DOCUMENTE Inspectoratul școlar Argeș cere, abia după 4 luni, Ministerului Educației să deblocheze aplicația de salarizare pentru sporul de condiții vătămătoare / Pentru profesorii și angajații din școli, potrivit unui ordin de ministru, aplicația EduSal este deblocată doar unde există sentințe

10.675 de vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
Inspectoratul Școlar Județean Argeș solicită Ministerului Educației să deblocheze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru angajații unde există sentințe judecătorești, conform unui document consultat de Edupedu.ro. De menționat este că, potrivit unui document al Ministerului Educației, ISJ Argeș nu a trimis până la data de 6 august 2024 măsurile necesare pentru plata sporului de condiții vătămătoare, deși instituția ceruse acest lucru prin adresa nr. 9165/10.04.2024.

Inspectoratul Școlar Județean Argeș solicită Ministerului Educației să deblocheze în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ (EduSal) câmpul ce va permite acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, potrivit sentințelor civile.

„Având în vedere adresa nr. 9165/10.04.2024, cu privire la rezultatele verificărilor efectuate asupra hotărărilor judecătoreşti ce au ca obiect acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi pentru a pune în aplicare hotărările judecătoreşti, vă rugăm să deblocați, în programul Edusal, câmpul ce va permite acordarea acestui “spor, potrivit dispozitivului sentințelor civile”, se arată în documentul inspectoratului școlar din data de 7 august.

Iată ce mai transmite ISJ Argeș către Ministerul Educației:

  • „La nivelul județului Argeş, s-au înregistrat 696 de sentințe judecătoreşti definitive și irevocabile, având ca obiect acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare și pentru viitor potrivit dispozitivului sentinței judecătorești, având un număr de 1089 de beneficiari.
  • Unitățile de învățământ, parte în sentințele judecătorești, au prezentat buletine de determinare a locurilor de muncă valabile pentru beneficiarii sentințelor.
  • Măsurile de normalizare a condițiilor de muncă, întreprinse de unitățile de învăţământ, nu au putut fi puse în aplicare din cauza lipsei bugetului.
  • Din informațiile transmise de unitățile de învățământ, la data prezentei, există pe rol atât hotărâri “judecătoreşti în curs de judecată cât și hotărâri câştigate la fond.”

Conform documentului Ministerului Educației din data de 6 august, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Argeșan “Muntenia” a cerut actualizarea/modificarea sistemului informatic EduSAL, pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești definitive în concordanță cu dispozitivul acestora. Ministerul a solicitat numărul membrilor de sindicat pentru care se aplică prevederea.

Ministerul Educației precizează că prin adresa nr. 9165/10.04.2024 a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Argeș să ne comunice, printre altele, și dispunerea măsurilor necesare pentru plata sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, potrivit prevederilor legale in vigoare. 

Până la data de 6 august 2024, Inspectoratul Școalar Județean Argeș nu a răspuns la adresa nr. 9165/10.04.2024, după cum se arată în documentul Ministerului Educației.

„După ce Inspectoratului Școlar Judeţean Arges va comunica datele necesare Ministerului Educației, Direcția Generală Economică va dispune măsurile necesare pentru modificarea sistemului informatic EduSAL pentru persoanele nominalizate în sentințele judecătorești pentru punerea în aplicare a acestora și pe viitor a dreptului câştigat, atât timp cât condițiile sunt îndeplinite”, menționează Ministerul Educației.

Răspunsul Ministerului Educației:

Răspunsul Inspectoratului Școlar Argeș către Ministerul Educației:

De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.

În aprilie, reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). De remarcat este faptul că, în luna martie, Tribunalul Hunedoara a decis că Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%.

Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Amintim că noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 a intrat în vigoare de pe data de 5 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca. Iată ce prevede documentul:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Pentru sporul de condiții vătămătoare dat profesorilor, ministra Educației a decis ca aplicația de salarizare să fie deblocată doar unde există sentințe – document / În martie, reprezentanții Ministerului Educației susțineau în mod mincinos că aplicația de salarizare a permis mereu plata acestui spor
Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%
Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați

3 comments
  1. Ar trebui extinsă investigația jurnalistică.

    Nu cred că doar ISJ Argeș a amânat intenționat trimiterea situației hot. jud. pe speța respectivă.
    Probabil situația este identică in mai toată țara.

  2. Sunt persoane care n au hotărâri judecătorești favorabile ,alții care au câștigat ,ce o sa se întâmple unii au sa beneficieze de bani ,iar ceilalți nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Faptul că 58% din elevii de clasa a VIII-a n-au reușit să obțină notă de trecere la matematică dă de gândit. Dacă nu simplificăm studiul matematicii în școală, o să ajungem la 68% sub nota 5. Mai bine mai simplu pe înțelesul tuturor, decât complicat pentru 5 elevi din clasă

Președintele Academiei Române susține că studiul matematicii trebuie simplificat în școală, după simularea examenelor de Evaluare Națională. „Faptul că 58% din elevii de clasa a VIII-a n-au reușit să obțină…
Vezi articolul

Premiile prevăzute în lege pentru profesori nu se acordă și nu s-au mai dat de 13 ani, spune Marius Nistor, FSE: Puneți banii ăia pentru premii și recompensări la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară schimbarea

Banii de premiile pentru profesori prevăzute de legea educației nu se acordă în realitate, avertizează liderul sindical Marius Nistor. „Când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege…
Vezi articolul