Două misiuni spațiale noi, pregătite de Agenţia Spaţială Europeană: captarea undelor gravitaţionale şi explorarea planetei Venus

121 de vizualizări
Foto: esa.int
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a autorizat joi două misiuni ştiinţifice noi: una pentru a capta, pentru prima dată din spaţiu, undele gravitaţionale, acele infime deformări ale continuumului spaţiu-timp, iar cealaltă pentru a explora planeta Venus, informează AFP, scrie Agerpres.

Lansarea misiunii LISA (Laser Interferimeter Space Antenna) este prevăzută pentru 2035 cu o rachetă Ariane 6, a precizat ESA într-un comunicat.

Interferometrul spaţial, instalat la aproximativ 50 de milioane de kilometri de Terra, va fi compus din trei sateliţi ce formează un triunghi echilateral. Fiecare latură a triunghiului va măsura 2,5 milioane de kilometri, distanţă de-a lungul căreia cele trei dispozitive vor face schimb între ele de fascicule laser.

Acest observator spaţial va putea astfel să capteze cu o sensibilitate fără egal undele gravitaţionale, care vor deforma fasciculele lor de raze laser, conform sursei citate.

Prezise de Einstein în 1916 şi detectate o sută de ani mai târziu, undele gravitaţionale sunt deformări infime ale continuumului spaţiu-timp, asemănătoare cu undele apei la suprafaţa unui iaz.

Aceste oscilaţii, care se propagă cu viteza luminii, se nasc sub efectul unor evenimente cosmice violente, cum ar fi coliziunea dintre două găuri negre.

Ele pot fi legate de fenomene masive, dar semnalul lor este extrem de slab. O primă astfel de tresărire scurtă a fost detectată în 2015 de detectoarele terestre de unde gravitaţionale LIGO (din Statele Unite) şi Virgo (din Europa). În iunie 2023, o reţea globală de telescoape aflate la sol a captat un semnal mai extins în timp, mai transmite Agerpres.

ESA a autorizat, de asemenea, misiunea EnVision, care va porni să exploreze, în 2032, planeta Venus de la nucleul ei intern şi până la atmosfera sa pentru “a oferi noi informaţii despre istoria, activitatea geologică şi clima acestei planete”. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții vor plăti integral abonamentele STB de transport în București până când noile reguli cu reducerile de 90% sunt publicate, cel târziu pe 15 septembrie / Elevii au în continuare abonament gratuit prin aplicația YouthTB

Abonamentele de transport STB pentru studenții din București sunt disponibile la acest moment numai în valoarea integrală, fără vreo reducere pentru aceștia, anunță Societatea de Transport București (STB) într-un comunicat…
Vezi articolul

„Se pregătesc tăieri masive de clase la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară / Solicităm realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali” – Consiliul Național al Elevilor

În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă…
Vezi articolul

UPDATE Simulare BAC 2024. S-a încheiat proba de Limba română. Candidații au putut ieși din săli cel mai devreme la ora 10:30, fără subiecte. Lucrările sunt scanate de profesorii asistenți de față cu elevii și urcate în platforma de corectare

Proba de Limba și literatura română pentru toți elevii de clasa a XII-a, candidați la simularea de Bacalaureat 2024, a început luni, 4 martie, de la ora 09:00, timp de…
Vezi articolul

Dezbaterea Edupedu.ro – World Vision România

Care este viitorul educației digitale? Daniel David, rector UBB și președintele Consiliului Rectorilor, și Mircea Miclea, fost ministru al Educației, discută marți, LIVE de la 15:50, despre digitalizare și formarea în universitate a viitorilor profesori

Educația digitală: cum trebuie să arate planul digitalizării învățământului? Ce competențe vom dezvolta, la ce nivel de studii și cum vom face formarea profesorilor? De ce educația digitală nu înseamnă…
Vezi articolul