Dorin Fiscutean, coordonator al elevilor olimpici internațional la Geografie: Ei învață câte 11-12 ore, inclusiv sâmbătă și duminica. Când erau 38 de grade afară, noi eram poate la proba practică, pe teren, pentru că nu puteam să întrerupem

3.812 vizualizări
Dorin Fiscutean / Foto: captură Youtube.com/ TVR
Elevii olimpici internațional la Geografie învață câte 11-12 ore, inclusiv sâmbătă și duminica, un antrenament de 4-5 ore pe zi nu este suficient, spune profesorul Dorin Fiscutean, unul din coordonatorii lotului național care s-a întors recent de la Olimpiada Internațională cu mai multe medalii.

Trei dintre cei patru elevii care au reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Geografie 2024 sunt ieşeni, lotul naţional fiind condus de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional Iaşi, transmite Agerpres.

  • Cea de-a XX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Geografie (IGeo) s-a desfăşurat în Irlanda, în perioada 19 – 24 august, în oraşul Maynooth, la Universitatea Maynooth şi Trinity College Dublin, şi a reunit circa 180 de tineri din 47 de ţări de pe toate continentele. Aceasta este cea mai importantă competiţie mondială destinată tinerilor pasionaţi de geografie, de cunoaştere, de problemele şi de dinamica lumii actuale, conform sursei citate.

Anul acesta, România a fost reprezentată de patru liceeni. David Mihai Dumitrescu, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, a obţinut medalia de aur. Ceilalţi trei reprezentanţi ai României sunt ieşenii Ian Mitocaru, de la Colegiul Naţional, medaliat cu argint, Tudor Sebastian Olaru, de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, medaliat cu bronz, Iustin Bălan, de la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, medaliat cu bronz.

Profesorul Dorin Fiscutean, coordonator al lotului naţional, a declarat pentru Agerpres că la Olimpiada Internaţională de Geografie sunt testate cunoştinţele şi abilităţile geografice ale tinerilor în trei probe: o probă scrisă, un test multimedia şi o probă practică de teren care necesită un foarte fin şi atent spirit de observaţie şi analiză geografică.

În program au figurat prezentări de postere de către echipe, dar şi schimburi culturale. Totodată, elevii au avut timp să îşi cunoască colegii şi să exploreze oraşul gazdă, cât şi capitala Dublin.

Toată echipa a fost foarte bine pregătită. A fost un grup unit şi ca de obicei echipa României a dovedit că este o echipă redutabilă. Ne bucurăm că am obţinut rezultate aşa bune. Avem elevi foarte buni, foarte serioşi, foarte muncitori, chiar disciplinaţi, aş putea să spun. Pentru a ajunge la astfel de performanţe, copiii aceştia încep să înveţe încă din clasele gimnaziale. Dacă clădesc încet, încet şi muncesc şi în clasele liceale, dacă îşi doresc cu adevărat, pot să obţină o asemenea performanţă. Dar aşa peste noapte nu se poate. Ei învaţă câte 11-12 ore, inclusiv sâmbătă şi duminica. E nevoie de multă muncă. În perioada verii trebuie să se sacrifice.

Gândiţi-vă că în luna august a fost o pregătire centralizată la Iaşi. Luna august ne-am petrecut-o împreună. Şi chiar şi când la Iaşi erau 38 de grade afară, noi eram poate la proba practică, pe teren, pentru că nu puteam să întrerupem nimic. Este ca atunci când plouă sau sunt condiţii mai puţin propice, pentru că la o asemenea competiţie nimeni nu spune: «Plouă! Oprim competiţia pe teren» sau «Este frig şi nu mai dăm scrisul». Elevul trebuie să se adapteze. Profesorul trebuie să se adapteze şi el la toate condiţiile. Nu putem să obţinem astfel de performanţe doar cu pregătire de 4-5 ore pe zi. Pregătirea este o zi lumină”, a explicat Dorin Fiscutean. 


5 comments
  1. Toti olimpicii invata asa. Mai nimeni nu ii vede, dar ei sunt acei elevi tacuti, seriosi, care isi sacrifica orele libere si odihna pentru ceea ce ii pasioneaza.
    Statul nu prea ii baga in seama pentru ca nu sunt vocali si nu li se face publicitate. La olimoiade nationale(unde parintii asigura transp si sunt cazati pe te miri unde) vine abia vreo biata televiziune locala.
    Si ministerul nu le permite sa cumuleze bursa de performanta(care oricum nu se da pe luna intreaga) cu cea de merit, care este munca lor la clasa.
    Valorile Romaniei exista, dar nu prea sunt incurajate sau bagate in seama, cei care ar putea asigura un viitor mai bun vor pleca cu siguranta, pentru ca nu sunt vazuti, sprijiniti…

    1. vorbind strict de Olimpiada Națională de Geografie, de ani buni, elevii sunt cazați la hotel, iar transportul este asigurat de inspectoratele școlare. Anul acesta, la Constanța, cazarea a fost asigurată la hotel Ramada. Știm că învățământul românesc are probleme, cunoaștem indolența unor autorități și profesori, dar nici dezinformarea nu este o atitudine corectă.

      1. Pacat ca nu continua la facultati de profil; atata pregatire si merg pe alte domenii. Ar fi nevoie de specialisti in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de matematică Alexandra Avasicei și-a premiat elevii pentru notele la Bacalaureat 2024: Am pus deoparte în fiecare lună bani din salariu pentru ei. Am văzut că erau mai atenți, că încearcă să devină din ce în ce mai buni și chiar au reușit

Profesoara de matematică Alexandra Avasicei a pus deoparte în fiecare lună o anumită sumă din salariu pentru a-și premia elevii pentru notele la Bacalaureat 2024, 500 de lei pentru nota…
Vezi articolul

OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre noile legi ale Educației: Anul școlar 2023-2024 va începe pe o nouă bază legală. Oficialul vorbește despre predictibilitate, dar nu știe când va fi pilotat examenul separat de admitere la liceu și când vor fi transformate inspectoratele școlare în direcții județene de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus la TVR Info că noul an școlar va începe pe o nouă bază legală. Declarația vine în contextul în care cele două legi ale…
Vezi articolul