Două școli de agenți de poliție, cu statut de școli postliceale de stat, care ar fi trebuit să fie în vacanță începând de luni, continuă școala online deoarece nu au primit încă o decizie privind închiderea de la structurile Ministerului Afacerilor Interne de care depind, după cum au declarat luni, pentru Edupedu.ro, purtătorii de cuvânt ai celor două instituții. Este vorba despre Școala de agenți de poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina și Școala de pregătire a agenților poliției de frontieră “Avram Iancu” Oradea. Acestea au funcționat, luni, iar până la ordine venite pe structura MAI vor continua să funcționeze cu predare față în față deși Ordinul de ministru prevede vacanță inclusiv pentru postliceale.
Ordinul ministrului Educației de vineri prevede, la art. 1, că “Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021-2022 (…), în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță”.
Cel puțin cele două școli postliceale menționate au continuat, însă, activitățile, în așteptarea unor decizii din partea IGPR – în cazul Școlii din Câmpina, respectiv din partea MAI – în cazul școlii din Oradea, după cum au declarat pentru Edupedu.ro purtătorii de cuvânt ai celor două instituții. Iar reprezentantul școlii din Oradea, Eugen Micheș, a afirmat că situația s-ar regăsi în toate unitățile de profil ale MAI, deoarece “ori suntem toți la școală, ori toți în vacanță”.
Comisar-șef Beatrice Melincianu, purtător șef al școlii din Câmpina, a precizat că situația este complicată, având în vedere structura și programa unităților de acest tip. La Câmpina, de exemplu, acum a fost admitere, iar cei admiși ar urma să înceapă pe 22 noiembrie, în timp ce alt grup urmează să termine pe 25 martie. O situație similară este și la Oradea.
Reprezentanții ambilor școli au precizat că, în cadrul acestora, cursanții învață în regim închis, de cămin + școală. Iar “dacă s-ar întrerupe școala pe o perioadă de timp, ar însemna o reorganizare a orelor care sunt prevăzute în programa școlară și nu știu dacă fizic mai pot fi recuperate”, după cum a spus Beatrice Melincianu.
Comisar-șef Beatrice Melincianu – purtător de cuvânt la Școala de agenți de Poliție Vasile Lascăr Câmpina:
- Așteptăm o decizie din partea IGPR, forul nostru superior.
- Dacă se intră în vacanță, vor pleca acasă, clar. Dar nu avem nicio informare oficială din partea forului superior, care să ne spună încotro ne îndreptăm.
- Elevii sunt în regim de internat, ei locuiesc în școală și fac cursuri. Pentru că de o lună de zile nici nu au plecat acasă, inclusiv în weekend i-am ținut aici, pentru a evita contactul cu exteriorul și îmbolnăvirile.
- Întreruperea studiilor și vacanța pentru noi ar fi o problemă pentru că perioada de școlarizare a lor este destul de scurtă. În speță, ar fi trebuit să termine pe 25 martie. Alaltăieri, spre exemplu, la nivelul țării s-a organizat o nouă sesiune de admitere, cu care teoretic începem pe data de 22 noiembrie. Asta ar însemna, dacă s-ar întrerupe școala pe o perioadă de timp, ar însemna o reorganizare a orelor care sunt prevăzute în programa școlară și nu știu dacă fizic mai pot fi recuperate.
Comisar Eugen Micheș, purtător de cuvânt – Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră “Avram Iancu” Oradea:
- Continuă studiile cu prezență fizică.
- Noi suntem subordonați pe undeva și Ministerului Învățământului, dar cine ne coordonează pe noi e Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Formare Inițială și Continuă din cadrul Direcției Generală Management (…). De acolo primim directivele. Bun, trebuie respectate clar cele naționale. Astăzi s-a întâlnit un comitet pe linie de securitate și sănătate în muncă. Nu pot să vă spun 100% ce s-a hotărât până mâine dimineață la prima oră.
