Guvernul a adoptat, în ședința de joi, Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior, act normativ însoțit și de un set de criterii, standarde și indicatori de performanță folosiți în evaluare. Aceasta este asigurată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenție de profil, din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
Potrivit hotărârii de guvern, prin adoptarea acestei metodologii – care va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial – este abrogată precedenta metodologie de acest fel, ce datează din 2006. Hotărârea de Guvern ce introduce noile reguli se bazează pe noua Lege a învățământului superior, în vigoare de anul trecut.
Potrivit informării publicate de guvern după adoptarea acestei HG în ședința de joi, evaluarea externă a calității în universități „trebuie să se realizeze conform Standardelor și liniilor directoare privind asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului superior (ESG)”.
- Aceeași informare precizează că „ARACIS va realiza, începând din anul 2025, evaluarea externă a programelor de studii din cadrul formării continue, precum și a celor de educație permanentă. Programele de studii postuniversitare își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 iulie 2026”.
Metodologia este structurată în șase capitole: dispoziții generale; sistemul de asigurare a calității și de evaluare externă a calității (inclusiv competențe și atribuții); standarde și indicatori de performanță; inițierea, organizarea și desfășurarea de activități în învățământul superior; acreditarea pentru diverse forme de funcționare a programelor de studii; dispoziții finale.
Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior (sursa: Gov.ro):
Standardele și indicatorii pentru evaluarea externă (sursa: Gov.ro):
Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Și metodologia de evaluare a niveluluo “studentilor” de azi, in capeteke Carola suflă vintul, unde este?