Donații record în valoare de aproximativ 200.000 de euro pentru reabilitarea grădinițelor și școlilor afectate de inundații în Galați, strânse printr-o aplicație bancară în mai puțin de o săptămână / Cătălin Ioniță: La fața locului este în continuare nevoie de forță de muncă brută, de oameni care să vină să-i ajute pe oameni

Sursa foto: BCR

Aproximativ 200.000 de euro au fost donați de utilizatorii platformei de digital banking George pentru reabilitatea grădinițelor și școlilor afectate de inundații în județul Galați, potrivit unui comunicat de presă al BCR. Banii, care au ajuns la Fundația Comunitară Galați, au fost strânși în mai puțin de o săptămână de la lansarea apelului. Banca Comercială Română a anunțat că va dubla suma și a mobilizat utilaje suplimentare în comuna Pechea.

Miercuri, 25 septembrie, banca a anunțat că în jur de 3.900 de donații au fost făcute prin aplicația de banking George în perioada 17-22 septembrie.

Cei aproximativ 200.000 de euro strânși vor fi folosiți de Fundația Comunitară Galați pentru a finanța reabilitarea grădinițelor și școlilor distruse de viituri, dar și pentru asigurarea materialelor didactice necesare profesorilor și elevilor.

Reprezentanții BCR au declarat că suma va fi dublată, în semn de solidaritate. În plus, instituția a mobilizat, începând de vineri, 20 septembrie, 2 buldoexcavatoare suplimentare și un camion în comuna Pechea. Utilajele vor lucra timp de o săptămână pentru degajarea resturilor și a nămolului din gospodăriile afectate.

Sursa foto: BCR

Echipe de voluntari formate din reprezentanții BCR au intervenit imediat după inundații în comuna Pechea, ajutând localnicii să evacueze apa și noroiul din locuințele inundate.

„Odată repartizați de către autoritatea locală la mai multe case, am intervenit pentru a asigura accesul în case, pentru că aluviunile și toate resturile aduse de inundații blocau intrarea în case. Ca să putem scoate mâlul din locuințe, a trebuit să luăm lopeți pentru a scoate aluviunile din față, să creăm niște canale de scurgere, apoi ne-am înșirat în casă pentru a direcționa acest flux de noroi către exterior”, a declarat Cătălin Ioniță, coordonatorul departamentului de comunicare din cadrul BCR, care a mers în Galați pentru a ajuta.

„Pe lângă scoaterea nămolului și apei din case, erau foarte mulți bătrâni care aveau nevoie efectiv de scoaterea elementelor textile și de mobilă din interiorul clădirilor afectate, pentru că aproximativ 20% din ce era în case nu se mai putea folosi. Am cărat mobilă și resturi din casă în fața curții pentru ca utilajele să vină să le încarce și să le degajeze de acolo”, a mai precizat acesta.

Întrebat de Edupedu.ro care este mesajul său pentru comunitățile locale din județ și pentru ceilalți potențiali donatori care ar putea contribui, Cătălin Ioniță a făcut apel la oameni să se mobilizeze pentru a-i ajuta pe cei afectați.

„La fața locului este în continuare nevoie de forță de muncă brută, efectiv de oameni care să vină să-i ajute pe oameni, să și pună lucrurile în ordine și să-și scoată lucrurile afectate din casă. Donațiile ajută la reconstrucția ulterioară, dar într-o primă fază este nevoie de acest ajutor, care înseamnă forță de de muncă”.

În plus, acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la importanța asigurărilor în caz de dezastru: „Ce ne-am dori e ca oamenii să conștientizeze importanța asigurării pentru dezastre, care este obligatorie, dar pe care, din păcate, foarte puțină lume o are în prezent și nici autoritățile nu se îngrijesc în a implementa această poliță de asigurare, care, până la urmă, te poate ajuta foarte mult”.

„Dincolo de treaba asta, România ar trebui să vorbească mult mai apăsat despre ce pot oferi asigurările. Repet, PAD-ul, dar și asigurările suplimentare de casă, care nu au un cost foarte mare, dar care, până la urmă, îți pot salva avuția”, a mai subliniat Cătălin Ioniță.

********************

La începutul săptămânii trecute, imediat după inundații, echipele de voluntari din BCR au intervenit în comunitatea Pechea, punând umărul alături de localnici la evacuarea apei și a noroiului din gospodării.

Dincolo de cifrele și raportările seci, pe care le auzim la radio sau la televizor, se află însă poveștile oamenilor, pe care le-au descoperit voluntarii din BCR. Cum e cea a lui Costel din comuna Pechea: “Vineri eram la serviciu și m-a sunat mama, care mi-a zis să vin repede acasă, că e necaz mare, au început să intre apele în curte. M-am urcat în mașină și am fugit repede spre casă. Deja de la Cudalbi, comuna de lângă, nu se mai putea merge cu mașina. Așa că am luat-o pe jos. Până am ajuns acasă, apa mi-era deja până la brâu. N-am mai reușit să salvez decât câinele”.

Voluntarii au mai găsit pe o stradă, un cărucior din care până mai ieri se zbenguia, probabil, un copil e dezgropat de o familie din nămol. În altă curte, o păpușă zâmbește tâmp din noroi. Pe un gard învecinat se odihnește o pisică, zgribulită pe o saltea udă. Mâța îți rupe sufletul, dar măcar a supraviețuit, deși ai putea jura că e o statuie a deznădejdii.

Nu același noroc l-a avut motănelul lui George, un puști de 18 ani care locuia cu mama lui la marginea comunei. Și porcul, și vițelul familiei împărtășiseră aceeași soartă. Tatăl e plecat la muncă în Germania, iar tânărul cu părul bălai părea deja mai matur decât mulți dintre adulții din jurul său. Nici nu mai avea cum altfel. Viitura adusese în pragul casei lor un munte de aluviuni, iar George încerca să-și facă o cărare, pentru a scoate din casă tot ce mai putea fi salvat. Puține lucruri. Cu aproape 2 metri de apă în casă, mobila era toată distrusă, frigiderul și mașina de spălat irecuperabile, toate lucrurile sale dragi îngropate în nămol. Singurul lucru care nu-i dispăruse era zâmbetul. “Vă mulțumesc tare mult pentru ajutor!”, ne-a spus, la final, băiatul.

Pentru donația directă în George sunt necesari următorii pași:
1. Accesarea contului
2. Selectare „Transfer nou”
3. Alegerea secțiunii „Donații”
4. Selectarea primei opțiuni „Fundația Comunitară Galați”
5. Completarea sumei și finalizarea transferului

Exit mobile version