Dosar cu șină de carton, obligatoriu pentru profesorii din București care vor să avanseze în carieră, cerut de inspectoratul Sectorului 3

2.158 de vizualizări
Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com
Dosarul cu șină de carton este în continuare solicitat de Inspectoratul Școlar București Sector 3. Profesorii care vor să avanseze în carieră sunt obligați de regulile aprobate de inspectorii școlari să depună documentele necesare înscrierii pentru susținerea gradelor didactice într-un astfel de instrument specific perioadei de dinante de digitalizarea instituților.

Pe pagina ISMB Sector 3 apare clar cu majuscule, obligativitatea dosarului cu șină: „IMPORTANT. Dosarele de înscriere (dosare cu șină de carton) se depun la Inspecoratul Școlar de Sector unde este arondată disciplina. Pe dosar se va scrie cu majuscule și cu cariocă neagră:

-Gradul didactic pentru care se face înscrierea și sesiunea/seria

-Numele, inițiala tatălui și prenumele, numele dupa căsătorie

-Unitatea de învățământ

-Disciplina de examen

-Centrul Universitar solicitat

-Telefon candidat

-Telefon scoala”

Pasajul de mai sus este redat de pe site-ul ISMB Sector 3:

Captură ISMB

Gradele didactice sunt etape de avansare în carieră și dezvoltare profesională, potrivit legii Educației. Practic, orice cadru didactic care a obținut definitivatul, poate trece la următoarele grade profesionale. Nivelurile profesionale care pot fi obţinute de cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sunt, în această ordine: gradul didactic II şi gradul didactic I. Gradele didactice sunt recompensate cu niveluri de salarizare mai înalte pentru aceeaşi funcţie didactică, aceleaşi studii şi aceeaşi vechime în învăţământ şi conferă drepturi pentru a concura pentru poziţii de conducere, de îndrumare şi control.

Din iulie 2023 nicio instituție publică de la nivel central și local care prestează servicii publice nu mai pot cere copii după acte emise de statul român și nici dosare cu șină sau de orice alt tip. Asta prevede Legea nr. 9 din 4 ianuarie 2023. Aceasta a modificat o ordonanță de urgență din 2016 “privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale”. Inspectoratele școlare cer aceste documente angajaților școlilor, iar aici situația nu este clară, pentru că legea prevede desființarea acestor instrumente birocratice doar în relația instituției cu beneficiarul de serviciu public.

Cu toate acestea, Ministerul Educației și inspectoratele școlare solicită cadrelor didactice să folosească instrumentele digitale, lucru încurajat în reglația cu elevul, cu părinții. Directorii de școli sunt incurajați și ei să digitalizeze școlile. În ulotimii doi ani au existat mai multe apeluri prin PNRR pentru digitalizarea sistemului de educație, apeluri în valoare de peste un miliard de euro. Cu toate acestea, în relația cu propriii angajați, instituțiile educaționale sunt în continuare profund birocratice și învechite.

Facem apel către profesori să ne semnaleze în rubrica de comentarii sau pe adresa redacție@edupedu.ro situațiiile în care birocrația sufocă activitatea lor sau a școlii.

Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. E limpede că sistemul este unul retrograd sau, pe românește, învechit în zile și obiceiuri rele. De unde pleacă asta? Chiar de la cei care-l administrează, care fac paradă de informatizare, practici și principii de educație noi, dar ei înșiși sunt corigenți în această materie. Le e mai la îndemână băbește, cu socotitoarea, decât cu calculatorul….

  2. tot în epoca de piatră inspectoratele…de s ar desființa și să i vedem la catedra pe unii uitați acolo și de 30 de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
CIVIS Open Lab

Facultatea de Litere și cea de Științe Politice din cadrul Universității din București se solidarizează cu protestele din preuniversitar: “dacă azi sunteți voi în stradă, e foarte posibil ca mâine cadrele didactice din toate universitățile țării să vi se alăture”

“Ne solidarizăm cu protestele îndreptățite ale tuturor celor care lucrează în ciclul preuniversitar (chiar dacă nu intrăm și noi, deocamdată, în grevă) și îi avertizăm pe cei care ne conduc…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie“ în cazul profesorului reținut de DNA, acuzat de luare de mită într-un proiect cu fonduri europene: „În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc“

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică, pe parcursul întregului demers judiciar“, după ce profesorul Cristian-Florian Dincă a fost reținut…
Vezi articolul

Conducerea Liceului Mircea Vulcănescu din București a schimbat astăzi titulatura școlii în „Liceul Economic nr. 1”, prin eliminarea numelui lui Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război

Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București a schimbat astăzi, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. Consiliul de Administrație al școlii a eliminat astfel…
Vezi articolul