DOCUMENTE Ministerul Educației: CNATDCU nu a transmis stadiul verificărilor antiplagiat din tezele de doctorat ale profesorilor de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”

6.418 vizualizări
Consiliul Rectorilor
Foto: Pixabay.com
Verificarea antiplagiat a tezelor de doctorat ale cadrelor didactice de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București nu este terminată nici la opt luni de la solicitarea oficială făcută de Ministerul Educației către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), reiese dintr-un răspuns oficial transmis de către Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro. Cererea verificărilor antiplagiat a fost făcută de fostul ministru Monica Anisie după ce a retras acreditările celor două școli doctorale unde au fost descoperite mai multe teze plagiate, în urma anchetelor făcute de jurnalistul de investigații Emilia Șercan publicate pe Pressone. Pe 13 mai 2021, ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au anunțat închiderea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, acestea intrând oficial în procedura de lichidare.
  • Amintim că pe 26 octombrie 2020, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima universitate din țară care a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice. Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU).
  • Mai amintim că în urma acestei decizii istorice, ministrul Educației de atunci, Monica Anisie, a anunțat la B1 TV că toate tezele de doctorat realizate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București vor fi verificate de plagiat. „Am decis și monitorizarea acestei Academii de Poliție, pentru că trebuie să vedem exact din perspectiva noastră, a Ministerului Educației, ce se întâmplă în cadrul acestei instituții de învățământ. Am solicitat la CNATDCU să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliție. Vorbim de acele peste 800 de teze de doctorat care au fost realizate în cadrul Academiei de Poliție, să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu sunt plagiate”, a spus atunci ministrul Educației. Aceasta a precizat că „vorbim în prima etapă de acele teze de doctorat ale cadrelor didactice de la Academie”.

Mai departe, Ministerul Educației a trimis solicitarea oficială la CNATDCU, semnată în data de 21 octombrie 2020, la două zile după propunerea de retragere a acreditărilor celor două școli doctorale făcută de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism de control al Ministerului Educației.

Patru luni mai târziu, în absența vreunui răspuns din partea CNATDCU în privința stadiului verificărilor, Ministerul Educației a mai făcut o solicitare semnată în data de 25 martie 2021. Nici la aceasta nu a primit încă un răspuns, deci situația verificării tezelor de doctorat de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza” a rămas necunoscută chiar Ministerului Educației, în prezent.

Mai jos, răspunsul Ministerului Educației la Solicitarea Edupedu.ro:

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

Prin adresa nr. 10.459/21.10.2020, Ministerul Educației a solicitat CNATDCU verificarea antiplagiat a tezelor de doctorat susținute de cadrele didactice din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, ca urmare a Hotărârii Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) nr. 149/19.10.2020.

Prin adresa nr. 10.459R/25.03.2021, Ministerul Educației s-a adresat din nou CNATDCU, solicitând comunicarea de informații privind stadiul verificărilor antiplagiat, întrucât, până în prezent, CNATDCU nu a transmis Ministerului Educației situația referitoare la verificarea antiplagiat a tezelor de doctorat menționate anterior.

Vă atașam, în copie, adresele nr. 10.459/21.10.2020 și nr. 10.459R/25.03.2021.

Adresa nr. 10.459/21.10.2020:

Către CNATDCU

Domnului Președinte, Acad. Ioan Aurel Pop

Stimate domnule Președinte,

Vă aducem la cunoștință faptul că la nivelul Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) a fost înregistrată și analizată sesizarea depusă de Corpul de Control al MAI, cu privire la principalele deficiențe constatate în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Urmare a analizei efectuate, a fost adoptată și emisă Hotărârea Consiliului de Etică și Management Universitar nr. CEMU – 149/19.10.2020, pe care o atașăm în copie.

Având în vedere recomandarea menționată la punctul 2 al Hotărârii CEMU, vă rugăm să dispuneți la nivelul CNATDCU, verificarea anti-plagiat a tuturor tezelor de doctorat susținute de cadre didactice care au relații contractuale cu Academia de Poliție și care au obținut titlul de doctor ulterior intrării în vigoare a Legii Educației nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga mea considerație,

Ministru

Monica Cristina Anisie

Adresa nr. 10.459R/25.03.2021:

Către CNATDCU

Domnului Președinte, Acad. Ioan Aurel Pop

Stimate domnule Președinte,

Revenim la adresa cu nr. 10459/21.10.2020 prin care vă aduceam la cunoștință faptul că la nivelul Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) a fost înregistrată și analizată sesizarea depusă de Corpul de Control al MAI, cu privire la principalele deficiențe constatate în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Urmare a analizei efectuate, a fost adoptată și emisă Hotărârea Consiliului de Etică și Management Universitar nr. 79/08.10.2020 (nr. adresă CEMU – 149/19.10.2020).

Având în vedere recomandarea menționată la punctul 2 al Hotărârii CEMU, vă rugăm ne comunicați în ce stadiu sunt verificările anti-plagiat ale tezelor de doctorat susținute de cadre didactice care au relații contractuale cu Academia de Poliție și care au obținut titlul de doctor ulterior intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare.

Vă mulțumesc domnule Președinte și vă asigurăm de întreaga noastră considerație.

Daniela Vasilica Burghilă
Director General

Mihaela-Gabriela Toma
Director General

Sursă foto: Pixabay.com

Citește și:
Foștii șefi ai Academiei de Poliție nu mai pot fi polițiști sau cadre didactice, pe lângă condamnarea la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității în dosarul șantajării ziaristei Emilia Șercan/ Decizia nu este definitivă
La Academia de Poliție rămân două facultăți din șase, anunță ministrul Educației
BREAKING Cele două școli doctorale ale Academiei de Poliție se desființează, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode. Decizia vine după descoperirea plagiatelor masive în majoritatea lucrărilor
Ministerul de Interne propune desființarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție, ca urmare a numeroaselor teze de doctor obținute fraudulos, prin plagiat
PressOne: CNATDCU îi declară plagiatori pe fostul șef DGA, Cătălin Ioniță, și pe actualul șef al AEP, Constantin Mitulețu-Buică/ Cei doi rămân fără titlurile de doctor
Sorin Cîmpeanu vizează modificări în CNATDCU, instituția cheie în gestionarea plagiatelor: Am o problemă cu lipsa de coerență și de responsabilitate în asigurarea suportului pentru deciziile Consiliului
Lista universităților care nu au introdus datele despre conducătorii de doctorate în registrul matricol unic, deși erau obligate să facă asta din 2016. Printre ele, Politehnica, Universitatea București, Medicina, Babeș-Bolyai, ASE, Academia de Poliție, Academia Română
VIDEO Ministrul Educației: Vor fi verificate de plagiat peste 800 de teze de doctorat realizate la Academia de Poliție
PressOne: Academia de Poliție nu mai poate organiza studii doctorale, după ce ministrul Educației i-a retras a acreditarea, ca urmare a plagiatelor generalizate

1 comment
  1. Aveti o greseala in transcrierea celei de-a doua scrisori: “Revenim la adresa cu nr. 10459/21.10.2020 prin care vă aducem(aici ar trebui sa fie aduceam) la cunoștință”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Ghidul de finanțare din programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor al Ministerului Mediului, publicat în Monitorul Oficial. Consiliile Județene pot depune proiecte începând cu 8 septembrie

Ghidul de finanţare pentru Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor cu un buget de 300 de milioane de lei, finanţat de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost…
Vezi articolul