- Așteptăm ordin de la Minister. Toate școlile (…) – de la Drăgășani, de la Câmpina, Academia de Poliție, Fălticeniul – toți suntem subordonați aceluiași minister și toate ar trebui să intre sau să nu intre în vacanță. Ori suntem toți la școală, ori toți în vacanță.
- Acum am avut examen de admitere și e planificat [ca cei nou admiși] să înceapă școala în noiembrie, iar cei de acuma să plece în stagiu, au perioadă de stagiu până după sărbători.
Autoritățile au insistat pe închiderea tuturor școlilor
Pe lângă ordinul de ministru care a decis, vineri, vacanță pentru toate școlile din sistemul de stat, autoritățile centrale, inclusiv președintele Klaus Iohannis și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au vorbit despre închideri pentru “toți” din învățământ.
Klaus Iohannis, Președintele României:
„Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.
În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență:
„S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar. Aici vorbim inclusiv de afterschool-uri, care sunt menționate în hotărârea de guvern, și rămâne doar la nivelul de creșe, ele sunt singurele care vor rămâne deschise. Da, se aplică la toți regula și va fi comunicat acest lucru la toată lumea”.
16 comments
Și școlile de maiștrii militari au rămas așa .. tot postliceale
Am ajuns sa folosim elevii ca pe niste cobai in aceasta situație epidemiologică.
Sunt pline cabinetele, zilnic pleacă cel
putin 3-4 elevi acasa, situația e îngrozitoare.
Nu aveți idee cum se aude tusea a zeci de oameni la apelul de seara.
Clasele sunt decimate, Scolile de Poliție au devenit focare de Covid19.
Rusine autorităților pentru felul in care sunt tratati elevii!
Domnule ”Ionescu”, ai început comentariul dând impresia că lucrezi acolo.
Dacă da, să îți fie rușine că nu faci nimic (ție, nu autorităților).
Dacă nu, e clar că nu știi ce vorbești, pentru că: Școlile de poliție nu sunt focare de COVID (DSP poate confirma) și ”elevii” școlilor sunt ADULȚI! Nu pot fi manipulați și nu ”înghit orice tratament” inclusiv comentariile tale!
Vrei să dai impresia unei situații dezastruoase în referire la niște instituții cu credibilitate, pe baza unor afirmații lipsite de fundament.
Să îți fie rușine ție și tuturor OPRIȚI-VĂ ODATĂ!
si dvs lasati impresia ca lucrati la scoala din Campina. Nu este focar in scoli? Nu la Campina erau trimiși acasa acum o luna elevii din cauza testelor pozitive efectuate de DSP?? Sau nu este adevarat nici acest aspect?
Aș fi mândru să pot lucra la o școală de poliție cum este Câmpina.
Uite cum arată un ”focar”: https://www.agerpres.ro/sanatate/2021/01/06/primaria-timisoara-declarata-de-dsp-timis-focar-covid-19–638557
Deci: FOCARUL se constată și se declară de DSP!! Nu de tine, nici de mine, nici de altcineva cu păreri!
Trimiterea acasă a elevilor pozitivi la COVID sau ”contact direct” este o măsură de excepție impusă de epidemia de COVID și de reglementările medicale. De ce credeți unii că managementul se face ”după ureche”?!
În loc să lăudați eforturile unora de a păstra normalitatea în ciuda tuturor loviturilor pe care le primesc, vă asociați pentru a-i blama. Dacă nu aveți habar de problemele altora (sau cum se pot rezolva), vedeți-vă de ale voastre (la care e drept că și alții se pot da ”specialiști de tastatură”).
