Documentul prin care Consiliul Rectorilor și-a reafirmat joi sprijinul pentru Sorin Cîmpeanu, în scandalul plagiatului, a fost emis fără acordul mai multor rectori și în condițiile în care fostul ministru a revenit la conducerea organizației, după cum au semnalat membri CNR

2.577 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – Agerpres Foto
Comunicatul transmis joi de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), prin care acest for face scut în apărarea lui Sorin Cîmpeanu, în scandalul de plagiat, a fost emis în condițiile în care unii dintre rectori nu și-au exprimat acordul, iar fostul ministru a revenit la conducerea organizației, după cum au precizat pentru Edupedu.ro membri ai acesteia. Este pentru a doua oară când CNR transmite o astfel de poziție, deși o parte dintre membri nu și-au exprimat sprijinul, dar, spre deosebire de primul comunicat, difuzat chiar în ziua demisiei lui Cîmpeanu de la Ministerul Educației și semnat de un președinte interimar al CNR, noul comunicat, în versiunea consultată de Edupedu.ro, nu este asumat de nimeni.

Pe de o parte, membri ai CNR au confirmat pentru Edupedu.ro că Sorin Cîmpeanu a revenit formal la conducerea Consiliului, în condițiile în care el și-a reluat activitatea ca rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București (USAMV), după plecarea de la minister.

  • Edupedu.ro a încercat în mod repetat să îl contacteze pe Sorin Cîmpeanu în prima parte a zilei de joi, pentru a lămuri condițiile în care CNR, for pe care îl conduce, emite un comunicat în sprijinul lui și se exprimă în chestiuni de etică ce îl vizează direct, însă fostul ministru nu a răspuns.

Pe de altă parte, doi membri CNR au confirmat pentru Edupedu.ro că nu și-au exprimat acordul în privința formulărilor din comunicat, iar din informațiile noastre un al treilea nu s-a pronunțat nici el pe această temă.

Contactat joi, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, a spus că nu a avut cum să urmărească discuțiile privind luarea de poziție, din cauza programului aglomerat, dar că nu ar fi sprijinit comunicatul în forma în care a fost publicat joi. Daniel David pentru Edupedu.ro: 

  • “Nu am putut să urmăresc ieri discuțiile dintre membrii Consiliului Național al Rectorilor, pentru că Universitatea Babeș Bolyai a avut sărbătoarea de 150 de ani de la debutul învățământului universitar în limba maghiară la Cluj. Drept urmare, am citit astăzi comunicatul, după ce a apărut. Deci nu avut cum să-l semnez. Dar în această formă nici nu l-aș fi semnat, eventual aș fi cerut colegilor două lucruri: să reanalizăm partea în care oarecum pare ca ne antepronunțăm pe subiect – ar trebui lăsată explicit pronunțarea la dispoziția comisiei, dar am putea cere atenție la rigoare în analiză, dincolo de discuțiile publice, celeritate și transparență pentru proces – și, în al doilea rând, să evităm tonul poate prea critic față de societate.”

Întrebat la rândul său dacă a agreat comunicatul, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a răspuns: “Nu”.

Din informațiile Edupedu.ro, Marian Preda, rectorul Universității din București, nu s-a exprimat nici el în privința noului comunicat. El nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.

Al doilea comunicat al CNR în sprijinul lui Sorin Cîmpeanu, după cel dinaintea demisiei

Este a doua oară când organizația ce reunește rectorii majorității universităților din țară (73 de membri, conform fostului președinte interimar, Diana Moș) transmite un comunicat de sprijin pentru Sorin Cîmpeanu în actualul scandal de plagiat. Prima dată a făcut-o chiar înainte ca acesta să-și dea demisia, pe 29 septembrie, când CNR își exprima sprijinul pentru ministrul pe atunci în exercițiu și afirma: “ne delimităm categoric de orice formă de verdict de încălcare a eticii dat de oricine altcineva decât de forurile academice”. Și în acel moment, rectorii Daniel David, Marian Preda și Remus Pricopie spuneau că nu semnaseră respectivul comunicat.

