Două regulamente europene și un contract de finanțare au fost încălcate prin proiectul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în care au fost constatate nereguli cu impact de 7,28 milioane de lei, spune Ministerul Agriculturii

86 de vizualizări
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați / Foto: pagina de Facebook Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Controlul efectuat de Ministerul Agriculturii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în care au fost constatate nereguli majore în cazul unui proiect din fonduri europene, după cum Edupedu.ro a relatat recent, a determinat că prin acel proiect au fost încălcate prevederi legale europene, dar și contractul de finanțare nerambursabilă, arată Ministerul Agriculturii în precizări transmise la solicitarea Edupedu.ro.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale confirmă că valoarea fondurilor afectate de nereguli în urma acestui proiect este de aproape 7,3 milioane lei lei, din care 5,4 milioane lei sumă aferentă bugetului UE, după cum arată procesul verbal al controlului, pe care universitatea gălățeană a anunțat, însă, că-l contestă în instanță. Pe de altă parte, MADR precizează că titlul de creanță se transmite la ANAF „în vederea luării tuturor măsurilor legale de recuperare”.

  • Edupedu.ro a relatat, pe 13 septembrie, că un proiect cu bani europeni inițiat în urmă cu mai bine de zece ani la Universitatea Dunărea de Jos și care, în trecut, a atras inclusiv atenția DNA este marcat de o serie de nereguli majore, conform unui recent control al Direcției Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii. Pentru aceste nereguli – de la faptul că acel proiect „nu era eligibil pentru finanțare” până la faptul că „nu a fost finalizat și nu și-a atins scopul” pentru care a fost finanțat, echipa de control apreciază că întreaga finanțare nerambursabilă primită trebuie restituită. La solicitarea Edupedu.ro, Universitatea – care a avut obiecții față de constatările echipei de control – a precizat atunci că a contestat procesul verbal al controlului și cere suspendarea executării lui.

Am solicitat, atunci, informații și precizări din partea MADR, care a răspuns acum. Instituția precizează că, „în urma controlului realizat s-a constatat nerespectarea unor prevederi legale și contractuale, după cum urmează:

  • Regulamentul CE nr. 1198/2006, privind Fondul European pentru Pescuit – art. 41 Proiecte pilot;
  • Regulamentul (CE) nr. 498/2007 de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului privind Fondul European pentru Pescuit – art. 19;
  • Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 18/22.04.2013 încheiat între DGP AMPOP şi Universitatea Dunărea de Jos Galați”

Potrivit MADR, „în principal, neregulile cu impact financiar constatate cu ocazia verificării proiectului „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile amenințate critic lansați în Dunărea Inferioară”, având ca beneficiar Universitatea Dunărea de Jos Galați și finanțat prin Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 18/22.04.2013, sunt următoarele: nu a fost demonstrat caracterul inovativ al proiectului pilot, nu au fost îndeplinite obiectivele și scopul proiectului, s-au constatat nereguli în legătură cu achiziția puilor de sturioni și cu privire la nerespectarea soluției tehnice stabilită prin cererea de finanțare, anexă la contractul de finanțare nerambursabilă nr. 18 – toate acestea constituind condiții obligatorii pentru încadrarea cheltuielilor aferente proiectului ca fiind eligibile, potrivit legislației aplicabile.”

Ministerul mai arată că procesul verbal „s-a emis pentru constatarea unor nereguli cu impact financiar, ce au condus la stabilirea cheltuielilor din cadrul proiectului ca fiind neeligibile. Pentru claritate, noțiunea de neregulă este definită potrivit OUG nr. 66/2011, ca fiind „orice abatere de la legalitate, regularitate şi conformitate în raport cu dispoziţiile naţionale şi/sau europene, precum şi cu prevederile contractelor ori a altor angajamente legal încheiate în baza acestor dispoziţii, ce rezultă dintr-o acţiune sau inacţiune a beneficiarului ori a autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene, care a prejudiciat sau care poate prejudicia bugetul Uniunii Europene/bugetele donatorilor publici internaţionali şi/sau fondurile publice naţionale aferente acestora printr-o sumă plătită necuvenit”.

Astfel, echipa de control a stabilit că „toată finanțarea nerambursabilă primită de beneficiarul Universitatea Dunărea de Jos Galați în cadrul Contractului de finanțare nerambursabilă nr. 18 este neeligibilă și potrivit legislației în vigoare, aceasta trebuie rambursată de către beneficiar. Valoarea fondurilor afectate de nereguli este de 7.298.925,80 lei, din care:

    – aferent bugetului Uniunii Europene: 5.474.194,35 lei – FEP (75%);

    – aferent bugetului de stat: 1.824.731,45 lei – BN (25%)”

Procesul verbal, mai precizează instituția, constituie titlu executoriu, iar „creanța bugetară stabilită în sarcina beneficiarului Universitatea Dunărea de Jos Galați se va recupera conform procedurilor legale”, dar debitorul poate formula contestație, iar deciziile pronunțate în soluționarea contestațiilor pot fi atacate în contencios administrativ. În același timp, MADR mai spune că, potrivit contractului de finanțare nerambursabilă aferent proiectului menționat, „beneficiarul va fi singurul răspunzător în fața Autorității contractante pentru implementarea Proiectului”.

„Recuperarea creanțelor bugetare se realizează conform procedurilor legale în vigoare, titlul de creanță transmițându-se ANAF în vederea luării tuturor măsurilor legale de recuperare”, mai spune MADR.

În septembrie, Universitatea din Galați preciza deja că „a înțeles să formuleze contestație pe cale administrativă împotriva Procesului verbal (…) precum și cerere de suspendare a executării acestui act administrativ, urmând ca în funcție de rezultatul soluționării acesteia, să ne adresăm, după caz, instanței de judecată cu privire al anularea actului administrativ”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Am prioritizat grădiniţele şi învăţământul primar, ne dorim acest lucru / Ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero

“Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. “Știm, ele ar trebui deschise după…
Vezi articolul

Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, vrea să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ / Conducerile școlilor trebuie să-i contacteze pe colegii ei de partid

Într-o notă trimisă de inspectoratul școlar județean Gorj către școlile din județ, li se aduce la cunoștința profesorilor că se organizează o excursie gratuită pentru elevii de liceu la Parlament.…
Vezi articolul

Simulare Evaluare Națională 2024. Elevii din județul Buzău susțin probele pe 20 și 21 noiembrie / Pentru BAC, candidații de clasa a XII-a dau simularea în perioada 27-29 noiembrie

Elevii de clasa a VIII-a din județul Buzău vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în zilele de 20 și 21 noiembrie, potrivit procedurii publicate de Inspectoratul Școlar Județean…
Vezi articolul