Mai multe inspectorate școlare județene anunță candidații la concursul de angajare în învățământ, numit Titularizare, că dosarul cu șină este obligatoriu, dacă vor să fie profesori sau să continue să predea, în caz că sunt deja. Simbolul birocrației comuniste revine, altfel, în forță în învățământ, în 2023, după ce pandemia digitalizase depunerea dosarelor la majoritatea inspectoratelor școlare.
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție. Anual, participă la acest concurs de angajare în învățământ circa 30.000 de candidați.
Ca să se înscrie la concursul național de ocupare a posturilor/catedrelor vacante, un candidat trebuie să depună un dosar cu cel puțin 18 documente, iar mai multe inspectorate școlare cer ca acest dosar să fie obligatoriu cu șină.
Concret, ISJ Satu Mare scrie pe „coperta dosarului” – o pagină care nu există în cerințele metodologice, dar este adăugată suplimentar de inspectorate – că „obligatoriu dosarul va fi cu șină”.
Inspectoratul Școlar Județean Gorj „țipă” la candidați, scriind subliniat, cu multe semne de exclamare și pe fond roșu că „se completează cu majuscule!!!”. La finalul „coperții” scrie cu majuscule „dosarul va fi obligatoriu cu șină”.
La ISJ Argeș situația este similară, tot dosar cu șină este solicitat. Și aici adresarea este cu text îngroșat, majuscule și sublinieri. Candidații nu au voie să își completeze dosarele în centrul de înscriere și nici măcar cererile, iar profesorii sau viitorii profesori nu au voie să rateze niciun document, fiind de-a dreptul amenințați că dacă dosarul nu e complet, va fi respins.
Așteptăm în comentarii sau pe adresa redactie@edupedu.ro mesajele dumneavoastră, ale profesorilor, dacă și la alte inspectorate școlare județene ați identificat situații similare celor prezentate mai sus.
Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.