Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

Workshop Siguranta online

Siguranta online. Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)

Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din București, participanți la etapa pe municipiul București a OSC, au reușit să câștige locurile 3 și 4 în ierarhia pe Capitală a concursului, după ce au rezolvat subiectele pentru clasa a IX-a, potrivit surselor Edupedu.ro. În concursul pe București au fost 19 candidați. Elevii de gimnaziu s-au putut înscrie la concurs pentru că au completat datele pe o platformă informatică și le-a fost validată astfel participarea. După ce au fost la probe și organizatorii au văzut că sunt de fapt clasa a VIII-a, respectiv a VII-a, cei doi au fost au fost descalificați de ISMB după aflarea rezultatelor, deși au obținut punctaje care le-ar permite să meargă la etapa națională, conform documentelor consultate de Edupedu.ro.

Mai exact, cei doi elevi de la un colegiu din București s-au înscris la competiție prin profesorii lor și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și au fost descalificați după ce au participat la proba de 6 ore de sâmbătă, 2 martie.

Chiar dacă prin regulament competiția este destinată elevilor de liceu, cei doi elevi au putut să se înscrie pentru a susține olimpiada cu subiecte de clasa a IX-a, după ce s-au înregistrat și au menționat, de câte ori li s-a cerut acest aspect, că sunt clasele a VII-a și a VIII-a, potrivit unuia dintre părinții elevilor, care a contactat redacția Edupedu.ro.

Potrivit rezultatelor inițiale, cei doi se află pe locurile 3 și 4 din cei 19 elevi prezenți la probă, de clasa a IX-a, din Municipiul București.

La rezultatele finale anunțate pe platforma competiției, osc.rocsc.ro, cei doi apar apoi ca „descalificați”. Conform acelorași rezultate, sunt 9 elevi în toată țara, la clasa a IX-a, care s-au calificat la etapa națională, obținând minimum 40 de puncte la proba de pe 2 martie. Cu cei doi elevi, ar fi 11 în total.

Cu alte cuvinte, între timpul de la publicarea rezultatelor inițiale unde nu apare mențiunea „descalificat” și rezultatele finale, Inspectoratul Școlar București, care le-a aprobat participarea, a decis să comunice Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), organizatorul olimpiadei, lista în care aceștia apar ca descalificați.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), co-organizator al olimpiadei alături de Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că cei doi elevi vor putea să participe la etapa națională în afara regulamentului și că sunt încurajați să continue să se înscrie la competițiile naționale de profil:

Căutăm variante să-i primim și să-i încurajăm, oricum vor fi primiți în afara concursului la etapa națională. Sunt trei posibilități de a ajunge în lotul României, nu doar olimpiada, mai sunt Campionatul Național și programul național Unbreakable unde sunt și traininguri și webinarii. Noi vrem să promovăm astfel de talente, să le ținem aproape și să le antrenăm pe lângă lotul național al României – clasele a VII-a, a VIII-a, este absolut de apreciat. Vrem să stimulăm interesul și la clasele mai mici”, a spus Rotariu pentru Edupedu.ro.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, Ministerul Educației (ME) ar fi răspuns sesizării unui părinte că alte solicitări din țară ale elevilor de gimnaziu de a participa la olimpiadă au fost respinse de comisiile județene de olimpiadă.

Decizia de descalificare a elevilor ar fi venit după ce „acesta (elevul – n. red.) a fost înregistrat pe platformă declarând că este clasa a IX-a; a participat la proba de concurs a etapei județene, obținând un punctaj care i-ar permite participarea la națională. În final, după verificarea tuturor candidaților, s-a constatat că este elev de gimnaziu. Organizatorul a solicitat lămuriri inspectorului de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, acest afirmând că știe că fiul dumneavoastră este clasa a VII-a, ceea ce duce la descalificarea acestuia”.

Din punctul de vedere al organizatorului, în ipoteza în care fiul dumneavoastră s-ar califica în lotul național, acesta nu știe cum ar putea să participe la activități, având în vedere restricțiile de vârstă de 14, respectiv 16 ani, impuse de organizatorii internaționali”, a mai transmis Ministerul Educației în răspunsul către sesizarea unui părinte, referitor la o eventuală participare la European Cybersecurity Challenge (ECSC), în condițiile în care elevul are oricum peste 14 ani.

Propunerea noastră și a Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), co-organizator al Olimpiadei de Securitate Cibernetică, este ca fiul dumneaovastră să participe în afara concursului”, a conchis ME în răspuns.

Nu este prima dată când există probleme legate de participarea unor elevi din clase inferioare la clase superioare în cadrul unei olimpiade școlare naționale.

În urmă cu peste o lună, pe 1 februarie, Ministerul Educației era sancționat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru că un elev de a VII-a nu a fost lăsat să participe la olimpiada de Latină de clasa a X-a. CNCD a recomandat Ministerului să modifice regulamentul de participare la olimpiade și să permită “participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari” – detalii aici.

Răspunsul integral al DNSC:

„Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) s-a desfășurat pe o platformă disponibilă online, unde elevii aveau posibilitatea să intre și să se înscrie, bifând totodată și la ce clasă participă. Regulamentul aprobat de Minister pentru OSC menționează clar că este o competiție dedicată elevilor de liceu (clasele IX-XII), astfel că participanții puteau selecta la înscriere doar una dintre aceste variante.

La finalul etapei județene, organizatorii au extras din platformă rezultatele în funcție de punctaj, pe care le-am trimis fiecărui inspectorat județean care a organizat competiția în teritoriu, pentru validare. Astfel, au apărut unele cazuri în care participanții au fost declarați neeligibili și au trebuit descalificați, conform regulamentului.

Unul dintre aceste cazuri face referire la doi elevi de gimnaziu care au participat ca elevi de clasa a IX-a și care au obținut punctaj de calificare la etapa națională. Este un semn încurajator pentru talentul din domeniu securității cibernetice în România și o lecție de învățat pentru noi, organizatorii. Astfel, ne gândim astfel ca la ediția următoare să luăm în considerare și o competiție specială dedicată elevilor de gimnaziu.

DNSC, în calitate de co-organizator al OSC, în conformitate cu regulamentul stabilit, nu este autorizat să acorde derogări în astfel de cazuri. Cu toate acestea, am făcut tot posibilul pentru a sprijini demersul de a obține o excepție în acest caz pentru participarea la etapa națională. Dorim să ținem aproape de echipa României tinerii talentați în domeniu, să contribuim la dezvoltarea abilităților acestora și să îi ghidăm spre o carieră în cybersecurity.

De aceea, invităm pe cei doi elevi ca, în cazul în care nu obțin un răspuns pozitiv cu privire la acordarea unei derogări, să participe la faza națională în afara concursului.

În același timp, dorim să-i invităm în perioada următoare la DNSC, pentru a-i premia pentru rezultatele obținute și, totodată, îi încurajăm ca pe viitor să participe deopotrivă și la celelalte competiții dedicate elevilor și studenților, prin care pot ajunge în naționala de securitate cibernetică a României – Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC) și Unbreakable România”.

Exit mobile version