Pentru corecta informare a opiniei publice, ca urmare a articolului de presă apărut în portalul Edupedu.ro, la data de 01.03.2022, intitulat „Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master. Tatiana Tutunaru: Nu este problema mea că un angajator încalcă legislația”, autor Mihai Peticilă, vă transmit următorul punct de vedere pentru a clarifica situația reală.
Prima observație care se impune a fi făcută este chiar titlul articolului, deși parțial corect, este tendențios și poate induce în eroare cititorii. Astfel, diploma de studii superioare la care se face referire este recunoscută implicit în baza acordurilor de recunoaștere a diplomelor semnate între România și Rep. Moldova. Informațiile privind recunoașterea automată sunt disponibile publicului chiar pe website-ul CNRED, dar autorul articolului le-a omis cu intenția de a manipula opinia publică.
În privința echivalării diplomelor, pot spune că incapacitatea instituțiilor cu atribuții în domeniu nu poate fi transferată în sarcina persoanei particulare care este beneficiar al unui serviciu public. Astfel se presupune că CNRED și Ministerul Educației au participat la analiza pregătitoare și la negocierile care au dus la elaborarea acordurilor în baza cărora se face recunoașterea și echivalarea diplomelor și că în acest proces au comparat împreună cu partenerii din Rep. Moldova disciplinele cuprinse în curricula fiecărui profil și au stabilit echivalențele. Dacă nu au făcut asta și au semnat un acord fără a lua în considerare efectele legale este exclusiv culpa acestora.
Pentru a înșela în continuare cititorii, autorul articolului omite în mod intenționat să amintească faptul că eu am obținut diploma în calitatea mea de cetățean al Rep. Moldova, înainte de a mă muta în România, astfel încercând să inducă ideea că aș fi încă un client/impostor al rețelelor ce exploatează sistemul de învățământ din Rep. Moldova pentru a obține diplome pentru cetățenii români mai puțin dotați intelectual dar care au în față un viitor politic luminos.
După cum cu siguranță autorul articolului cunoaște sau ar fi trebuit să cunoască, dacă a discutat cu CNRED, dar omite să menționeze că diplomele emise anterior anului 2008 nu pot fi verificate în portal. De altfel, într-un document emis de către CNRED, în urma unor verificări de specialitate, se menționează în clar faptul că unitatea de învățământ absolvită în Rep. Moldova, se regăsește în baza date a instituțiilor de învățământ acreditate și că poate fi supusă echivalării.
Aceasta împreună cu aspectele amintite mai sus reprezintă doar simptomele unui sistem administrativ bolnav, care nu își poate îndeplini funcțiile corespunzător și nu pot fi puse în sarcina unui cetățean străin care, cu bună credință, vine în România pentru a-și continua studiile.
De asemenea trebuie menționat că, în privința angajării prin concurs la o administrație publică locală, apoi la un serviciu public deconcentrat al unei instituții publice de interes național, în toate aceste situații comisiile de evaluare a acelor entități au studiat dosarul și l-au acceptat ca fiind corespunzător cu nevoile instituționale și cerințele postului stabilite în baza propriilor proceduri interne. De remarcat că angajatorii au făcut încadrări generice de consilier I A, respectiv inspector, conform diplomelor de studii și cerințelor postului, așa cum rezultă din deciziile angajatorilor, precum și cartea de muncă, dar și acest aspect a fost omis din articol pentru că nu se mai susținea cazul.
Iar pentru că autorul a simțit că nu are „un caz” suficient de consistent pentru a înșela încrederea cititorilor, precum și pentru a servi interesele grupării protejate care acum dă cu subsemnatul pe la ANI și DNA, a mai inserat în articol câteva aspecte din viața personală pe care le-a considerat capabile să manipuleze opinia publică într-un sens negativ.
Autorul articolului a extras și informații din declarația mea de avere, document public de altfel, sugerând discret că aș avea prea multă avere, dar după cum se poate lesne vedea averea provine în principal din moșteniri și retrocedări, este toată transparentă și dobândită licit, ceea ce reprezintă un mare deranj.
