“Vineri am deschis competiția pentru Proiectele de Cercetare Exploratorie și am văzut emoții mari că această competiție are alocate doar 90 de milioane de lei. Suma finală alocată competiției se va face la momentul contractării, deci când vom avea rezultatele evaluării. Suma alocată inițial a depins de plafonul de angajare pe care-l avem la momentul ăsta, de la Ministerul Finanțelor”, a declarat secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu.
Oficialul a susținut că “nu puteam să punem o sumă mai mare, pentru că nu aveam plafon de angajare de la finanțe. Este o chestie tehnică.”
“Eu, din bugetul total al anului, mi-am propus să aloc acestei competiții undeva la 150 de milioane de lei, dependent de rata de succes a competiției, de numărul de proiecte depuse și de valoarea științifică a acestora. Dacă voi avea foarte multe proiecte bune, e posibil să ridic finanțarea chiar și peste 150 de milioane”, a declarat Ciuparu, pentru Edupedu.ro.
- Precizăm că, printr-o sumă similară, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va cumpăra 250.000 de tablete pentru elevii care nu au device-uri să acceseze școala online (detalii aici).
“Sigur că este în continuare insuficient, m-aș bucura să fac o competiție de 300 de milioane, dar ăsta e bugetul la momentul la care vorbim”, a continuat secretarul de stat responsabil cu cercetarea.
Întrebat de ce le-a lăsat cercetătorilor doar o lună pentru depunerea proiectelor, Dragoș Ciuparu a răspuns că “pachetul de informații a fost pus în dezbatere publică cu mai mult de o lună în urmă. Evident că lumea, când l-am pus în dezbatere publică, a știut că intenționăm să lansăm această competiție. Deci am dat un semnal clar că se va deschide această competiție”.
“Mai mult, am anunțat de la instalare că intenționez să deschid competiții de proiecte. Dacă cineva spune astăzi că e termnul scurt de depunere, cred că n-are dreptate. Ar trebui să știe cercetătorii ca Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III) se încheie la 31 decembrie. Deci după 31 decembrie nu mai pot fi semnate contracte de finanțare din PNCDI III. Dacă nu-i dădeam drumul competiției acum, nu apucam să contractăm până la 31 decembrie, ceea ce înseamnă că banii ăștia ar fi fost pierduți”, a declarat Ciuparu, pentru Edupedu.ro.
Informații de background
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat vineri, 15 mai, lansarea competiției 2020 pentru Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) din cadrul Programului 4 – Cercetare fundamentală și de frontieră, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III). Proiectele de Cercetare exploratorie (PCE) au ca scop susţinerea şi promovarea cercetării ştiinţifice fundamentale, interdisciplinare şi/sau exploratorii din România, se arată într-un comunicat al Ministerului.
“Programul se adresează cercetătorilor cu performanţe demonstrate prin calitatea şi recunoaşterea internaţională a publicaţiilor ştiinţifice, inclusiv celor care activează în străinătate (cetăţeni români sau străini) şi doresc să conducă proiecte de cercetare de înalt nivel ştiinţific în instituţii din România”, spun autoritatea.
Competiția are alocată suma de 90.000.000 de lei, iar proiectele contractate în urma evaluării cererilor de finanțare depuse și admise la finanțare în cadrul Programului 4 – Cercetare fundamentală și de frontieră au ca principale obiective:
- “creșterea prestigiului cercetării ştiinţifice din România, cuantificat prin rezultate ştiinţifice de nivel internaţional;
- identificarea, susţinerea şi dezvoltarea echipelor de cercetare pentru a le permite să atingă, să menţină şi să consolideze masa critică necesară competitivităţii acestora pe plan internaţional;
- atragerea resurselor umane naţionale şi internaţionale de calitate pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice din România;
- implementarea principiului ‘finanţarea urmează performanţa’ în cercetare”.
Asigurarea finanţării şi monitorizarea proiectelor intră în atribuțiile Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Competiția organizată în cadrul acestui apel este organizată conform HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanțarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare şi a acțiunilor cuprinse în Planul Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, cu modificările și completările ulterioare, precizează Ministerul Educației.