Doi profesori români, Ion Stoica și Matei Zaharia, printre fondatorii Databricks, o companie de date și AI care valorează 62 miliarde de dolari

73 de vizualizări
Foto: LinkedIn
Profesorii Ion Stoica și Matei Zaharia au fondat compania Databricks, care a atras o finanțare de 10 miliarde de dolari valorează acum 62 miliarde de dolari. Fondurile provin de la investitori majori, iar compania se poziționează lider în infrastructura de AI și gestionarea datelor, potrivit datelor oferite de Financial Times și preluate de Mediafax.
  • Ion Stoica are, printre alte titluri de la instituții de învățământ prestigioase, un master în informatică și inginerie de control de la Universitatea Politehnică București. Este președinte executiv al companiei și profesor la Berkeley.
  • Matei Zharia, CTO (Chief Technology Officer) al companiei, este și el profesor asociat la Berkeley, și cercetător premiat în SUA.

Compania a obţinut banii de la unii dintre cei mai mari şi mai activi investitori în tehnologie din SUA, inclusiv Thrive Capital, Andreessen Horowitz, Insight Partners şi Iconiq Growth.

În septembrie 2023 Databricks era evaluată la 43 mld. dolari. Databricks a crescut rapid în ultimul an şi se aşteaptă ca veniturile anuale să atingă 3 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii viitoare, au declarat reprezentanții companiei.

Cine este Ion Stoica

Ion Stoica este preşedinte executiv şi co-fondator al Databricks. De asemenea, este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley şi co-director al AMPLab. La AMPLab, Ion a condus efortul de sisteme software, care a inclus dezvoltarea proiectului de cercetare Spark, precum şi a altor două proiecte open source de profil înalt: Apache Mesos şi Tachyon.

În 2006, a co-fondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă, unde îndeplineşte funcţia de CTO. Ion este membru ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM doctoral dissertation award (2001).

Ion Stoica deţine un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Cine este Matei Zaharia

Matei este CTO şi co-fondator al Databricks şi profesor asociat de informatică la UC Berkeley. El a început proiectul Apache Spark în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly, potrivit sursei menționate.

Cele mai recente cercetări ale sale se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. Cercetarea lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele două proiecte de legi ale Educației au fost avizate favorabil, cu observații și propuneri, de către Consiliul Economic și Social  / Președintele forului: Vineri e ședință de Guvern pe tema celor două proiecte

Cele două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, au fost avizate favorabil, cu propuneri de modificare și observații, de către Consiliul Economic și Social…
Vezi articolul

DOCUMENT Un an școlar cu 18 zile mai lung decât actualul, în medie, dar cu durate minime diferite pentru fiecare ciclu școlar, anunțat ca propunere de proiect legislativ de senatorul Ștefan Pălărie. Școlile sau inspectoratele vor putea să prelungească durata cu maximum 15 zile, iar profesorii vor fi plătiți cu „o primă” în această perioadă

Un proiect de lege care prevede alinierea la media europeană cu 180 de zile de școală în loc de 162 câte sunt acum a fost anunțat de senatorul USR-PLUS Ștefan…
Vezi articolul

Ministrul Ligia Deca anunța pe 8 iunie că de o săptămână lucrează la un program de recuperare a orelor pierdute, pentru elevi. Cinci zile mai târziu ministerul anunță marele „program“: directorii „au obligația“ să adapteze orarul în cele trei zile de școală rămase

Ministrul Educației, Ligia Deca, declara pe 8 iunie, că Ministerul Educației lucrează la un program de recuperare pentru orele pierdute de elevi în perioada grevei generale. Declarația era făcută joi,…
Vezi articolul