Două familii din Bihor au primit câte 5 luni de închisoare, cu amânare timp de doi ani, pentru că și-au retras copiii de la școală pentru a face homeschooling, a decis Judecătoria Oradea, potrivit portal.just.ro. Decizia anunțată miercuri, pe 26 februarie, nu este definitivă. Cele două familii au primit sentința „pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”, după ce liceul de la care au fost retrași cei trei copii ai familiilor a depus sesizare la Biroul de siguranță școlară cu privire la faptul că ”școala la care părinții doresc să-și transfere copiii nu este acreditată și nu este reglementată de legislația în vigoare, elevii neputând fi urmăriți privind traseul educațional.”
- Amintim că tot în județul Bihor o instanță a decis să condamne la închisoare cu amânare o altă familie care și-a retras cei 4 copii de la școală. În acel caz, o evaluare psihologică oficială de la dosar arăta că cei 4 au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională, iar părinții au fost obligați de instanță să îi reînscrie pe copii la o școală din învățământul obligatoriu din România.
Două familii din Bihor au fost condamnate pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, după ce și-au retras copiii de la școală pentru a-i înscrie la homeschooling. Astfel, fiecare dintre cei 4 părinți au primit câte 5 luni de închisoare, pedeapsă amânată pe o perioadă de 2 ani, potrivit Judecătoriei Oradea.
În plus, părinții sunt obligați să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bihor la date fixate și să comunice orice schimbare de domiciliu sau loc de muncă. Sentința este identică pentru fiecare părinte și nu este definitivă.
Din decizia instanței:
- „Secția penală stabileşte pedeapsa de 5 luni închisoare în sarcina inculpatei/inculpatului,[…] pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.
- În baza art. 83 alin. 1 Cod penal, amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal. În baza art. 85 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpata să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:
- a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Bihor;
- b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
- d) să comunice schimbarea locului de muncă;
- e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”
Acuzațiile aduse părinților
Edupedu.ro a consultat dosarul în care cele două familii au fost trimise în judecată în 29 aprilie 2024 și au fost inculpate pentru împiedicarea accesului la învățământ pentru copiii lor.
O familie și-a retras cei doi copii de la un liceul teoretic în 2022 și i-au înscris apoi la „forme de învățământ de tip homeschooling (HomeLife Academy pentru anul școlar și ulterior la Abeka Academy) care nu sunt acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu pe teritoriul României conform prevederilor vechii Legi a Educației Naționale nr. 1/2011 și nici conform prevederilor a noii legi aflate în prezent în vigoare, respectiv Legea […] privind învățămâtul preuniversitar, împiedicându-i astfel să participe la cursurile şcolare obligatorii în anii şcolari 2022 – 2024”, potrivit dosarului.
Cea de-a doua familie „și-a retras fiica minoră de la Liceul Teoretic […], înscriind-o la o formă de învățământ de tip homeschooling (respectiv HomeLife Academy pentru anul școlar […]) care nu este acreditată sau autorizată să funcționeze provizoriu pe teritoriul României conform prevederilor vechii Legi a Educației Naționale nr. 1/2011 și nici conform prevederilor a noii legi aflate în prezent în vigoare, respectiv Legea […] privind învățămâtul preuniversitar, împiedicând-o astfel să participe la cursurile şcolare obligatorii în anii şcolari 2022 – 2024”.
Liceul de la care au fost retrași copiii au făcut sesizare la Biroul de siguranță școlară în 2022, cu privire la faptul că ”școala la care părinții doresc să-și transfere copiii nu este acreditată și nu este reglementată de legislația în vigoare din […], elevii neputând fi urmăriți privind traseul educațional.”
Potrivit dosarului, părinții și-au motivat decizia de a-și retrage copiii spunând că „au existat discuții contradictorii cu profesorii legate de câteva episoade de bulling și de problema folosirii în incinta școlii a telefoanelor mobile cu acces la internet de către copiii din clasele primare, deoarece, unii dintre ei arătau celorlalți copii imagini, videoclipuri cu scene violente și alte informații neadecvate vârstei lor, sens în care inculpaţii nu au fost de acord ca școala să permită utilizarea telefoanelor cu acces la internet din motive de prevenție.
De asemenea, în contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere măsurile prin care autoritățile medicale și instituțiile de învățământ au încercat să îi determine să accepte prin declarație de asumare a posibilelor efecte adverse ale vaccinării copiilor lor, inculpaţii refuzând categoric vaccinarea lor, situație în care aceştia, în calitate de părinți s-au gândit să cerceteze care ar fi cea mai bună solutie educațională acreditată pentru copii din punct de vedere academic, social și spiritual/religios care să le respecte drepturile fundamentale în materie de educație prevăzute de Constituția […], Constituția României, legislația națională și internațională”.
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
cică au mari lacune și imaturitate psiho-emoționale. toate școlile ar trebuii trimise la închisoare pentru copiii analfabeți și dobitoci care ies de pe curtea scolii. sa vezi copiii în clasa a 8 și nu știe sa citească, asta cine o plătește?
