Dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce s-au scurs subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2024, de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu

2.432 de vizualizări
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com
A fost deschis un dosar penal pentru scurgerea subiectelor la proba de limba română la Bacalaureat 2024, de la centrul de examinare nr. 2783, la Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu”, anunță IPJ Gorj într-un scurt comunicat de presă. “În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”. Amintim că subiectele de la română, Bacalaureat 2024, au fost fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj puțin după începerea probei. Este anchetă a ISJ la liceul respectiv.

Poliția a deschis dosar penal pentru “săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce s-au scurs subiectele la proba de limba română, la Bacalaureat 2024 de centru de examinare din Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Inițial, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina, a spus pentru Edupedu.ro că cel mai probabil ar putea fi vorba despre un elev.

IPJ Gorj spune că face verificări pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Comunicatul integral al IPJ Gorj

“La data de 1 iulie a.c., polițiști din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, Biroul de Investigații Criminale s-au sesizat cu privire la faptul că, în jurul orei 9.20, în timpul susținerii examenului de Bacalaureat 2024, la disciplina limba și literatura română, în mediul online au apărut imagini în care sunt prezentate subiectele examenului, atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic ”Ion Mincu”, din localitate.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, cercetările continuând pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta și luarea măsurilor legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj”, potrivit comunicatului de presă IPJ Gorj.

Informații de context

Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. 

Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Inspectoratul școlar a declașat o anchetă în privința acestui caz, potrivit reprezentanților instituției.

În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”. Ulterior, surse pentru Edupedu.ro au confirmat că e vorba despre Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina a declarat luni pentru Edupedu.ro că inspectori ISJ au mers la Colegiu și au verificat situația.

“Oricum și dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele“, spunea purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina.

Citești și:

Anchetă la centrul de examinare din Gorj de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024: Cel mai probabil e vorba despre un elev, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere – purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj
ULTIMA ORĂ Subiectele de la română, Bacalaureat 2024, fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj

8 comments
  1. Ce secret de serviciu când ele sunt publicate pe site-ul ministerului?
    Cred ca ar trebui redenumit secretul de serviciu. Subiectul ăsta și-a pierdut calitatea de secret de serviciu în momentul în care a ajuns la elev.
    E trist să vezi ca ME nu e în stare să găsească alte soluții pentru combaterea fraudării examenelor (teste grilă corectate pe loc așa cum procedează facultățile de medicină, drept, academia de poliție) și parcă așteaptă să pice oameni nevinovați în plasa acestor incidente.
    În ritmul ăsta, șefii din minister vor asista și vor scana lucrările din fiecare județ.

    1. Corect, doamna! E prea greu pentru oamenii din minister. Niște incapabili!! Începând cu Deca și Sorin Ion. S-au adunat toți incapabilii în funcții de conducere. Ăștia nu sunt în stare să gândească. Doar urmează ordinele cuiva.
      Fac atâta tragedie din faptul ca am văzut și noi subiectele care le-au picat copiilor noștri ….imi amintesc o vreme când se extrăgeau la televizor variantele de examen. Cred ca le place treaba asta…sa acuze…

    2. Nu ar fi surprinzător sa aflăm, după mulți ani de procese, că declarația ,,nu voi divulga subiectele de examen” nu are prea mare valoare juridică în fața instanței si e pedepsită cel mult cu o amendă penală.

      Atunci vor apărea numeroși oportuniști dispuși să își ,,păteze” cazierul (mai ales înainte de pensie) pentu sune consistente.

      Soluția?

      Simplă, dar presupune investiții in infrastructura școlilor

      Bruierea comunicațiilor mobile si de date in centrele de examen si prevederea desfacerii contractului de muncă pt o astfel de abatere pt membrii comisiei.

      1. De acord. Daca citești declarația de confidențialitate prevăzută în procedura de anul ăsta, nici nu scrie despre divulgarea subiectelor. Doar despre fotografierea lucrărilor. Deci…

      2. Au fost ani în care subiectele s-au ”scurs” direct din minister, le știau elevii cu PCR la ora 3 în dimineața examenului.

        Deci despre ce vorbim?!

        1. Am o vagă bănuială ca încă mai pleacă de-acolo. Din moment ce au acces la subiecte cei din minister și inspectorate, e greu de dovedit de unde au plecat.

      3. Așa este. Soluția propusă de tine ar fi ideală. Am citit declarația de confidențialitate pe care trebuie să o completeze profesorii din comisii. Nu prevede nimic legat de subiecte.
        Deci și juriștii din ME sunt la fel de bine pregătiți….

  2. Prinde orbul, scoate-i ochii…

    Pe cei de la Evaluarea Națională i-au dibuit? Că a trecut o săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școală digitalizată sau înapoi 100% la cretă și hârtie? Ministrul Sorin Cîmpeanu și consilierul prezidențial Ligia Deca vor anunța marți, de la 15:00, cum arată școala după pandemie, la dezbaterea Edupedu.ro – World Vision România

Școala românească va ieși din marea criză pandemică cu un upgrade pentru copii sau reculul va fi atât de puternic, încât tehnologia va fi complet abandonată? Ce rămâne din școala…
Vezi articolul

Consultarea publică pentru Regulamentul-cadru de organizare a școlilor ROFUIP și Statutul elevului – prelungită de Ministerul Educației până pe 5 iulie / Decizia a fost luată cu o zi înainte să se încheie perioada stabilită inițial pentru consultări

Ministerul Educației a anunțat oficial, marți, că prelungește perioada de consultare publică pentru proiectul de Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și pentru proiectul…
Vezi articolul

Ploaie de promisiuni pentru profesori. Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”, despre salariile de la 1 ianuarie 2024: Promisiunile prim-ministrului au fost că vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la Euronews România, despre salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, că „promisiunile prim-ministrului au fost că…
Vezi articolul