Recomandarea mea: dacă nu vă pricepeți și nu sunteți constructivi, OPRIȚI-VĂ! Faceți mai mult rău dându-vă priceput fără să fiți
Elevii acestor scoli sunt ADULȚI care depind de evaluarea unor oameni care dau dovada de indiferență față de sănătatea și siguranța lor! În urma acelor evaluări vor afla dacă vor lucra în apropierea familiei sau, în unele cazuri, în celălalt capăt al țării, deci nu sunt într-o poziție de a se apăra de abuzurile unor nenorociți care uită că ar trebui să fie profesori și după polisti pentru acești copii. Sper ca cei responsabili pentru deciziile sau lipsa lor de a nu-i trimite în vacanță, dar și cei care ASCUND CAZURILE DE COVID al elevilor să răspundă penal pentru faptele lor. Cu siguranță pot fi încadrați la infracțiunea de ZADARNICIREA COMBATERII BOLILOR
Domnule Popovici,
Cercetarea infracțiunilor nu se face de oricine. Sunt unii care au făcut studii pentru asta și răspund de ceea ce decid. Deci tragerea la răspundere a unei persoane pentru fapta la care faci referire nu se face așa cum crezi tu. Dar pentru asta îți trebuie (o anumită) școală pe care ori nu o ai ori ai făcut-o degeaba!
Viitorii polițiști de care vorbești au depus un JURĂMÂNT că vor lucra pentru STATUL ROMÂN, nu pentru județul de unde sunt! Dacă ajung la capătul țării ar trebui să fie mândri că servesc patria!
”Focarele” de Covid sunt gestionate de DSP nu de orice neavenit! Dacă ar fi focar la Școala de la Câmpina, te asigur că s-ar opri cursurile. Nu vrea nimeni cetățeni bolnavi!
Revin cu rugămintea de la comentariul precedent: nu mai fiți vocali doar pentru a încerca să păreți interesanți pentru că arătați ridicol(i), și OPRIȚI-VĂ ODATĂ!
E plină lumea de cretini, nu deveni și tu unul!
Înțeleg, factorii de decizie din aceste scoli se bazează că nu vor fi trași la răspundere legal pentru acțiunile lor. Totuși ar trebui să știe că în ciuda faptului că lucrează cu un cadru legal separat, ei tot de Ministerul Învățământului aparțin, iar actele general valabile cum ar fi legea educației, ROFUIP, ordine de ministru etc. sunt general valabile și li se aplică!!! În momentul de față procedura este următoarea: dacă DSP depistează un elev infectat cu covid îl informează, acesta are obligația LEGALĂ să-și informeze dirigintele, dirigintele informează directorul, directorul informează CA, iar Consiliul de administrație hotărăște trecerea cursurilor în online pentru clasa respectivă. Toate aceste masuri sunt menite să protejeze elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ și sunt universal valabil pentru școlile aflate pe teritoriul României!!! În școala de la Câmpina știu că nu se respectă procedura mai sus menționată și vă asigur că dacă un procuror va cerceta documentele de la DSP cineva de pe lanțul de informare va fi găsit vinovat, cel mai probabil directorul nu și-a făcut treaba și a încălcat legea!!! Riscați viețile și sănătatea copiilor noștri și mizează pe faptul că sunt tineri, sănătoși și au șanse mici să facă complicații grave, dar dacă copilul meu ar suferi consecințe grave vă asigur că nu aș renunța până ce vinovatul nu ar răspunde legal pentru deciziile pe care le-a luat de capul său. Directorul acestei unități ar trebui să știe că indiferent de RECOMANDĂRILE superiorilor el răspunde pentru faptele sale și nu poate invoca necunoașterea procedurilor în apărarea lui! Vă asigur că sunt mai mulți ca mine și aș avea rugămintea ca în această perioadă dificilă pentru copii noștri, perioadă în care au nevoie să fie hrăniți corespunzător, măcar mâncarea să fie așa cum este declarată și decontata de către STATUL ROMÂN!!!
Domnule Popoviciu,
Dacă până acum puteam să am dubii, acum sunt sigur că nu cunoști procedura și specificul instituției unde se pregătește copilul tău.