(normal da vina ca nu ii educa părinții acasă) E comunism sa ii trimiți obligatoriu la scoala, nu ar trebui nimic în viata sa fie obligatoriu dacă e libertate.
Faci ce vrei ca tot ei au dreptate, lumea nu mai e normala și cu scaun la cap. Lumea nu înțelege ca nu toți copiii sunt la fel. unii sunt născuți cu geniu iar alții nu. unul pricepe din prima altul din a zecea incercare. Asta nu înseamnă că unii sunt retardați, fiecare suntem limitați, iar concurenta ucide, dar omenia înțelege ca nu toți ne-am născut Einstein. Poți sa investești miliarde în unii ca tot bou rămâne, asa e viața cu oameni în funcții privilegiate și alți pe la urban serv. Societatea are nevoie și de unul și de altul.
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Acest articol este inspirat atât din tradițiile constituționale comune statelor membre, cât și din articolul 2 din Protocolul adițional la CEDO, având următorul text:
(1) Orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă
(2) Acest drept include posibilitatea de a urma gratuit învățământul obligatoriu.
(3) Libertatea de a înființa instituții de învățământ cu respectarea principiilor democratice, precum și dreptul părinților de a asigura educarea și instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice și pedagogice, sunt respectate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestora.
(sursa:https://fra.europa.eu/ro/eu-charter/article/14-dreptul-la-educatie#explanations)
Conform celor scrise mai sus, dreptul la învățământ include „posibilitatea de a urma gratuit învățământul obligatoriu”. Repet, „posibilitatea”. Învățământul obligatoriu poate fi la stat, acolo unde este gratuit, sau poate fi o forma de educație aleasa de părinți, „potrivit convingerii lor”.
Europa garantează dreptul la libertatea de alegere. Romania îl refuza „in conformitate cu legile interne”, încălcând drepturile omului, recunoscute international.
Pe de alta parte, in timp ce statul roman (prin decizii judecătorești ale unor indivizi) acuză părinții spunând ca învățământul de acasă este o infracțiune, are o lege care contrazice exact acest lucru:
„Metodologie din 2024 privind desfășurarea activităților în sistem online sau hibrid în unitățile de învățământ
Dată act: 6-aug-2024”
Emitent: Ministerul Educației
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezenta metodologie reglementează modalitatea de desfăşurare a activităţilor didactice în sistem online şi hibrid, prin intermediul tehnologiei şi al internetului, în vederea utilizării tehnicilor pedagogice pentru o învăţare la distanţă rezilientă şi favorabilă incluziunii, precum şi preluarea, gestionarea şi prelucrarea datelor cu caracter personal ale participanţilor la acest tip de activităţi.
Art. 2
Lista definiţiilor termenilor/expresiilor/noţiunilor utilizate în cuprinsul prezentei metodologii:
a)activitatea didactică în sistem online sau hibrid, prin intermediul tehnologiei şi al internetului este o formă de organizare a procesului didactic ce implică înlocuirea orelor de predare, învăţare şi evaluare care presupun prezenţa fizică a preşcolarilor/beneficiarilor primari în sala de curs, cu activităţi de studiu individual şi activităţi didactice în sistem online sincron/asincron/mixt. Activitatea este organizată de către cadrele didactice, acestea asigurând continuitatea procesului didactic prin intermediul tehnologiei și al internetului.
Cand o face statul nu este ilegal? Putem sa dam statul in judecata ca face școlarizare in sistem online? Judecătorii ii vor da amenda si patru luni de închisoare cu suspendare? Va primi vizitele consilierului de probațiune?
Știu ca legea este pentru copiii cu probleme de sănătate si pentru eleve însărcinate. Este de apreciat ca s-au gândit la așa ceva, doar ca pe lumea asta sunt fel si fel de oameni cu fel si fel de probleme. Nu ai de unde sa ști care sunt motivele pentru care părinții cu copii sănătoși optează pentru așa ceva. Poate cineva din familie nu se poate expune unor factori externi care ii pot pune sănătatea in pericol. Poate părinții pleacă din tara câteva luni si trebuie sa-si ia copilul cu ei. Poate sunt sportivi de performanta care au antrenamente si nu pot tine pasul cu orarul scolii, dar vor sa fie la învățat la fel de buni cum sunt si la sport. Poate unor părinți nu le place sistemul romanesc de învățământ si vor pentru copilul lor altceva. Nu ești obligat sa iubești sistemul romanesc de învățământ. Nu e scris in constituție sau in lege. Nu ești obligat sa accepți ideea conform căruia modelul romanesc de predare este cel mai bun. Avem acces la informații din toata lumea. Stim bine ca nu este cel mai bun. Articolul https://www.euronews.com/next/2024/08/17/which-countries-are-home-to-the-most-educated-people-in-europe arata clar acest lucru. Suntem ultimii din Europa cand vine vorba de nivel de educație.
