Doi directori de școli din Maramureș au fost demiși pentru nereguli la Evaluarea Națională 2024, anunță Inspectoratul școlar / În cazul scurgerii subiectelor la limba română, responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina

1.215 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Inspectoratul școlar (ISJ) Maramureș a decis demiterea a doi directori de școală, pentru nereguli legate de desfășurarea examenului de Evaluare Națională 2024 la centrele de examen respective. Într-una din situații este vorba despre cazul despre care a scris Edupedu.ro, de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, de unde s-au scurs în presă subiectele de la Limba română la doar 30 de minute după începerea examenului.

“S-a dovedit că un membru al comisiei a fost cel care a fotografiat subiectele și le-a trimis unei terțe persoane”, a spus pentru Edupedu.ro inspectorul adjunct ISJ Maramureș, Ioan Muntean. În cel de-al doilea caz, inspectoratul a fost sesizat de mai mulți părinți în legătură cu nereguli la organizarea probei de Matematică la Școala Gimnazială Șieu.

În cazul subiectelor la limba română scurse de la un centru de examinare la Evaluarea Națională 2024, Consiliul Inspectoratului școlar Maramureș a decis să o demită pe președinta centrului care era și directoarea de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. În acest caz un alt membru al comisiei și-a recunoscut vina.

Inspectorul școlar adjunct Maramureș, Ioan Muntean, a spus pentru Edupedu.ro că toți cei trei membri ai comisiei au fost sancționați de Comisia Județeană și nu mai au voie să ia parte din comisii la examene naționale în următorii 5 ani. Decizia privind demiterea directoarei a fost luată în Consiliul de Administrației al Inspectoratului școlar la propunerea inspectorului general Mihai Pop, în urma raportului comisiei de anchetă a ISJ. Documentul a prezentat concluziile verificărilor, dar nu a făcut nicio recomandare.

“În cazul scurgerii subiectelor de la limba română, când în presa națională chiar în ziua examenului unde persoana responsabilă cu supraveghere audio-video a trimis subiectele unei terțe persoane din afara centrului de examen ș.a.m.d. De aici subiectele au ajuns în câteva minute în presă. Persoana responsabilă a și recunoscut chiar atunci în 10-15 minute după ce am ajuns în centrul de examen, a recunoscut că a făcut lucrul ăsta, însă la fel ca și persoana de persoana de contact care avea obligația de a securiza acel laptop, unde sunt descărcate subiectele și la fel cum președintele comisiei care a fost și directorul acelei unități, au fost schimbați. Comisia județeană le-a dat și o pedeapsă în sensul că conform procedurilor ei în următorii 5 ani de zile nu vor mai putea să facă parte din nici într-o comisie de examene naționale. Deci toți trei, iar la fel și în cazul acesta inspectorul general a considerat că trebuie demisă și doamna director. Pentru că era președinta centrului de examen, dar nu ea a fost cea în cauză”, a spus Ioan Muntean.

Potrivit publicației Ziarul de Maramureș, inspectorul școlar general Mihai Pop a invocat un articol din Legea Educației referitor la situația demiterii directorilor de școli care sunt și președinți ai centrelor de examen.

”În urma verificărilor efectuate de către echipele desemnate de inspectorul școlar general în două centre de examen din județul Maramureș, au fost identificate deficiențe în organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională. În conformitate cu prevederile art. 198 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a avizat eliberarea din funcție a directorilor celor două unități de învățământ desemnate centre de examen, care au avut și calitatea de președinți ai comisiilor din aceste centre”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Pop.

Ce prevede Legea Educației

Art. 198 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, prevede situațiile în care directorul, respectiv directorul adjunct al unității de învățământ de stat, numiți în urma concursului național, pot fi eliberați din funcție, în acest caz fiind vorba despre propunerea inspectorului ISJ Maramureș. Însă articolul menționează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, care deocamdată nu au fost înființate.

Alin (4) – Directorul, respectiv directorul adjunct al unității de învățământ de stat, numiți în urma concursului național, pot fi eliberați din funcție:

a) la propunerea motivată a directorului general al DJIP/DMBIP, cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP;

b) la propunerea motivată a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ;

c) la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri. În această situație, este obligatorie realizarea unui audit de către DJIP/DMBIP. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administrație al DJIP/DMBIP. În funcție de hotărârea consiliului de administrație al DJIP/DMBIP, directorul general emite decizia de eliberare din funcție a directorului, respectiv directorului adjunct al unității de învățământ;

d) pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege.

Întrebat de Edupedu.ro cum s-a aplicat acest articol de lege având în vedere că nu există deocamdată direcțiile județene de învățământ preuniversitar, inspectorul școlar adjunct Ioan Muntean a spus că “juristul ISJ a verificat și acest aspect și a explicat într-o recomandare că sunt câteva măsuri tranzitorii care fac referire și la art. 198”.

Al doilea caz de nereguli în desfășurarea Evaluării Naționale 2024

Inspectoratul școlar Maramureș a decis și demiterea unui alt director de școală, președinte al centrului de examen de la școala Gimnazială Șieu, deși “deocamdată există doar suspiciuni legate de desfășurarea probei de matematică a Evaluării Naționale”, spune inspectorul școlar adjunct Maramureș, Ioan Muntean pentru Edupedu.ro.

“Există câteva suspiciuni legate de modul în care s-a desfășurat proba la matematică. Pe camere în camera de supraveghere există imagini care indică faptul că în cadrul probei matematică au ajuns foi de concurs fără să li se asigure plicuri. Doi copii au greșit, au cerut noi foi, le-au fost date, dar trebuia directorul, în calitate de președinte al comisiei să le ducă sigilate în plic, ceea ce nu a făcut și atunci pe baza acelor imagini, repet, inspectorul general a venit în consiliul de administrație al Inspectoratului școlar și a cerut înlocuirea și a celei doamne director”, a mai spus inspectorul școlar adjunct. “Cel mai probabil, cele dou doamne director vor contesta deciziile”, a spus Ioan Muntean.

De precizat că în paralel se desfășoară și anchete penale ale poliției.

Citește și:
OFICIAL Desființarea inspectoratelor școlare, stabilită pentru 2025. Ordinele de ministru privind organizarea și funcționarea Direcțiilor Județene și înființarea Birourilor județene ARACIIP, care le preiau atribuțiile, au termen 30 mai 2025
Anchetă a Inspectoratului Școlar Maramureș după ce subiectele de la Evaluarea Națională s-au scurs dintr-un centru de examen din Baia Mare / Inspectorul Mihai Pop: Vom sesiza poliția, e caz penal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șefa direcției de învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Tania Irimia, s-ar putea întoarce la catedră, după aproape 24 de ani de minister: a luat peste 110 puncte la pretransfer, la Liceul Tehnic din Buzău

Directorul general al Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar (DGÎP) din Ministerul Educației, Tania Irimia, a depus dosar de pretransfer la Liceul Tehnic din Buzău, pe o catedră cu 18 ore,…
Vezi articolul

“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

“Nu este îngrădit niciun drept” în cazul deciziei Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, de a permite participarea în format fizic la examene doar pentru studenții…
Vezi articolul

VIDEO 21 de elevi, dintre care 12 fete, puși în genunchi de profesorul lor să-și ceară iertare, la un concurs organizat de Inspectoratul Școlar Olt și Ministerul Educației la Slatina

Imaginile în care elevii sunt umiliți au fost publicate pe rețelele de socializare și au declanșat anchete ale poliției și ale Direcției pentru Protecția Copilului, potrivit hotnews.ro. Este vorba despre…
Vezi articolul