În concluzie, întreg articolul este o mistificare și o răstălmăcire a realității, făcută cu scopul lansării unei perdele de fum care să ascundă neregulile grave ale instituției, subiectele reale și bine documentate de rapoartele corpului de control al Ministerului Educației, despre care autorul nu a găsit timp să informeze cititorii fiind prea ocupat cu scormonirea vieții mele private.
Ținând cont de cele transmise opiniei publice, apreciez că pe viitor acțiunea dumneavoastră de informare a publicului trebuie să fie dublată de un efort minim pentru o documentare corectă, de a primi informațiile solicitate în scris, și îmi rezerv dreptul de a vă acționa în judecată pentru părtinirea informațiilor și trunchierea adevărului.
Vă solicit să aveți amabilitatea de a publica prezentul drept la replică pe site-ul dvs Edupedu.ro, în aceleași condiții în care a fost publicat articolul.
Tatiana Tutunaru
11 comments
O replică plină de tupeu și fără nicio clarificare. Cam atât. Dar noi suntem obișnuiți deja cu atâtea diplome fake încât se văd și din avion. Iar de marele ARACIP ce să mai vorbim: un tocător de bani. Degeaba! Zero. Locuri călduțe cu bani de la stat. Mulți bani.
Este clar ,ati fost angajata numai la institutii publice,unde concursurile toate sunt ,,fake” si se stie cine va castiga concursul,decand este scos postul vacant . Nu inteleg ce legatura aveti cu sistemul de invatamant de ati fost ,,promovata” la nivelul cel mai inalt la ARACIP.
Este clar va recomanda vocea ,talentul si dosarul de la secu.
Mai Peticilă, te-ai luat de-o ,,moldoveanca” iar acum ,,nu te mai spala” nici apele Prutului! Ha, Ha, Ha! Acum, lasand bascalia la o parte, d-na cu averea licita si transparenta stie ca are nevoie ca diploma sa-i fie echivalata, dar, stiind ca si pe aceste meleaguri legile sunt respectate cam tot la fel ca si prin Moldova, nu asteapta sa aiba echivalarea rezolvata ci se bazeaza pe ,,sistemul administrativ” si-i ocupa de ex. locul de munca unuia care are diplome pe bune da’ nu-l baga nimeni in seama fiind nevoit sa mearga in Spania sau Italia sa se injoseasca prestand munci de necalificat. Si tot ,,merituoasa” sare sa-si ,,repereze onoarea”.
Asa cum ii sade bine unei moldovence, ,,duduia” este inzestrata cu tupeu maxim. Vine dintr-un ,,sistem de învățământ exploatat” si face ,,sistemul administrativ” in care a inceput sa-si cladeasca ,,cariera” ,,bolnav”. Sigur ca-s responsabili cei care au angajat-o, dar fiind ,,mai mult dotata” decat cei ,,care au în față un viitor politic luminos” sigur, sigur a stiut ca venind dintr-o alta tara, pe langa dosarul cu sina are nevoie ca studiile pe care pretinde ca le-a dobandit pe bune sa fie recunoscute in tara unde vrea sa-si castige ,,malaiul”. Se face ca nu pricepe si mai prezinta si o hartie in care i se spune mura-n gura ca ,,diplomele” POT fi supuse procedurilor de echivalare. Concluzie, abia dupa ce diploma ,,duduiei” o sa fie echivalata poate s-o foloseasca LEGAL. Se poate naste suspiciunea ,,rezonabila” ca ,,madam” ca sa fie angajata a dat niscaiva ,,foloase necuvenite” angajatorului (ca doar ‘pe ochi frumosi’ nu inchide nimeni ochii, vorba celor mai putin dotati intelectual)
Păi, din 2010 și până astăzi nu s-a mai ”lucrat” dosarul?! Beneficiarul nu are interesul să insiste pentru rezolvarea situației sale, mai ales că este unul pregătit în ”drept”?! iar în legătură cu averea, nu ați lămurit nimic; în condițiile în care funcționarii publici abundă de ”mătuși” de la care primesc moșteniri. Eu, ca simplu cititor, nu sunt deloc lămurit de această replică. L-ați certat pe dl. Peticilă… și atât.