Datoria ta, ca stat democrat, este sa rezolvi problemele cetățenilor tai. Sa le respecți libertatea de alegere si sa le oferi soluții compatibile cu nevoile lor. Ca stat trebuie sa ii susții. De la cetățeni primești taxele si impozitele. Pentru ei te afli la conducere. Ei te-au ales si ei te plătesc. Nu invers. Sa alegi un alt sistem de învățământ nu poate fi o ilegalitate. E ca si cum ai fi in ilegalitate ca ești de alta religie sau de alta etnie. Exista informații online despre oricare scoală din lume. Inspectoratul poate verifica orice despre oricare instituție de învățământ. Finalizarea unor studii se face cu obținerea unor diplome. Daca acea instituție este acreditata sa ofere acele diplome, si daca la finalizarea studiilor elevul care a studiat in sistem online le obține, chiar nu înțeleg care este obstacolul.
In fine, sper ca noul ministru, domnul Daniel David, sa înțeleagă ca oamenii sunt diferiți si au nevoi diferite. Sa înțeleagă faptul ca rolul unui ministru este sa rezolve problemele cetățenilor, nu sa le pună mai multe bete in roate. Sa fie diferit de miniștrii anteriori, care n-au făcut altceva decât sa strice. Acreditarea pe teritoriul romanesc a școlilor cu desfășurarea cursurilor online este cel mai simplu mod in care inspectoratele pot avea acces la controale. Pana la urma, ce contează sunt copiii, nevoile lor, si nevoile familiilor din care fac parte. Copiii sunt viitorul tarii noastre.
Ca să vedeți ipocrizia din sistemul judiciar din România în cazul celor două familii care au primit acum două zile condamnare la 5 luni închisoare și 2 ani supraveghere judiciară pentru crima de a-și înscrie copiii la școli la distanță din SUA, cu acreditare internațională, principalul argument al judecătorului a fost că școala la care sunt copiii înscriși nu este acreditată în România.
Trecând peste ridicolul de a pretinde că o școală care funcționează legal și emite documente școlare legal valabile în SUA, pe care România s-a angajat să le recunoască în baza unor acorduri internaționale (lucru care s-a și petrecut până anul trecut în septembrie), merită reținut faptul că școala din România de la care copiii au fost retrași (Liceul German din Oradea) NU ARE ACREDITARE pentru ciclurile primar și gimnazial, relevante pentru cazurile de față, ci doar pentru un singur profil de la ciclul liceal.
Este de o ipocrizie fără margini ca directorul Liceului German, care nu are acreditare, să reclame familiile că nu și-au înscris copiii la o școală acreditată…
De altfel, în întreg județul Bihor, la ciclul primar nu există NICIO școală de stat acreditată, iar pe gimnazial este o singură școală acreditată. Și situația nu stă deloc diferit în alte județe, în întreaga țară existând 21 de școli de stat acreditate în ciclul primar (în 17 județe) și 54 de școli acreditate în ciclul gimnazial (în 24 de județe).
Ce enormitate dpv judiciar! Legea 198/2023 spune că maximul pedepsei este amenda, judecătorul a considerat că poate face ce vrea cu legea. În plus, porcăria asta cu acreditarea este cea mai mizerabilă chestiune. În registrul ARACIP, 90% din școlile de stat din pre-liceal (adică primar + gimnazial) sunt școli NEACREDITATE. Ele emit acte școlare care, după aceleași criterii după care s-a pronunțat judecătorul, AR TREBUI SĂ FIE TRATATE CA ILEGALE.
Și cum să spui că învățământul obligatoriu se face în România doar CU PREZENȚĂ, când Legea 198/2023 prevede explicit posibilitatea școlii online sau la distanță deopotrivă pentru românii din diaspora și pentru cei din țară, iar Ord. MEd 5726 precizează explicit și aspectele metodologice după care se pot organiza clase de școală online în sistemul din România.
Apoi de când poate un psiholog să emită judecăți în domeniul academic? El poate evalua copii dpv comportamental, emoțional, social etc, dar NU din punct de vedere academic. Pentru asta se pot da teste, examene etc, iar familiile astea aveau și școală acreditată internațional, și teste standardizate date periodic, și mediu familial sănătos, și ce vreți voi. Când un psiholog își dă cu părerea în zone care sunt în afara ariei lui de competențe, eu nu cred o iotă din ce zice el nici măcar în zona lui de competențe. Nu m-ar mira să fie un acolit al ISJ Bihor, unul pus acolo să facă o evaluare de mântuială care să dea rău… Nu este de mirare că decizia instanței nici nu menționează numele lui.
Este literalmente o bătaie de joc la adresa oricărui principiu de justiție. Dar cum Edupedu a fost dintotdeauna o vuvuzelă împotriva alternativelor educaționale, nu mă miră că prezentați lucrurile tendențios și că nu prezentați și opiniile părinților, ale avocaților lor etc. Halal gazetărie!
Bine a zis cineva azi pe net că ieri a fost o zi neagră în istoria României, cu doi proxeneți (Tate) primind liber să plece oriunde, dar două familii să fie condamnate la închisoare și interdicția de a pleca din țară 2 ani plus supraveghere judiciară… pentru ce? Că au refuzat să pupe mâna unui sistem educațional corupt, falimentar, și pentru falimentul căruia nu plătește nimeni altcineva decât părinții și bieții copii nenorociți de sistemul public de educație? Ce fel de dreptate este asta? O să vă cheme Dumnezeu într-o bună zi la judecată!