Drept la replică al Societății Române de Radiodifuziune

267 de vizualizări
Foto: Radio Romania
În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut pe site-ul edupedu.ro din data de 6 noiembrie 2023, cu titlul “Editura Booklet anunță că se retrage de la Târgul de Carte Gaudeamus, ediția 2023, și acuză „mai multe probleme organizatorice privind alocarea spațiului de expunere“ / „Se pare că și alte edituri educaționale și-au anunțat neparticiparea“, Societatea Română de Radiodifuziune solicită publicarea următorului Drept la Replică:

„În mod regretabil, comunicatul editurii și, totodată, articolul dumneavoastră sugerează că la ediția cu numărul 30 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu vor participa edituri cu profil educațional (“… se pare că și alte edituri educaționale și-au anunțat neparticiparea”).

Această informație este eronată și descurajează în mod direct participarea unui segment de public foarte important pentru eveniment, atât în detrimentul celorlalți participanți, inclusiv cu acest profil, cât și al publicului.

În ceea ce privește demersurile realizate de Editura Booklet pentru înscrierea la această ediție, de la care articolul dumneavoastră menționează că „s-a retras”, facem următoarele precizări:

– În primul rând, pentru ca un participant să se retragă ar fi fost trebuit ca, în prealabil, să se înscrie la eveniment, un demers pe care Editura Booklet nu l-a realizat și care nu reiese nici din comunicatul transmis. În acest context, vă semnalăm că, urmare a articolului dumneavoastră, am primit deja solicitări de alocare a spațiilor care ar fi fost eliberate de Editura Booklet și alte edituri educaționale.

– Ceea ce reprezentanții Editurii Booklet categorisesc drept „mai multe probleme organizatorice” reflectă exclusiv propria nemulțumire a acestora față de variantele de amplasare a standului pe care organizatorul le-a propus, conform criteriilor enunțate, iar reprezentanții editurii le-au refuzat (NB: Aceleași criterii au fost aplicate la ediția precedentă, la care editura a participat fără să conteste modul de alocare a spațiilor.)

Suntem nevoiți să ne asumăm faptul că nu putem răspunde integral tuturor solicitărilor, întrucât cererea pentru anumite zone este mult mai mare decât spațiul disponibil.

Ideea că întreaga organizare a evenimentului ar fi grevată de mai multe probleme este incorectă. De asemenea, în mod cu totul întâmplător, spațiul propus Editurii Booklet la această ediție, mult mai extins decât cel ocupat la cele mai recente ediții organizate în acest pavilion, a fost alocat unor edituri foarte bine apreciate, cu profil educațional.

– Maniera în care reprezentanții Editurii Booklet aleg să definească fidelitatea față de acest proiect național, referindu-se exclusiv la „încasările provenite de la participările anterioare la evenimentele Gaudeamus desfășurate în țară” aruncă în derizoriu eforturile pe care Radio România și companiile din acest domeniu de activitate le fac pentru ca astfel de evenimente să ajungă la publicul din întreaga țară.

Considerăm că eforturile, riscurile inerente și condițiile uneori dificile în care au loc edițiile din țară, pe care participanții și le asumă, merită întregul respect atât din partea organizatorului, cât și a companiilor care aleg să nu se alăture acestui proiect.

După cum menționați în articol, Târgul Gaudeamus Radio România a reunit, decenii întregi, tot ce este mai viu și mai dinamic în peisajul cultural și educațional autohton.

Faptul că, după atât de mult timp, un procent însemnat din publicul nostru (circa 30%) este încă reprezentat de elevi și studenți, iar aproape 50% de persoane cu vârste sub 35 de ani, demonstrează faptul că evenimentul nu și-a pierdut nici identitatea, și nici atractivitatea pentru segmentele de public cele mai predispuse la a accepta și aduce schimbarea și evoluția.

Totodată, semnalăm o confuzie. Deși Târgul de Carte Gaudeamus, prin toate componentele sale, a avut întotdeauna un impact semnificativ asupra pieței românești de carte, inclusiv pe segmentul educațional, nu a fost niciodată „dedicat” preponderent editurilor cu acest profil, așa cum se afirmă în comunicatul de presă emis de Editura Booklet.

Avem întreaga considerație pentru activitatea și palmaresul Editurii Booklet și al editurilor cu profil similar, dar, încă de la primele ediții, principalele atuuri ale evenimentului au fost diversitatea și reprezentativitatea pentru întreaga piață editorială națională.

Considerăm că informațiile eronate din comunicatul editurii Booklet și din articolul publicat pe edupedu.ro dăunează imaginii evenimentului și a organizatorului său, Radio România“.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
testarea la Matematică

Rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2025 vor fi sub formă de punctaje, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele se pot echivala în note sau calificative și pot fi trecute în catalog

Din anul școlar 2024-2025, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri, potrivit…
Vezi articolul

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, scapă de dosarul „Baza Cutezătorii” în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor / Costoiu fusese condamnat la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a scăpat de dosarul Baza Cutezătorii în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor, se arată în minuta instanței de luni. În primă instanță,…
Vezi articolul