Drept la replică al Universității din București

0 vizualizări
Universitatea din București / Foto: unibuc.ro
Universitatea din București sesizează greșelile de redactare și documentare, informațiile neconforme cu realitatea, precum și afirmațiile calomnioase din articolul „Manipularea datelor privind competențele digitale ale elevilor români, făcută de Ministerul Educației și Universitatea din București care prezintă «coafat» raportul internațional ICILS 2023 / Instituțiile au omis deliberat datele esențiale despre realitatea din școli: elevii români de clasa a VIII-a – ultimii din Europa în utilizarea eficientă a tehnologiei“, publicat pe site-ul de informații www.edupedu.ro, în data de 19 noiembrie 2024, sub semnătura domnului Mihai Peticilă.

Pentru rectificarea informațiilor neconforme cu realitatea și afirmațiilor calomnioase pe care articolul menționat le conține, facem următoarele precizări:

  1. Acuzația că Universitatea din București „a manipulat datele“ unui studiu internațional realizat în 34 de țări, prezentă încă din titlul articolului menționat, este una deosebit de gravă și nesusținută de nici probă prezentată de articol. 
  2. Universitatea din București nu a publicat și distribuit un comunicat de presă, ci, în data de 13 noiembrie a.c., a publicat pe website-ul UB, un articol de sinteză de promovare a studiului International Computer and Information Literacy Study (ICILS), la fel cum face, în mod curent, pentru promovarea activităților importante de interes public desfășurate de comunitatea academică a UB.
  3. Datele despre cum se plasează România în context internațional la competențele digitale sunt disponibile public în raportul An International Perspective on Digital Literacy – Results from ICILS 2023, disponibil, sub formă de link, și în articolul de promovare a studiului din 13 noiembrie a.c. În plus, raportul național complet cu privire la datele despre România, care conține o analiză în amănunt a informațiilor relevate de studiu, este încă în curs de elaborare și interpretare a datelor de către specialiștii UB și internaționali, estimându-se a fi finalizat spre publicare la începutul anului 2025.
  4. În concluzie, să acuzi o echipă de cercetători cu reputație internațională neîndoielnică de „manipularea datelor“ unui studiu internațional pentru că, într-un articol de sinteză de promovare a studiului de pe website-ul instituției nu se regăsesc anumite informații pe care unii jurnaliști le pot considera importante este deosebit de gravă și se dovedește rău-voitoare și calomnioasă. Aceasta în condițiile în care datele complete au fost publicate și sunt disponibile în continuare public. Îl invităm pe autorul articolului menționat să facă diferența între „manipularea datelor“ unui studiu, de natură să pericliteze întregul demers de cercetare și validitatea științifică a lui, precum și credibilitatea tuturor cercetătorilor și a instituțiilor implicate, și selectarea unor date dintr-un studiu disponibil public într-un articol de sinteză de promovare a respectivului studiului.

În aceste condiții, în vederea unei corecte informări a publicului, Universitatea din București solicită corectarea de îndată a greșelilor de redactare și documentare a articolului menționat, a informațiilor neconforme cu realitatea, precum și a afirmațiilor calomnioase prin publicarea, în aceleași condiții grafice, a prezentului drept la replică.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor

Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie, despre proiectul pentru noul Statut al Elevului, că “elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în…
Vezi articolul