Peste 20 de profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” i-au trimis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis în care atrag atenția asupra unui “atac”, “o luare cu asalt”. De cealaltă parte primarul Sectorului 4, care solicită relocarea elevilor pentru realizarea de lucrări de consolidare, pe motiv că imobilul s-ar afla în lista celor cu risc seismic II, susține că are toate documentele necesare reconsolidării clădirii, inclusiv expertiza tehnică privind riscul seismic. Într-o adresă trimisă de constructorul care ar trebui să facă reconsolidarea se arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor din imobil.
„Nu au dat un termen pentru când vor începe lucrările având în vedere că suntem într-un litigiu încă. Primăria afirmă că vrea să consolideze fiindcă această clădire ar fi în risc seismic, deși ea nu apare în lista Primăriei Capitalei. Pentru a elimina riscul seismic, trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară, nu pentru modificarea structurii”, a declarat Mușătoiu pentru Edupedu.ro. Lucrări de consolidare au mai fost făcute în 1994, dar pe timpul verii pentru a nu reloca liceul, a explicat fost directoare. Lucrările pe care dorește primăria să le facă acum s-ar întinde pe o perioadă de doi ani.
Recent, conducerea liceului a fost schimbată în valul din decembrie-ianuarie, când mai mulți directori au fost numiți din pixurile inspectorilor școlari generali odată cu schimbarea de Guvern după alegerile parlamentare. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” se află și el pe lista acestor schimbări bruște și fără explicație.
„Directoarea noastră și-a dat demisia în decembrie pe fondul unor discursuri fără rezultat cu primăria și Inspectoratul școlar. A venit un director nou, din afară, Marineta Popa, care a condus Colegiul Economic Viilor o vreme. A avut o singură întâlnire cu profesorii în prima zi și tocmai despre asta a vorbit, că trebuie să relocăm liceul”, a povestit Mușătoiu. Însă, o astfel de decizie nu o poate lua directorul școlii, ci Consiliul de Administrație care este, în rpezent, incomplet. „Momentan nu se pot lua oficial decizii de o astfel de anvergură”, a explicat fost directoare.
Contactat de Edupedu.ro, primarul Daniel Băluță nu a dorit să comenteze situația, dar ne-a trimis mai multe documente, cum ar fi autorizația pentru „executarea lucrărilor de construite pentru amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de securitate la incendiu, respectiv autorizație de funcționare pentru unitatea de învățământ Colegiul Național Gheorghe Șincai” pe care am publicat-o mai jos:
În expertiza tehnică a liceului, al cărui document l-am publicat la finalul acestui articol, sunt precizate lucrări de consolidare făcute în 1987 și 1994. În același document este precizat că imobilul a fost construit în două etape: 1924-1928 și 1933-1939.
„Datorită lucrărilor de consolidare executate în trecut, degradările sunt limitate, acestea
fiind minime.
În elementele de rezistenţă din zidărie se constata urmatoarele degradari :
- fisuri verticale sau înclinate, partial reparate la corpul A pe fatada principala;
- fisuri in soclu la corpurile A si D;
- umiditate.
Învelitoarea, realizată din tigla sau tablă prezintă unele zone degradate, ce
favorizează infiltrațiile de ape meteorice ce au dus la degradarea asterelei și a unor
elemente constitutive ale șarpantei”, se arată în expertiza tehnică.
Aceeași expertiză plasează categorizează clădire liceului ca fiind de risc seismic II, dar și de risc seismic III.
Într-o adresă trimisă direcției pentru învățământ a Sectorului 4 de constructorul care a câștigat licitația pentru reconsolidarea clădirii scrie că lucrările nu pot fi făcute decât cu relocarea elevilor.
Publicăm scrisoarea deschisă a profesorilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București:
Președintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis
Excelența voastră,
Salvaţi Colegiul Național Gheorghe Şincai din București!
