Documentele necesare pentru organizarea excursiilor și taberelor în anul școlar 2023-2024. Pentru „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, activitățile nu trebuie avizate de inspectoratul școlar / Cele 6 obligații ale elevilor

Pentru programul „Școala altfel” și programul „Săptămâna verde”, excursiile/taberele/drumețiile nu trebuie avizate de inspectoratul școlar, doar de directorul unității de învățământ, informează Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Vezi mai jos, în articol, care sunt sarcinile profesorilor organizatori și ce obligații au elevii.

Ordinul nr. 3.637 din 12 aprilie 2016 stabilește că profesorii și/sau școlile care „organizează tabere, excursii, expediţii şi alte activităţi de timp liber au obligaţia să ia toate măsurile în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă ale elevilor/preşcolarilor pe durata activităţii respective.”

În pregătirea excursiei, cadrul didactic organizator trebuie să informeze grupul asupra următoarelor aspecte, conform art. 4 din ordinul citat:

Potrivit ordinului, pentru asigurarea securităţii elevilor/preşcolarilor, cadrele didactice organizatoare au, cel puţin, următoarele obligaţii:

„a) să sesizeze autorităţile competente cu privire la toate aspectele care ţin de siguranţa şi protecţia participanţilor la activitate;

b) să asigure câte un cadru didactic însoţitor pentru fiecare 10 elevi participanţi;

c) să ia măsuri de prevenire/reducere a riscurilor de vătămare a participanţilor;

d) să adapteze activităţile la vârsta, stadiul de dezvoltare, nevoile şi ritmul elevilor participanţi.”

Articolul 8 – „Pe durata participării la tabere/excursii/expediţii/alte activităţi, elevii/preşcolarii au următoarele obligaţii:

a) să respecte condiţiile de siguranţă pe parcursul deplasărilor în grup cu trenul/autocarul/avionul;

b) să nu recurgă la acte de violenţă pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/excursie/expediţie;

c) să nu pericliteze siguranţa şi securitatea participanţilor pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/excursie/expediţie;

d) să se comporte civilizat şi să nu distrugă bunuri;

e) să manifeste un comportament responsabil faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi participanţi la tabără;

f) să nu aducă şi să nu consume tutun, alcool, substanţe stupefiante şi psihotrope.”

Dacă activitatea extrașcolară se desfășoară în interiorul localității, documentele necesare profesorilor coordonatori sunt următoarele: acordul scris al părintelui, procesul-verbal de informare/instruire a participanţilor, în care se vor insera, după caz, reguli specifice deplasări, scopul și programul activității, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasării, precum și aprobarea conducerii de învățământ de unde provin copiii.

În situația în care excursia are loc în afara localității, pe lângă documentele menționate mai sus, sunt necesare și adeverinţele medicale eliberate de medicul de familie/medicul şcolar, care să ateste faptul că starea de sănătate îi permite să participe la activităţile propuse, mijloacele de transport, condițiile de cazare și masă, informații privind costul activității.

Componența dosarelor pentru aprobarea excursiilor

Acordul părintelui

Declarație – firma de cazare

Declarație firma de transport

Formular excursie școlară – an școlar 2023-2024

Plan de excursie în afara localității

Plan de excursie în localitate

Exit mobile version