Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunțat joi că a înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări privind infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor în cazul Şcolii Internaţionale din Oradea, relatează Agerpres.
“În data de 3 noiembrie 2020, la unitatea de învăţământ International School Oradea, cu sediul în str. Armatei Române, nr. 1F, nu au fost respectate prevederile hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Bihor din data de 27 octombrie a.c., în sensul că au fost organizate cursuri prin prezenţa fizică a elevilor în unitatea de învăţământ fiind identificaţi în sălile de clasă un număr de 32 de elevi, cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani, şi un număr de 12 persoane, angajaţi ai unităţii şcolare“, se arată în comunicatul Biroului de presă al parchetului.
În Oradea, Comitetul a decis închiderea tuturor școlilor și grădinițelor începând din 27 octombrie, după ce rata de infectare cu noul coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori. Virgil Blage, şeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, declara pe 26 octombrie pentru eBihoreanul.ro că “în conformitate cu Hotărârea CJSU de azi, de marţi toate unităţile de învăţământ din Oradea intră în online, în scenariul roşu“.
Comunicatul integral de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea:
“La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea se află înregistrat dosarul cu nr. 4563/P/2020 în care se efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că în data de 03.11.2020 la unitatea de învăţământ ‘Internaţional School Oradea’ cu sediul în mun. Oradea, str.Armatei Române nr.1F, nu au fost respectate prevederile Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Bihor din data de 27.10.2020, în sensul că au fost organizate cursuri prin prezenţa fizică a elevilor în unitatea de învăţământ, fiind identificaţi în sălile de clasă un nr. de 32 elevi cu vârstele cuprinse între 3-9 ani şi un număr de 12 persoane, angajaţi ai unităţii şcolare.
Precizăm că activităţile procesuale efectuate în cadrul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”