Intrebare intrebatoare: daca-i posibil ca sa mergi in Moldova ca si ,,client impostor” pentru a-ti lua o diploma nu-i posibil ca si ,,moldoveanul autohton” sa poa’ sa-si ia o diploma ,,din alea merituoase usor de obtinut” daca dispune de suma potrivita? Adica ,,stimabila”, cu dreptul la replica, vrea să inducă ideea că ea s-a luptat pentru a face scoala pe bune apoi ,,sistemul de învățământ din Rep. Moldova” s-a pus pe treaba si a scos-o ,,emerita” in timp ce-n paralel si-au rotunjit veniturile pe seama celor ,,mai puțin dotați intelectual”?
Vă rog să nu ștergeți comentariul, întrucât nu conține cuvinte injurioase!
Nu este prima dată când Edupedu vrea să se transforme din site-ul obiectiv într-unul care își pune poalele – n cap și strigâ “Lumeeeee! Lumeeeee! Veniți să vedeți ce grozăvie!”
Sunt foarte fericită că nu m-am lăsat păcălită de voi. Nu poți da cu noroi într-un asemenea om!
Și, cu tot respectul, știți cum este la privat când o dai în barâ? Prima datâ primești cartonaș galben, după aceea roșu!
C-așa-i în…. fotbal!
Buna ziua! Am toata stima pentru profesionalismul d.nei Tutunaru. Dacă am avea mai multe persoane competente ca dansa multe aspecte ar fi rezolvate pozitiv. Mult succes d.na Tutunaru, din ce va cunosc si cred ca destul de mult, sunteti omul potrivit la locul potrivit
Nu zău?Am trăit s-o vad și p-asta.🤣
Este foarte interesant tupeul acestei fetite. 1. Acest drept la replica este facut de dna consilier juridic Marin Nicoleta care in prezent lucreaza ca si consilier juridic la Institutul Levantui, cea pe care Tutunaru Tatiana a vrut sa o aduca consilier juridic la Aracip, prietena de familie din partea sotului dnei Tatiana Tutunaru. 2. Recunoste si da-ti demisia ca de fapt ai toate diplomele false nu doar pe cea din Republica Moldova. 3. Dupa 20 de ani adevarul a iesit la iveala, se vede foarte clar in cv ca ai pb penale. Acuzi in mod constant institutiile statului fara pic de rusine intrebarea este urmat: daca nu aveai problemele acestea de ce nu ti-ai postat cv-ul de la bun inceput si de ce ti-ai sters ulterior toate conturile de peste tot? 4. Se vede foarte clar inclusiv in avederinta trimisa de catre tine comparand semnaturile, nr. de inregistrare, ca semnatura este falsa. Esti o impostoare de 20 de ani si retrage-te, intoarcete in Republica Moldova, nu te mai folosi de consilierul juridic de la Institutul Levantului, te-ai folosit destul cat timp ai fost presedinte Aracip. O sa-si dea seama toti ca esti o impostoare.
In CV-ul aratat de Edupedu, Tutunaru nu mentiona nimic de consilier IA sau inspector. Adevarat, zicea de asistent manager si nu era. Deci…
Amendamentele la acordul RO-M din 1998 prevad ca echivalarea automata se face daca domeniul si profilul, curiculumul sunt similare. Pe siteul unde ne-ati trimis, al cnred, se dau variante: echivalare automata sau una obtinuta dupa sustinerea unor diferente. Cu numai jumatate din materii in programa romaneasca, jumatate in aer, cat de automat si implicit va recunoasteti? Unde ziceti ca lucrati? Acolo citeati documente? Sau doar le plimbati.