Suntem un grup de profesori ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, din București, care ne supunem oricând evaluării profesionale, etice și morale, a dumneavoastră și a elevilor noștri. Aflați despre noi, chiar de la noi, că suntem printre norocoșii care sunt încă sănătoși în plină pandemie, că suntem printre cei care au făcut ca școala online, ba chiar și cea hibrid, să fie școală.
Mai aflați că în 2022, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” ar putea împlini venerabila vârstă de 130 de ani, în exil. Bătrânele sale ziduri, împreună cu elevii şi cu profesorii săi, miezul dintotdeauna al oricărei şcoli, se află, de ceva vreme, sub asediul Primăriei Sector 4, prin iminenta demarare a unor aşa-zise lucrări de „modernizare şi reabilitare”, invocând pericole ce par închipuite.
Vorbim aici despre un atac, o luare cu asalt, printr-un act discutabil din punct de vedere legal şi ticsit de inadvertenţe, cu obligativitatea imperativă a relocării integrale, fără urmă de bunăvoinţă (din partea celor care au hotărât reparaţia) de a fi căutat o soluţie de executare a lucrărilor în amplasament. Lucrări simple de amenajare pot fi realizate fără evacuarea elevilor şi a profesorilor din casa lor şi fără dislocarea iresponsabilă a întregului patrimoniu mobil (de la piese de mobilier, până la arhiva şi cărţile rare din fondul bibliotecii), valori de neînlocuit într-o clădire monument istoric.
Şi, deloc în ultimul rând, atacul are ca strategie relocarea (o întemniţare nemeritată) într-un spaţiu impropriu, insuficient, chiar şi pe timp de pace, pentru cei peste o mie de elevi ai colegiului, darămite în vremurile de restricţii pe care trebuie să le respectăm pentru a supravieţui acestui val ucigaş de îmbolnăviri abătut asupra lumii întregi.
Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie.
Lipsa de transparenţă a Primariei Sector 4, situaţia altor şcoli din sector care au fost relocate şi tărăgănarea lucrărilor de renovare a altor instituţii de învăţamânt ne îndreptăţesc să fim sceptici în legătură cu promisiunea că această reabilitare se va realiza într-un orizont de timp rezonabil şi în legătură cu grija, cu respectul şi cu eleganţa cu care valorile acestei şcoli, atestate de vreme, vor fi conservate. Reaua-credinţă a Primăriei Sector 4 dinamitează tot ceea ce înseamnă a face şcoală de calitate şi transformă în cenuşă singura reprezentantă a Sectorului 4 în ierarhia primelor cinci licee din Bucureşti.
Noi, profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, vă cerem dumneavoastră ajutorul. Alături de noi sunt foşti elevi, foşti profesori, iubitori de istorie şi de arhitectură, simpli trecători care admiră o clădire construită – acum aproape 100 de ani – de către prima doamnă arhitect din România.
Documentul integral poate fi descărcat de aici:
Documentele tehnice transmise de primarul Sectorului 4:
O petiție în acest sens a fost semnată și de părinți ai elevilor liceului pe 15 ianuarie, în care scrie că „Primăria Sectorului 4 refuză în mod constant să comunice public locul unde urmează să fie relocat Colegiul Național Gheorghe Șincai, cel mai insistent zvon fiind că urmează ca relocarea să aibă loc în sediul Colegiului Tehnic Miron Nicolescu din bd-ul Metalurgiei nr. 89″.
Scandalul recent izbucnit la Colegiul Șincai, pe tema reconsolidării clădirii, are origini mai vechi. În urmă cu doi ani directorarea Colegiului de la acea vreme, Silvia Mușătoiu, a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Motivul: contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susținea directoarea, care spunea că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari.
În toamna anul trecut din nou a revenit pe agenda publică un conflict între reprezentanții celor două instituții. Silvia Mușătoiu, care nu mai era directoare, ci consilier al ministrului Educației susținea atunci că Primăria Sectorului 4 urmărește să ducă școala în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. Primarul depusese o plângere penală la adresa Colegiului pentru “ascunderea unui elev cu coronavirus”.
Primarul Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.
Foto: Google Earth – Colegiul Național Gheorghe Șincai