Reprezentanții celor trei federații sindicale din învățământ au avut o întâlnire vineri cu noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, pentru a discuta principalele probleme care afectează sistemul de învățământ, potrivit unei informări către membrii de sindicat, obținută de Edupedu.ro. Printre subiectele abordate s-au numărat înghețarea salariilor, noua lege a salarizării, statutul profesorilor itineranți, dar și problemele legate de personalul auxiliar și implicarea cadrelor didactice în activități administrative.
Sindicatele FSLI, FSE „Spiru Haret” și Federația „Alma Mater” au atras atenția asupra stării de nemulțumire generalizată din rândul salariaților din învățământ, cauzată de înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024, prin OUG nr. 156/2024, conform informării acestora. Reprezentanții federațiilor au cerut ca Ministerul Educației și Cercetării să colaboreze pentru a găsi soluții care să respecte angajamentele privind creșterile salariale promise în urma grevei generale.
Asta în condițiile în care, potrivit sindicatelor, „în educație suntem într-o situație critică (așa cum a fost și în sănătate acum câțiva ani): începem să nu mai avem suficienți profesori și atunci trebuie să venim cu creșteri salariale. Dacă salariile de bază nu comunică importanța profesorului, nu o să facem absolut nimic”.
De amintit că sindicatele din educație au anunțat că vor organiza proteste în condițiile în care ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri-fiscal bugetare pentru 2025 prevede înghețarea salariilor, blocarea desfășurării concursului de angajare în școli – Titularizarea și pune în pericol acordarea primelor didactice și de carieră profesională obținute de profesori după greva istorică din mai-iunie 2023.
- Liderul sindical din universitar al federației „Alma Mater”, Anton Hadăr, a spus că primele etape pentru proteste ar putea fi declanșate pe 13-15 ianuarie, adică de luni, iar ministrul Daniel David a recunoscut că se așteaptă la manifestații.
Din informarea sindicatelor după discuțiile cu ministrul Educației și Cercetării, Daniel David:
„În conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României privind evoluția salariilor în sistemul de învățământ, am convenit cu Ministerul Educației să avem o abordare comună, astfel încât salariile cadrelor didactice să ajungă la sumele promise după greva generală.
(…) De asemenea, s-a discutat și despre noua lege a salarizării, noua conducere a MEC se va implica în elaborarea acestei legi și va susține ca salariații din sistemul de învățământ să fie mult mai bine poziționați în grilele de salarizare, comparativ cu poziționarea din Legea 153/2017. Alte probleme abordate:
1. S-a solicitat amânarea până la 1 septembrie 2025 a aplicării Procedurii de transfer a profesorilor itineranți (chiar dacă ordinul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat în Monitorul Oficial). Sperăm ca noua conducere a MEC să accepte această solicitare, care a mai fost făcută și înainte de publicarea în MO;
2. A fost abordată și problema îngrijitoarelor din creșe și din grădinițe, solicitarea fiind aceea de finalizare a procedurii pentru ca acestea să poată fi angajate ca personal didactic auxiliar. Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire pe această speță;
3. Am readus în discuție problema implicării cadrelor didactice în acordarea burselor sociale, implicare care provoacă multe nemulțumiri în rândul acestora. Am cerut ca această sarcină să fie preluată de autoritățile locale;
4. Am solicitat să se analizeze posibilitatea rezolvării problemei indemnizației pentru practica pedagogică, prin modificarea actualului Regulament pentru desfășurarea acestei activități;
5. A fost reluată solicitarea ca MEC să trimită precizări către unitățile de învățământ referitoare la adeverințele solicitate de pensionarii care au lucrat în învățământ, în vederea recalculării pensiilor. Discuțiile cu conducerea MEC vor continua în perioada următoare, pentru a aborda și alte probleme de interes”, se arată în mesajul de vineri, 10 ianuarie, al sindicatelor din educație.
Context: dosarele de burse, o birocrație excesivă denunțată de profesori
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național „Grigore Moisil” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info de pe 20 noiembrie, despre ce înseamnă implicarea profesorilor în gestionarea dosarelor de burse ale elevilor.
- „Dirigintele la clasă are o oră de dirigenție în care ar cam trebui să facă educație copiilor și nu „adu-ți aminte că trebuie să aduci documentul respectiv, copie după certificatul de naștere, certificatul de tip A5”, a spus aceasta.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „nu o să putem renunța de tot la documente într-o școală”, „este iluzoriu”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.
Amintim că un învățător, care face parte din Comisia de Acordare a Burselor (CAB), a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că „sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la activitatea profesorilor, că „nu mai contează cât de bun ești în fața elevilor, contează cât de multe hârtii poți să aduni pentru a obține ceva în plus la salariu”.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH) lansează un apel puternic privind debirocratizarea meseriei de profesor. „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor miercuri, la Prima News.
Profesorii nu sunt nici juriști, nici avocați, dar trebuie să semneze pentru dosare de burse și tichete sociale, lucruri la care nici nu se gândeau când s-au hotărât să lucreze în școală – este apelul unui profesor la autorități să debirocratizeze munca cadrelor didactice.
O directoare de școală a trimis adresa redactie@edupedu.ro o propunere ce vizează „nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii”:
„Ceea ce se vede foarte clar, din punctul meu de vedere, este nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii. Se pare ca acest Minister, care trimite aceste directive, are nevoie sa realizeze că un post în plus (= niște bani în plus alocați către educație…) ar ajuta procesul de predare și implicit întreg procesul educațional. O funcție intermediară între director, secretară și profesori, o funcție care să nu fie făcută de profesori în plus, deoarece secretarele sunt deja peste cap de hârtii”, se arată în propunerea cadrului didactic.
Amintim apelul lansat la începutul anului școlar de către cercetătoarea Thea Ionescu, coordonatoarea grupului Cogniţie Ancorată din Laboratorul de Psihologia Dezvoltării al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Pe umerii profesorilor este un pic prea mult. Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”, a declarat aceasta, într-un amplu interviu acordat Edupedu.ro despre modul în care învață copiii și condițiile de lucru ale profesorilor de astăzi.
- Vom publica articole detaliate cu toate tipurile de hârtii și documente care încarcă nefiresc și nepermis activitatea cadrului didactic. Facem un apel către cadrele didactice să ne scrie pe adresa redactie@edupedu.ro și în comentarii, mai jos, care sunt documentele și procedurile pe care le consideră inutile și fără de care ar funcționa mult mai bine ca profesori.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.