„Sunt 10 zile de când nu există mijloc de transport în comun pentru elevii din unele zone rurale și nici o informație despre când sau dacă se va remedia această situație. Transportatorul nu a fost plătit pentru serviciile efectuate și a suspendat cursele cu care elevii făceau naveta”, spune o profesoară din zona Vatra Dornei într-un mesaj publicat de Monitorul de Suceava.
„Dacă ești licean din satul X, dintr-o familie fără mașină, fără prieteni sau rude dispuse să te ajute, fără bani de taxi zilnic… ghinion, toată lumea tace și privește în altă parte… la festivități, discursuri, diplome și medalii, ornamente, târguri de Crăciun și alte chestii de sezon…”, spune profesoara din zona Vatra Dornei, citată de Monitorul de Suceava.
Potrivit jurnaliștilor de la Monitorul de Suceava, în zona Vatra Dornei majoritatea transportatorilor au sistat cursele gratuite, iar operatorul de transport SC Crielmi din Sucevița spune că „am dus și am adus elevii gratis 3 luni de zile, nu am primit nici un leu. De la 1 ianuarie am luat decizia de a nu mai duce gratis elevii. Am făcut eforturi și pe luna decembrie, dar mai departe nu mai putem, e prea mult deja. Aveam în jur de 300 de elevi de liceu care au abonament și pe care îi transportam zilnic cu aceste două curse”.
Acesta afirmă că Ministerul Educației ar fi trebuit să-i plătească 50.000 de lei/lunar încă din toamnă, până în prezent instituția guvernamentală cumulând datorii de aproape 1 miliard și jumătate de lei vechi. „Am dus elevii pe banii noștri, am plătit motorină, am plătit salariile din buzunarul propriu. Suntem în datorii, suntem pe minus, asta înseamnă falimentul pentru mulți transportatori. Am început să anunț părinții că nu mai putem transporta elevii de la 1 ianuarie, ne spun că le e foarte greu să plătească, ne întreabă pe noi care e motivul”, a mai spus administratorul de la Sucevița, citat de Monitorul de Suceava.
„Inspectoratul Școlar Județean a făcut demersuri pentru a debloca această situație. Sperăm ca Ministerul Educației să asigure sumele necesare cât mai repede. La nivelul județului Suceava, vorbim de un număr de circa 8.400 de elevi care fac naveta și care primesc aceste abonamente gratuite”, declara Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al instituției, care spunea că demersul este pentru a primi 2,6 milioane de lei, bani pentru lunile septembrie și octombrie.
2 comments
e vremea prezidiilor,a meselor pe care punem vaze cu flori, a tăierii de panglici,a fanfarelor….dincolo de astea,nimic!
Mulțumim Pachetului de legi ale educației „România Educată” !