Drept la replică al Ministerului Educației: ministrul Educației a fost desemnat președinte al Comisiei Naționale pentru UNESCO prin memorandum, de către Guvern

428 de vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
În urma articolul publicat luni, 2 decembrie, de Edupedu.ro, cu titlul: „Ligia Deca vrea să modifice legislația astfel încât ministrul să fie președintele Comisiei Naționale pentru UNESCO a României, după ce și-a trecut în CV această calitate, deși nu o avea, potrivit legislației – proiect de HG“, Ministerul Educației a transmis un drept la replică pe care îl publicăm mai jos.

Redăm integral mesajul dreptul la replică:

Drept la replică

Având în vedere informațiile incorecte și tendențioase incluse în articolul „Ligia Deca vrea să modifice legislația astfel încât ministrul să fie președintele Comisiei Naționale pentru UNESCO a României, după ce și-a trecut în CV această calitate, deși nu o avea, potrivit legislației – proiect de HG”, publicat de edupedu.ro în data de 02.12.2024, sub semnătura doamnei Alexa Stănescu, se impun următoarele precizări în vederea restabilirii justei măsuri și a informării corecte a opiniei publice:

1. Delegația României în cadrul Conferinței Generale UNESCO este desemnată din doi în doi ani prin Memorandum aprobat la nivel de Guvern, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, precum și al tuturor ministerelor de resort.

2.În ultimii ani (2021 și 2023), Ministrul Educației a fost desemnat ca președinte al Comisiei Naționale UNESCO, fiind șeful delegației și persoana care prezintă declarația de țară.

3. Ultimul Memorandum în acest sens a fost aprobat în ședința Guvernului din data de 3.11.2023, când Ministrul Educației a fost desemnat șef al Delegației României, Președinte al CNR UNESCO și a susținut Declarația României în Plenul Conferinței Generale din 8 noiembrie 2023.

4Deplasările miniștrilor educației în străinătate în cadrul acestor comisii se realizează cu respectarea prevederilor legale aplicabile acestui tip de activitate și sunt aprobate la nivel de Guvern. Deplasarea Ministrului Ligia Deca la ultima Conferință Generală a UNESCO de la Paris (noiembrie 2023) s-a făcut în baza Memorandumului cu tema Aprobarea participării, componentei, mandatului și acordarea deplinelor puteri Delegației României la cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO și la reuniunile speciale asociate acesteia.

5. Proiectul Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a fost inițiat la propunerea Secretariatului Comisiei Naționale UNESCO. Precizăm că proiectul se află în consultare publică și, dat fiind calendarul de aprobare, acesta va produce efecte pentru următoarele persoane care vor fi desemnate în funcția de ministru al educației pe durata valabilității acestui act normativ (dacă va fi adoptat în prezenta formă).”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat la Guvern. Educația primește 3,6 miliarde de euro. Ghinea: Școala online va rămâne o componentă a sistemului pentru copiii cu dizabilități și cei spitalizați / Granturi pentru școlile cu risc crescut de abandon, 320.000 de copii beneficiari

Guvernul Cîțu a prezentat miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles. Educația primește în total 3,6 miliarde de euro. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a…
Vezi articolul

OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta

Până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare vor elabora listele finale ale profesorilor care iau prime de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul