acum poate să se întâmple 30 de cm mai încolo din senin.

    Acum se peticesc de urgență probleme vechi de 10-15 ani și lumea dă vina nedrept pe PMB. E adevărat, a lor e vina, dar administrația actuală se bate activ de 4 ani cu problema asta în ritmul în care-i permite bugetul… pe care mai mult nu-l are. Pentru asta a vrut Nicușor referendum.

    Dați vina primarul de sector complet dezinteresat să preia lucrarea de modernizare a conductelor. Dați vina pe parlament și guvern că se pișă cu boltă pe bugetul PMB-ului, dar nu pe Termoenergetica și PMB-ul de acum pentru ce se întâmplă. Toți lucrează cu mizeriile lăsate de cei dinaintea lor, de Firea, de Oprescu și Videanu.

    E trist, dar hai să ne canalizăm nervii și frustrarea cui trebuie, altfel dezinformezi lumea Ștefane (cel care scrisese articolul inițial).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Selly: Școala nu te învață acest real life knowledge, nu te învață ce e o Ordonanță de Urgență, nu te învață toate cuvintele pe care le auzi la televizor. E normal ca tinerii să fie deconectați

Andrei Selaru, cunoscut drept vloggerul Selly, unul dintre cei mai populari tineri din mediul online, a vorbit despre importanța Educației și a Școlii în viața adolescenților și a tinerilor într-un…
Vezi articolul

Profesorul de Limba română Cătălin Zaman, numit inspector școlar general adjunct în Buzău: Este o provocare, încerc să mă adaptez. Să nu uităm că suntem profesori și trebuie să predăm / Acesta anunță că de la 1 octombrie începe pregătirea online cu elevi din țară pentru Evaluarea Națională

Cătălin Zaman, profesor premiat Merito, director al Şcolii Gimnaziale „Învăţător Nicolae Ispas” din localitatea Clondiru, a fost numit recent în funcţia de inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ)…
Vezi articolul

Nivelul de analfabetism funcțional al elevilor români nu are legătură cu nivelul de trai. Peste tot în România sunt elevi târâți de la șase ani, din clasa pregătitoare mai departe cu acest nivel precar, sub pragul analfabetismului funcțional, spune co-autorul Raportului național de literație, Dragoș Iliescu

Problemele legate de analfabetism funcțional pot fi rezolvate mai ușor dacă sunt depistate în timp, remarcă expertul în testare, profesorul universitar Dragoș Iliescu, care a prezentat joi Raportul național le…
Vezi articolul