Doi profesori care predau într-un oraș mic din estul Germaniei au fost nevoiți să părăsească localitatea după ce au devenit ținta presiunilor comunității, din cauză că au reclamat public activități și atitudini de extrema dreaptă în liceul unde predau, relatează agenția Associated Press, care pune situația în contextul ascensiunii extremei drepte pe scena politică și în societatea germană.
Potrivit sursei citate, cei doi profesori, Laura Nickel și Max Teske, predau la un liceu din mica localitate Burg, din sudul landului Brandenburg și încercau să combată activitățile extremiste manifestate de studenți prin consiliere sau prin lecții despre trecutul nazist. Văzând că nu au succes, au semnat o scrisoare publică în care descriau atmosfera de intimidare de la liceu, afirmând că elevi ai acestuia foloseasu salutul nazist, scrijeleau însemne naziste sau puneau, pe holurile școlii, melodii cu versuri rasiste. Cei doi spuneau că profesorii și elevii care se exprimă împotriva acestor manifestări se tem pentru siguranța proprie.
Scrisoarea deschisă a stârnit un val de reacții: o scrisoare anonimă a unui grup de părinți a cerut demiterea lor, pe stâlpii de lângă școală au apărut poze ale lor în care erau îndemnați, în limbaj vulgar, să plece, iar pe o rețea socială cineva și-a exprimat dorința de a-i “vâna”.
În condițiile în care nu au primit sprijin nici de la colegi sau de la conducerea școlii, cei doi și-au anunțat intenția să părăsească liceul și orașul.
AP pune situația celor doi profesori în contextul ascensiunii extremei drepte în mai multe părți din Germania, în special în fosta Germanie de Est și în zone precum landul Brandenburg, unde e situat orașul menționat. În acest stat, serviciul de informații interne a declarat, luna aceasta, mișcarea de tineret a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept o “grupare extremistă de dreapta dovedită”.
Agenția îl citează și pe directorul unei fundații care promovează drepturile omului și combaterea extremismului, potrivit căruia sudul landului Brandenburg a devenit “o zonă a fricii, pe care naziștii o consideră ‘acasă’”.
Plecarea celor doi profesori de la liceul din Burg a fost salutată de liderul organizației AfD din Cottbus, oraș din regiune. Pe de altă parte, poliția investighează amenințările la adresa profesorilor și supraveghează locuințele acestora. Iar cei doi spun că, în pofida situației în care se află, vor continua să tragă semnale de alarmă cu privire la activitățile extremei drepte.