Două treimi din școlile din România nu au acces la personal medical pentru efectuarea de teste COVID sau pentru triaj epidemiologic – Sorin Cîmpeanu

2.275 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Aproximativ 11.400 de școli din totalul de vreo 17.000 cu personalitate juridică din țară nu au acces la personal medical, potrivit datelor anunțate astăzi de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. „În momentul de față, acces la personal de specialitate au aproape o treime din școlile din România, deci două treimi din școli nu au acces”, a precizat Cîmpeanu joi, în cadrul videoconferinței cu inspectoratele școlare județene. Posibile soluții ar fi intervenția medicilor de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) atunci când apar cazuri de coronavirus în școlile unde nu sunt medici sau ca unitățile de învățământ să încheie contracte cu medicii de familie.

Reporter: Cine face testul dacă nu există personal medical în acea școală?

Sorin Cîmpeanu: În sistemul de Educație sunt angajați 113 medici și 268 de asistenți medicali, în sistemul de Sănătate sunt 788 de medici de medicină generală și puțin peste 3.000 de asistenți medicali. Putem să luăm în considerare și cei 544 de medici stomatologi în măsura în care ei vor accepta să fie implicați în această inițiativă… per total avem un număr de 5.000 de persoane cu competențe, angajați ai Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, în 17.000 de școli cu personalitate juridică, deci este în mod evident un mare deficit de personal medical. În momentul de față, acces la personal de specialitate au aproape o treime din școlile din România, deci două treimi din școli nu au acces. De aceea, ordinul de ministru face diferența dintre existența unei persoane cu competențe medicale sau, dacă nu, o persoană desemnată de către conducerea școlii pentru a gestiona aceste lucruri, dar care, bineînțeles, nu are competențe medicale deci are competențe limitate în gestionarea acestor situații care pot apărea.

Reporter: Deci putem face testarea elevilor?

Sorin Cîmpeanu: Acest proiect se limitează efectiv la testarea cu acordul părinților a celor care prezintă simptome în timpul orelor în școală.

Reporter: Ce se întâmplă acolo unde nu există oameni care poate să testeze, nu sunt cadre medicale, cum se vor testa elevii?

Sorin Cîmpeanu: Tot în școală, va fi anunțat DSP-ul și DSP-ul va trebui să acționeze cât mai eficient cu putință.

Un inspector școlar a intervenit aici și a spus că situația se poate rezolva dacă se fac contracte cu medicii de familie din localitate.

Foto: © Paulus RusyantoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
LIVE Ce știm despre redeschiderea școlilor pe 8 februarie – informații actualizate
VIDEO Sorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele. Nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect în 5 școli din Vaslui, dedicat elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate / Până la finalul anului 2023, elevii vor beneficia de suport pentru disciplinele matematică şi informatică şi de consiliere psiho-socială

Asociaţia ‘Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură’, în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, derulează proiectul ‘InfoAcces’, dedicat elevilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate,…
Vezi articolul

CNE reacţionează în cazul OUG privind transportul elevilor: Decontarea se face doar pentru transportul rutier, aspect discriminatoriu pentru navetiştii cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanților

Consiliul Naţional al Elevilor reacţionează dur după apariţia în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă care prevedea decontarea transportului pentru elevi, potrivit unul comunicat primit de Edupedu.ro Redăm integral comunicatul…
Vezi articolul
instrumente de predare la scoala

Clasele de-a V-a se reduc la maximum 29 de elevi, până la 1 septembrie. Ce copii pleacă din clasele aglomerate? „Lăsăm la latitudinea școlilor formarea efectivelor” – secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar

Numărul elevilor din clasele a V-a va fi redus până la 1 septembrie la maximum 29 de copii per clasă, așa cum prevede legea educației modificată de Parlament în urmă…
Vezi articolul

VIDEO „Se are în vedere” o creștere graduală de la 60% la 70% a pragului de vaccinare impus pentru reluarea școlii cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu / Toate școlile vor avea vineri ședințe de consilii de administrație pentru a decide formal cum încep cursurile luni

“Se are în vedere o ridicare a acestui prag” al ratei de vaccinare în rândul angajaților din școli, pe care autoritățile vor să îl impună drept condiție pentru reluarea școlii…
Vezi articolul

Finanțare de 1,5 milioane de euro pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială, câștigată de un proiect al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București

Universitatea din București anunță că a obținut o finanțare de 1,5 milioane de euro de la European Research Council / ERC HORIZON pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială.…
Vezi articolul