Nu ai habar nici de legi și nici de cum funcționează acestea: niciun angajat nu se vulnerabilizează nici pentru copilul tău nici pentru alții. Dacă un act normativ este imperativ, el se execută, indiferent față de cine. Conducerile unităților de poliție nu ajung acolo pe ochi frumoși, oricât ți-ar plăcea ție să crezi acest lucru, după cum și copilul tău a intrat la școala asta pe bune, că este un concurs mai mult decât corect! Nu mai băga în aceeași oală procurorii cu contravențiile, că nu fac casă bună.
Fii mulțumit că nu se oprește Școala unde învață copilul tău (care, a propos, ESTE ADULT și are contract cu școala, tu ești un terț în această relație) pentru că va învăța cum să îți vină acasă sănătos și ne-pușcăriabil când va deveni polițist. Asta nu se învață online.
Nu mai da cu rahat pe școala copilului tău, că ea va figura pe diploma lui de absolvire. Lasă-l să se descurce singur dacă are vreo nemulțumire că nu e handicapat! Dacă nu e în stare să suporte un simplu regim de încazarmat, dacă nu poate trăi fără KFC sau Mc., să meargă la pension undeva sau să stea acasă, că din martie va prinde hoți și nu știu cum poți să îl mai ajuți!
https://www.edupedu.ro/de-ce-n-au-intrat-scolile-de-politie-in-vacanta-ca-toate-celelalte-scoli-de-stat-explicatiile-mai-cate-cazuri-de-covid-19-si-cate-concedii-medicale-s-au-inregistrat-in-unitatile-de-invatamant-ale/
Ce mai aveți de zis?
Vorbitul ”în plus” a devenit sport național!
OPRIȚI-VĂ!
Sunt zeci de infectați in scolile de politie si jandarmi, insa sistemul prefera terminarea studiilor pe repede înainte indiferent daca elevii din interiorul institutiilor de invatamant patesc ceva sau nu.
N.red.: Reprezentanții Școlii de agenți de poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina au precizat că autorul acestui comentariu este o persoană diferită de directorul unității de învățământ, comisarul-sef Tache Vasile
Sa traiti domnule director ! Nu ne-am fi asteptat sa avem parte de sustinerea dvs !
Acesta nu este comentariul d-lui Tache Vasile – Directorul Școlii de agenți de la Câmpina!
Cine l-a scris sub acest nume este cel puțin inconștient!
ATENȚIE: Ministerul educației a modificat programul de vacanță, nu a interzis desfășurarea cursurilor! Vacanțele din școlile de agenți nu sunt identice cu ale celor din învățământul civil!
Importanța Școlilor de poliție pentru sistemul de siguranță publică determină un regim care trebuie asumat, dacă avem nevoie de polițiști pe domeniul public. Ne-ar fi mai bine cu o promoție de agenți făcuți online? Ne-ar prinde bine să nu avem absolvenți anul acesta?
oare si profesorii si bucatarii din aceste scoli sunt in regim de internat??? nici ei nu ies in weekenduri la fel ca si elevii?? sau ei nu sunt purtatori de virus??
Minunat! Sunt invidioasă! Și eu vreau să muncesc, înșă mi-e lezat acest drept! Mă bucur pentru colegii mei care se află în această situație, însă sunt foarte tristă pentru elevii mei, cărora li s-a refuzat acest drept, deși coincidența integrării în localitate e puțin peste 3 …
Mulțumim !
In sfârșit cineva care și-a dat seama de ce se intampla cu adevărat in spatele șaradei pe care o afișează școlile !
Vrem sa plecăm acasă ,nu este corect sa fiim marginalizați doar pentru ca superiorii noștri nu stiu sa își facă treaba ,nu este corect sa ne țină închiși in școală cu alții infectați de virus și sa para ca totul este ok !
Vrem drepturi egale și sa fim mândri că apărăm patria ,dacă voi nu sunteți corecți cu noi …..cum vă așteptați sa fim noi cu ceilalți !?………