Niciunul dintre cele două documente – comunicatul din 29 septembrie și cel de astăzi – nu a fost transmis redacției Edupedu.ro. Ele sunt însă disponibile prin mai multe surse, inclusiv Agerpres. Pe agenția de presă, primul comunicat era semnat de fostul președinte interimar al CNR, Diana Moș (Universitatea Națională de Muzică București). Cel de astăzi nu este semnat de nimeni, în condițiile în care Sorin Cîmpeanu a revenit atât la conducerea USAMV, cât și la președinția Consiliului Rectorilor. Revenirea a fost semnalată în ambele cazuri de terțe persoane, având în vedere că mișcările nu au fost anunțate public, iar fostul ministru nu a răspuns încercărilor Edupedu.ro de a-l contacta.

  • Sorin Cîmpeanu se autosuspendase de la conducerea USAMV și de la președinția CNR pe perioada exercitării mandatului de ministru. LA CNR, el a fost înlocuit prin rotație, în 2021-2022, de președinți interimari cu mandat de câteva luni.

În comunicatul de joi, fără ca vreo comisie de etică să se fi pronunțat pe tema acuzațiilor de plagiat aduse la adresa sa de către jurnalista Emilia Șercan, CNR declară că “se delimitează ferm de orice „sentințe” de natură mai mult sau mai puțin politică, emise de veritabile „tribunale digitale”, conform sursei menționate.” Despre documentul aflat în centrul anchetei Pressone.ro privind plagiatul, CNR susține că “înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenților unei anumite facultăți, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităților de proiect şi lucrări practice”.

Joi, în prima sa conferință de presă, noul ministru al Educației, Ligia Deca, a spus că nu a sesizat niciun consiliu în cazul de plagiat al fostului ministru și că așteaptă o analiză cerută de Sorin Cîmpeanu, deși nu se știe cui i-a cerut-o acesta. La USAMV, universitatea condusă de Cîmpeanu, cel puțin până în urmă cu două zile, pe 11 octombrie, nu fusese depusă nicio sesizare, după cum spunea atunci pentru Edupedu.ro fostul rector interimar Răzvan Teodorescu. Vezi detaliile despre proceduri în cazul unei analize a acuzațiilor de plagiat.

Citește și:
Ministrul Ligia Deca anunță că nu a sesizat niciun consiliu în cazul de plagiat al fostului ministru și așteaptă analiza cerută de Sorin Cîmpeanu, deși nu știe exact cui i-a cerut-o acesta
Sorin Cîmpeanu, care a părăsit în plin scandal de plagiat conducerea Ministerului Educației, a revenit pe postul de rector al Universității de Agronomie din București “din 3 sau 4 octombrie”, spune cel care i-a ținut locul / “Nicio sesizare” primită încă de USAMV privind acuzațiile de plagiat
Plagiatul – o normalitate pentru rectorii care se pregătesc să îl reprimească pe Sorin Cîmpeanu la șefia CNR. Diana Moș, președinta interimară a Consiliului Rectorilor: Cîmpeanu “este normal să revină în această funcție” de conducere a forului / Doar 3 rectori din 73 au anunțat că nu îl susțin
Consiliul Național de Etică poate analiza acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu în cazul unor sesizări sau autosesizări – președintele forului, Dacian Dragoș, despre procedurile aplicabile în privința actualului ministru al Educației

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la orele online cum rămâne? Lipsesc de pe agenda prezidențială #RomâniaEducată – acuză Consiliul Elevilor, care cere cumpărarea urgentă de echipamente pentru școala digitală

“Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Știam că acei elevi…
Vezi articolul

Cum a luat șpagă 3.000 de euro fostul șef al Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, ca să „rezolve un Bacalaureat” anul trecut / Instanța: Cel care a dat mita a primit între ciorne subiectele rezolvate la română, matematică și biologie / Pășcan a numit în comisia de examen și la supraveghere profesori care au ajutat candidații să fraudeze examenul

Sabin Gavril Pășcan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș în perioada 19 ianuarie 2021-3 august 2023, a cerut mită 3.000 de euro de la un bărbat pe care l-a…
Vezi articolul

UPDATE: Președintele Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției PSD-PNL-UDMR la ora 12.00 pentru discuții despre revendicările profesorilor. La întâlnire participă și Ligia Deca, ministrul Educației. Nu este prezent liderul UDMR

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Cotroceni pe cei trei lideri ai coalitiei de guvernare PSD-PNL-UDMR pentru consultări pe tema grevei din educație, au declarat pentru G4Media surse politice.…
Vezi articolul