Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a plagiat două tabele și are 43 de rânduri fără citare în teza de doctorat publicată acum 19 ani după studiile doctorale de la Academia de Studii Economice (ASE) din București, a decis Comisia de Etică a instituției de învățământ superior. În articolul Pressone.ro în care lansa acuzația de plagiat la adresa lui Mircea Geoană, la începutul lunii iulie, jurnalista Emilia Șercan scria că „cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat”.
Mai precis, Comisia de Etică a ASE confirmă existența unui plagiat parțial în teza de doctorat a lui Mircea Geoană, actual secretar adjunct al NATO, susținută în anul 2005, potrivit hotărârii acesteia, pe care o puteți consulta mai jos în articol.
Ancheta a fost inițiată în urma a două sesizări depuse în iulie 2024, care acuzau preluarea unor porțiuni semnificative din teză fără citare corectă.
În urma analizei detaliate, comisia a constatat că aproximativ 0,36% din conținutul tezei și 3,51% din tabele au fost copiate direct dintr-o sursă externă fără citare corespunzătoare. Sursa în cauză este „Economic Report of the President 2003”.
- Verificările la lucrarea de doctorat au început după ce Pressone a scris la începutul lunii iulie într-o analiză că Mircea Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.
- Adrian Cioroianu, șeful Bibliotecii Naționale, a fost făcut suspect în luna iulie de Parchetul Tribunalului București, după ce a divulgat faptul că jurnalista Emilia Șercan a cerut să studieze teza de doctoratul a lui Mircea Geoană, adjunctul NATO.
„Se constată plagiatul în cadrul tezei de doctorat a … prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din teză, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), fără ca autorul tezei de doctorat să fi citat această sursă în textul tezei sau la bibliografia finală, precum și a 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), acestea neavând nicio sursă menționată, nici în textul tezei, nici la bibliografia finală”, scrie în concluziile din documentul Comisiei de Etică de la ASE.
Iar în același document continuă: „Pentru restul textelor/tabelelor menționate în sesizări, suspiciunea de plagiat nu se confirmă și prin urmare se resping sesizările formulate de petenți, neexistând certitudinea că autorul ar fi avut intenția de a-și însuși textele și de a le a prezenta drept creație personală”.
„Având în vedere procentul redus de plagiat constatat în cuprinsul tezei de doctorat, care nu poate contura lipsa originalității lucrării – condiție cerută de prevederile art. 22 din HG nr. 37/1999, respectiv art. 22 din Regulamentul ASE privind studiile de doctorat pentru cursanții admiși înainte de anul universitar 2005-2006, aprobat de Senatul ASE în ședință din data de 17 iunie 2004, potrivit cărora, teza de doctorat trebuie să demonstreze cunoașterea științifică avansată a temei abordate, să conțină elemente de originalitate în dezvoltarea sau soluționarea temei, precum și modalități de validare științifică a acestora, nu se impune luarea unor măsuri legale”, se mai arată în hotărârea Comisiei de Etică.
FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Hotărârea Comisiei de Etică a ASE (sursa):
Articol în curs de actualizare.